Näin säästät vettä kotona

Julkaistu

21.3.2018

Kirjoittaja

Kaisa Kuuranne

Kuvat

SATO

SATOkodin asukkaana voi tehdä asumisesta ympäristöystävällisempää pienillä ja isoilla teoilla. Vedenkäytön säännöstely on vaivatonta, kun sen opettelee osaksi arkea.
Miten säästät vettä SATOn vuokra-asunnossa

Vedensäästövinkit ovat monelle jo tuttuja, ja hyvä niin. Osa meistä kuitenkin vielä fiilistelee suihkussa turhan kauan tai valuttaa juomavettä kylmemmäksi ihan huomaamattaan.

Nappaa tästä ainakin yksi vinkki omaksi energiansäästötavoitteeksesi:

  • Käännä hana kiinni hampaita pestessäsi ja sulje suihku saippuoinnin ajaksi.
  • Ole tarkkana erityisesti lämpimän veden kanssa, sillä veden lämmittäminen kuluttaa energiaa.
  • Astioiden huuhtominen juoksevalla vedellä voi jopa kuusin­kertaistaa huuhteluveden kulutuk­sen tiskikoneeseen verrattuna. Huuhtaise siis tiskit lavuaaris­sa, johon on laskettu raikasta vettä.
  • Suosi täysiä astian- ja pyykinpesukoneita. Vajaatäyttöisinä vettä menee hukkaan.
  • Säilytä vesikannua jääkaapissa, ettei sinun tarvitse valuttaa vettä saadaksesi mahdollisimman kylmää juomavettä.
  • Kastele pihaistutuksia ja parvekekukkia illalla tai aamulla, kun aurinko ei ole heti kuivaamassa maata. Jos mahdollista, käytä kasteluun sadevettä.

Hupsis! Jos vessanpönttö valuttaa tai hana pisaroi itsekseen, nappaa huoltomiestä pihatiellä hihasta tai tee vikailmoitus »

Tiesitkö?

Vedenkulutus vaihtelee suomalaisten kerrostaloasukkaiden välillä paljon. Osa kuluttaa vettä keskimäärin 90 litraa vuorokaudes­sa, toiset jopa triplasti tämän ver­ran. Niissä kodeissa, joissa vedes­tä laskutetaan kulutuksen mukaan, vettä käytetään jopa 30 prosenttia vähemmän kuin muissa vuokra-asunnoissa.

Vuonna 2017 asensimme yli 6 000 SATOkotiin vedensäästötuotteita ja korjasimme samalla vuotavia vesikalusteita. Tänä vuonna jatkamme energiatehokkuusinvestointeja ja automaattiset hälytykset auttavat meitä ja kumppaneitamme seuramaan kulutusmuutoksia entistä tarkemmin.

SATOn vapaat vuokra-asunnot