Kimppakämpässä on kivempaa!

Kimppakämpassa et ole yksin ja asut edullisemmin lähellä keskustaa: tämän hoksasivat musiikkipedagogiikan opiskelija Elizabeth Hiltunen, 25, ja vastavalmistunut tradenomi Minna Pohjonen, 25, jotka muuttivat yhdeksän kuukautta sitten saman katon alle Itä-Pasilaan.

Idea yhteen muuttamisesta syntyi viime syksynä, kun ystävykset olivat istumassa iltaa Helsingin keskustassa Suuret Oluet – Pienet Panimot -tapahtumassa. Tuolloin Elizabeth asui opiskelija-asunnossa Viikissä ja Minna Vantaalla kaksiossa.

Sen illan jälkeen alkoi kuumeinen vuokra-asunnon metsästys. Molemmat kolusivat nettiä tahoillaan ja lähettivät linkkejä mielenkiintoisista kohteista. Naisten haaveena oli päästä mahdollisimman lähelle keskustaa, mutta pian he huomasivat, että esimerkiksi Kalliossa vuokrat olivat liian kovia.

Sitten Minna löysi Itä-Pasilasta SATOn helmen.

Kurkkaa Itä-Pasilan vapaat SATOkodit ›

Kaupunkipyörällä 10 minuutissa keskustaan

Valoisa kaksio tuntuu 50 neliöönsä nähden avaralta. Eteisestä aukeaa kaksi ovea: ne vievät lähes identtisiin huoneisiin, joita kumpaakin valaisee iso ikkuna. Huoneiden perältä on kulku pieneen söpöön keittiöön, johon mahtuu pöytä ja kaksi tuolia.

Elizabeth: ”Me otamme tämän, sanoimme heti, kun astuimme sisään ensimmäisen kerran.”

Elizabeth: ”Koska eteinen, kylpyhuone ja keittiö ovat asunnon keskellä, meillä molemmilla on oma rauha, koska myös keittiöön vievät ovet voi sulkea. Pohjan lisäksi asunnon parhaita puolia ovat kohtuullinen vuokra ja erinomainen sijainti.”

Minna: ”Kaksioni vuokra Vantaalla oli 250 euroa kalliimpi kuin nykyinen vuokrani tässä asunnossa, josta on 10 minuutin kävelymatka junalle.

Tässä on kaikki mitä halusimme, mutta halvemmalla. Maksamme 981 euroa vuokraa, jonka jaamme tasan. Saimme molemmat ongelmitta Kelalta asumistuen, kun teimme selvityksen, että olemme vain ystäviä.

Yhdessä asuminen käy kuin tanssi

Ystävyksiä varoiteltiin, että kuukauden päästä he voivat heittää hyvästit ystävyydelle, koska kimpassa asuminen oli tuhottu epäonnistumaan traagisiin riitoihin.

Minna: ”Meillä ei ole ollut mitään ongelmia, päinvastoin. Olemme nostaneet ystävyyden seuraavalle levelille, nykyään harrastamme yhdessä showtanssia.”

Elizabeth: ”Mutta emme me ole koko ajan yhdessä, joskus saattaa mennä viikko, etten kuule kuin oven käyvän.”

Minna valmistui keväällä tradenomiksi ja opiskelijan rennot aamut ovat vaihtuneet aikaisiin työaamuihin.

Elizabeth: ”Illalla menemme suunnilleen samaan aikaan omille puolillemme. Minna alkaa nukkua, mutta minä katson Netflixiä jonnekin kolmeen asti yöllä.”

On mukavaa, kun tulee kotiin ja siellä on joku, jolle voi höpöttää.

Keittiön seinällä on kalenteri, johon Minna ja Elizabeth merkitsevät työvuorot ja opiskeluaikataulut, koska onhan se nyt mukava olla perillä, missä toinen menee.

Kesäkuussa asunnossa juhlittiin Minnan valmistujaisia.

Minna: ”Juhlat ovat meillä sillä tavalla aina yhteisiä, että toinen on tietysti kutsuttu. Yleensä juhlat levittäytyvät molempien puolelle. Meillä on myös paljon yhteisiä kavereita.”

Säännöistä on hyvä sopia

Tässä asunnossa jokaisella tavaralla on oma paikkansa ja tiskipöytä kiiltää. Ystävykset sanovatkin, että siisteys voi olla yksi salaisuus siihen, että heillä yhteiselo sujuu niin hyvin.

Elizabeth: ”Minna on kyllä vielä tarkempi siitä, että eteisessä kenkien täytyy olla suorassa rivissä.”

Keittiössä hyllyt on jaettu tasan. Ruokatavaroita ei ole merkitty nimillä, koska kumpikin muistaa helposti mikä on oma ja mikä on toisen. Yhteisiä ovat jauhot, mausteet ja kahvi. Joskus myös juusto. Myös pesuaineet ja siivousvälineet ovat yhteisiä.

Elizabeth: ”Pyykkiä pesemme vuorotellen, mikä on sujunut ilman vuorojen sopimisia. Kumpikin kuivaa pyykkinsä omalla puolellaan.”

Minna: ”Olemme molemmat myös hyvin avoimia ja uskallamme sanoa, jos joku ärsyttää – mököttäjän kanssa voisi olla vaikeampaa."

Yhteen hiileen puhaltamisessa auttaa myös se, jos joistain säännöistä sovitaan.

SATOn talossa kierrätys toimii

Minna: ”Yksi tämän talon huippujutuista on edistyksellinen roskien lajittelupiste, josta löytyy astia lasille, muoville, biojätteelle, pahville, paperille – kaikelle. Roskien lajittelu on superhelppoa.”

Elizabeth: ”Kerran meillä meni vessanpönttö tukkoon ja jouduimme kutsumaan huoltomiehen paikalle. Vähän noloahan se oli, mutta tukoksen syyksi paljastui minun huulipunani. Toisella kerralla ulko-ovi jumitti ja kerran jääkaapista oli valo palanut.”

Minna: ”Vikailmoituksen voi tehdä netissä, mikä on tosi kätevää. Sieltä voi myös seurata, miten ilmoitus etenee käsittelyssä.”

Elizabethin ja Minnan säännöt sopuisaan kimppa-asumiseen

  1. Tiskaa astiasi heti syömisen jälkeen.

  2. Suljettu ovi tarkoittaa, että toinen haluaa olla omissa oloissaan.

  3. Vieraat ovat tervetulleita, kunhan niistä ilmoittaa etukäteen.

  4. Toisen ruokatavaroita voi lainata, kunhan kysyy ainakin muodollisesti luvan.

  5. WC:n siivousvuoroista voisi olla hyvä sopia jotain.

Tsekkaa vielä: Kimppakämpän vuokrasopimus

Me SATOssa suhtaudumme kimppa-asumiseen positiivisesti, kunhan otat etukäteen huomioon, että vuokrasopimus tehdään maksimissaan kahdelle päävuokralaiselle kotia kohden.

Vuokrasopimus hoituu kimppakämppäläisten kesken niin, että päävuokralainen, tai päävuokralaiset, tekevät alivuokrasopimuksen muiden asukkaiden kanssa. Päävuokralaisen pitää ilmoittaa asunnon muut asukkaat SATOlle esimerkiksi OmaSATOn kautta, ja vastuu asunnosta ja vuokran maksusta on päävuokralaisilla.

Tutustu vielä ennen kimppakämppäilyä Kelan yleistä asumistukea koskeviin ohjeisiin.