Näin vakuutat vuokrakotisi

Julkaistu

31.10.2018

Kirjoittaja

Tia Nikkinen

Kuvat

SATO

Kenen vakuutus korvaa asunnon vesivahingon? Kuka vastaa, jos kellarikomeroon murtaudutaan?

Tällaisiin kysymyksiin SATOn lakimies Panu Koskimäki törmää työssään. Hän kertoo, mitä vuokralaisen kannattaa vakuuttaa ja mihin asioihin kiinnittää huomiota, jotta asuminen olisi mahdollisimman mutkatonta.

SATO vakuuttaa nämä:
Kiinteistövakuutus

Tämä vakuutus korvaa kaikki kiinteistölle aiheutuvat vahingot, jotka kohdistuvat rakenteisiin tai kiinteistöön kuuluvaan irtaimistoon, kuten keittiön kaappeihin. SATOn vakuutus kattaa esimerkiksi vesivahingon – paitsi jos se on vuokralaisen itse aiheuttama.

”Yllättävän perinteinen tilanne on suihkuun nukahtaminen baari-illan päätteeksi,” Koskimäki kertoo.

”Vahingonkorvauslain mukaisesti se joka töpeksii, myös maksaa.”

Toinen yleinen vesivahingon aiheuttaja on astianpesukoneen tulppausten puute. Kun vuokralainen muuttaa asunnosta pois ja vie astianpesukoneen mukanaan, kaikki eivät muista tulpata astianpesukoneen tuloletkua, tai se tulpataan huonosti. Tämä voi aiheuttaa vesivahingon, joka on vuokralaisen vastuulla.

Kiinteistön vastuuvakuutus

Jos kiinteistön rakenne aiheuttaa vuokralaiselle henkilö- tai esinevahinkoa, esimerkiksi jos kaapinovi irtoaa ja vahingoittaa irtaimistoa, SATOn vastuuvakuutus korvaa tämän.

Kuka vastaa, jos vuokra-asunnon irtaimistovarastoon murtaudutaan | SATO
Vuokralaisen vastuulla olevat vakuutukset:
Kotivakuutus

Tämä on ainoa pakollinen vakuutus kaikissa SATOn vuokrakodeissa. Kotivakuutus on vuokralaisen omaa irtaimistoa varten. Kotivakuutus korvaa yleisesti myös huoneiston kiinteälle sisustukselle, esimerkiksi pintamateriaaleille ja kaapistoille, aiheutuneet vahingot. Jos asunnossa on vesivahinko, joka ei ole kenenkään vika, SATOn vakuutus korvaa rakenteisiin kohdistuvat vahingot ja vuokralaisen kotivakuutus irtaimistolle ja vuokra-asunnon sisustukselle aiheutuneet vahingot.

Kotivakuutus korvaa myös irtaimistovahingot, jos kellarikomeroon murtaudutaan.

Kotivakuutuksen vastuuvakuutus

Tämä ei ole pakollinen vakuutus, mutta suositeltava, ja useimmiten kotivakuutuksiin sisältyykin vastuuvakuutus. Vastuuvakuutus korvaa, jos vuokralainen aiheuttaa huoneistolle vahinkoa omalla toiminnallaan.

Kannattaa huomioida, että vastuuvakuutuksia on eritasoisia ja vakuutusehdot eroavat toisistaan. Laajimmat vastuuvakuutukset voivat korvata jopa suihkuun nukahtamisen.

Lemmikin omistajan vastuuvakuutus

Tätä kannattaa jokaisen lemmikin omistajan harkita. Joskus lemmikin omistajan vastuuvakuutukseen sisältyy myös lemmikin huoneistolle aiheuttaman vahingon korvaaminen. Korvaavuuden laajuus tulee aina varmistaa vakuutusyhtiöltä ennen vakuutuksen ottamista.

Huoneenvuokralain mukaan huoneiston tavanomainen kuluminen kuuluu asiaan. Mutta esimerkiksi kissojen raapimat väliovet ovat pois muuttaessa vuokralaisen vastuulla korvata. 

Kuka korvaa koiran tai kissan aiheuttaman vahingon vuokra-asunnossa | SATO

Koskimäki kertoo, että yleisimmät vahingot SATO-kodeissa ovat melko pieniä, eivätkä edes päädy hänen pöydälleen selvitettäviksi.

”Tavallisessa arjessa tapahtuu harvoin isoja vahinkoja.”

Koira vuokra-asunnossa, miten valmistelet kodin pentua varten? | SATO