Arjen niksi: Näin säästät vettä kotona

Vedenkulutuksessa on isoja eroja vuokra-asuntojen välillä. Yhdessä taloudessa pärjätään vajaalla 50 litralla vuorokaudessa, kun toisessa kodissa vettä kuluu jopa 300 litraa. Veden säästäminen ei onneksi vaadi merkittäviä ponnistuksia, sillä voit helposti muuttaa kulutustasi vain pitämällä silmällä tapojasi ja tekemällä pieniä arkisia muutoksia.

Käytämme vettä arjen askareissa muun muassa peseytymiseen, ruoanlaittoon, astioiden pesuun, siivoukseen, pyykinpesuun ja WC:n huuhteluun. Jokainen vesilitra kuluttaa luontoa ja näkyy kukkarossa. Suomalaisen vesijalanjälki oli vuonna 2019 lähes 4 000 litraa (Lähde HSY 2019).

Piirroskuva ikkunasta, jossa näkyy kissa juomassa hanasta, kattila, jossa keitetään perunoita, kukkaruukku ja kastelukannu sekä pyykinpesukone ja vaatteet roikkumassa pyykkinarusta.

Vettä ja erityisesti lämmintä vettä kannattaa käyttää järkevästi ja säästellen. Säästäminen on helpointa aloittaa kiinnittämällä huomiota omaan vedenkäyttötapaan. Tässä muutama vedensäästövinkki arjen vastuulliselle.

Ethän juoksuta vettä turhaan

Suihku on kotien vesisyöppö. Jo minuutti suihkussa kuluttaa 15 litraa vettä, josta 60 prosenttia on lämmintä. Sulje siis hana siksi aikaa, kun saippuoit ihoa tai laitat shampoota hiuksiin. Kiinnitä myös huomiota suihkussa vietettyyn aikaan.

Muista sulkea hana, kun harjaat hampaita, saippuoit käsiä tai höyläät partaa.

Janoisille lisävinkki: Veden juoksuttamisen sijaan kannattaa täyttää juomapullollinen tai -kannullinen jäähtymään jääkaappiin.

Säästä vettä saunoessa

Saunomisen yhteydessä vettä kuluu huomaamatta. Saunaan mennessä on mukava kastautua ja peseytyminen hoitaa löylyjen lopuksi. Löylyjen välissä viilentyminen kannattaa tehdä pukuhuoneen puolella tai parvekkeella/terassilla suihkun sijaan.

Käytä vettä uudelleen

Älä kaada perunoiden tai munien keitinvettä viemäriin. Voit käyttää jäähtyneen veden vaikkapa huonekasvien kasteluun.

Pese kasvikset ja hedelmät kulhossa. Ylijääneen veden voi hyödyntää niin ikään kukkasten hoivaamiseen.

Konetiskaus säästää vettä ja energiaa

Jos sinulla on astianpesukone, käytä sitä. Astianpesukone on loistava vedensäästäjä, sillä se käyttää vain sen verran vettä, kuin on tarpeen. Huomioithan myös, että uudet kodinkoneet ovat vanhoja energiatehokkaampia ja käyttävät vähemmän vettä.

Uusi pesukone pyykkää tehokkaasti

Kun pyykkäät, pese täysiä koneellisia. Uusi kone kuluttaa jo automaattisesti vähemmän vettä kuin vanha, ja siinä on usein lisäksi energiaa säästäviä ominaisuuksia ja ohjelmia, joiden avulla voit säästää vettä vieläkin enemmän.

Jos kotitalossasi on pesutupa, hyödynnä sitä. Isoissa koneissa saat pestyä enemmän pyykkiä kerralla ja nopeammin, ja ne ovat erityisen tehokkaita vedenkäytön suhteen.

Korjauta vuotava vesikaluste vikkelästi

Tiesitkö, että pienikin vuoto esimerkiksi vessanpöntössä kuluttaa vettä litrakaupalla. Jos siis huomaat SATOkodissasi vuotavan vesikalusteen, ilmoita siitä meille OmaSATOn kautta.

Katso SATOn asukkaan energiansäästövinkit › 

Kuvassa vaaleatukkainen äiti lukee pellavapäisille lapsille kirjaa sohvalla. Toinen lapsista nauraa. Linkki vie SATOn vapaisiin vuokra-asuntoihin.