Siirry pääsisältöön

Onko parvekkeella grillaaminen kuuma peruna?

Ounastelitko etukäteen, että parvekegrillaaminen kuumentaa makkaran lisäksi tunteet? Tutkimustemme mukaan näin ei ole! Ja ennen kuin ajattelet, että nythän ei tarvitse tätä artikkelia pidemmälle lukea, lue silti. Kerromme, mitä SATOn asukkaat ajattelevat parvekegrillauksesta ja vinkkaamme parhaat grillikikat resepteistä siivoushommiin.

Yhtenä maan suurimmista vuokranantajista meillä SATOssa on mitä mahtavin tietolähde käytettävissämme: asukkaat. Kysyimme keväällä heiltä, minkälaisia tunteita parvekkeella grillaaminen, oma tai naapuripartsin, herättää. Saimme reilusti yli kaksi tuhatta vastausta!

SATOkodit ovat useimmiten kerrostaloissa, joten ei yllättäne, että miltei 90 prosentilla vastaajista on kotonaan yksi tai useampi partsi. Pienellä osalla on kattoterassi tai asuntopiha, ja vain 7 prosentissa vastanneiden kodeista ei ole ulkotilaa laisinkaan.

Grillinomistajien osuus onkin sitten huomattavasti pienempi: vastaajista 23 prosentilla on grilli parvekkeellaan. 32 prosenttia vastaajista kuitenkin haaveilee grillistä ja harkitsee sellaisen hankkimista lähiaikoina.

Kolme prosenttia vastaajista tunnustaa jättävänsä omistamansa grillin kokonaan käyttämättä! Kyseessä lienee luonnossa harvinainen ns. koristegrilli.

Hiiligrilli parvekkeella? Ehdoton ei.

Aloitetaan olennaisesta eli turvallisuudesta: Hiiligrillillä grillaaminen SATOkodin parvekkeella tai terassilla on ehdottomasti kielletty ja sama pätee kaasuun. Avotuli, sytytysnesteet, arvaamaton tuulenpyörre kerrostalokorttelissa, kaasupullo paahtumassa parvekkeella, grillin jättäminen valvomatta ”ihan vain hetkeksi, kun haen ne paremmat atulat”… aitoja vaaran paikkoja kaikki tyynni.

Sen sijaan SATOn kokonaan omistamien kotitalojen parvekkeilla saa käyttää säyseää sähkögrilliä. Mutta viekö se grillaamisesta maun?

Naisiksi itsensä tunnistaneet olivat suopeimpia sähköllä grillaamiselle, mutta miehistäkin suurin osa jätti aiheesta vähintäänkin neutraalin kannanoton.

Yksi vastanneista on suorasanainen: ”En grillaa partsilla, koska sähkögrilleillä ei tee yhtään mitään!” Toinen taas sovittelee: "Sähkögrillilläkin onnistuu hyvin grillipitsa, kunhan kuvun alle saa riittävän lämmön” ja kolmas toteaa ykskantaan: ”Mun mielestä sähkögrilli toimii ja pelittää!”

Sähkögrillin käyttäminen partsilla onnistuu, jos siellä on pistorasia. ”Jos pistorasiaa ei ole, emme turvallisuussyistä suosittele omien jatkojohtoviritysten tekemistä”, toteaa palvelupäällikkö Jussi Siponen. ”Sääsuojattuakaan jatkojohtoa ei saa vetää tilasta toiseen eli esim. olohuoneesta partsille”, Jussi lisää. ”Jos asia mietityttää sinua, nappaa meitä hihasta vaikka OmaSATOssa, niin jutellaan”.

Harmillista kyllä, kyselyn vastauksista muutamassa nousi esille huoli siitä, että naapuri kokkailee nimenomaan hiiligrillillä. ”Kunnon” grillistä haaveilevan kannattaa kuitenkin tepastella parvekkeen sijasta kotitalon yhteiselle grillipaikalle.

”Aiemmin on ollut grilli parvekkeella, nykyään grillaamme pihan isommalla grillillä. Grillaus kuuluu kesään, ja ehkä se herättää jotkin alkukantaiset vaistot, että ruoka maistuu parhaalta avotulella valmistettuna”, summaa yksi vastaajista.

Naapurin grillipuuhat eivät ketuta kerrostalossa

Yli kahdesta tuhannesta vastaajasta alle neljäkymmentä oli avannut sanaisen arkkunsa naapurin kanssa tämän parvekegrillaamisesta. Ja vain kahta vastaajista naapuri oli lähestynyt kiukkuisena grilliasialla. Luvut kenties kertovat siitä, että grillaaminen on niin olennainen osa suomalaisten identiteettiä, ettei se tiiviisti asuessakaan ei-grillaavaa hetkauta.

”I have never filed a complaint about barbecuing on balconies”, sanailee yksi vastaajista. ”In fact, I appreciate how responsibly my neighbors use their barbecues. The pleasant aroma and the friendly atmosphere they create are excellent additions to our community. It’s wonderful to see everyone enjoying their outdoor spaces while being considerate of one another.”

Ne vastaajat, jotka olivat naapuriaan asiasta lähestyneet, kertoivat suurimmaksi harmikseen omalle partsille ja kotiin kantautuvat käryt.

”Kun kotiin alkoi tulla todella voimakas savun haju ja savua, luulin että talossa on tulipalo. Alakertalainen olikin grillannut lasitetulla terassilla lasit kiinni ja jotenkin palaneen rasvan savu ohjautui meidän suljetulle lasiterassille ja ikkunan kautta suoraan sisälle”, yksi valittaneista kertoo ja lisää: ”Se oli todella ikävää. Hajua ei meinannut millään saada häviämään tekstiileistä.”

Muutama vastaaja oli huolissaan omasta grillaamisestaan: Ärsytänkö naapureita? Mitä jos tykkäävät kyttyrää, mutta eivät sano minulle suoraan mitään? Yksi vastaaja kertoi, että ei näiden huolien takia ole hankkinut grilliä ollenkaan, vaikka haluaisikin.

Osa grillaamisesta harmistuneista kuitenkin tarkensi, että itse grillaaminen niinkään ei ota aivoon, vaan siihen liittyvä meno ja meininki, etenkin iltamyöhällä.

”Homma meni överix naapurilla”, toteaa eräs asukkaista lakonisesti. Silloin ei auta muu kuin jutella asianosaisen kanssa. Ja jos se ei tuota toivottua tulosta, kannattaa huikata asiasta vuokranantajalle. SATOssa se sujuu suoraviivaisimmin OmaSATOn kautta.

Melkein mitä vain voi grillata…

…mutta kaikkein mieluiten herkkusieniä, sanovat asukkaamme. Grillien pullean kuninkaan voi pyöräyttää oliiviöljy-soija-valkosipuli-sitruuna-pippurimarinadiin ja siitä ritilöille ruskistumaan. Sen voi kääriä pekoniin, sinne voi piilottaa pekonia, sen voi laittaa vartaaseen ja sitten väliin pekonia – maailma on avoin, kun kauppakassissa on herkkusieniä! Ja pekonia.

"Herkkusienireseptini salaisuus”, paljastaa yksi vastanneista: ”Laita pisara tummaa siirappia sienen lakin pohjalle ennen kuin täytät sen herkullisella juustolla." Ja juustoista suosituin on totta kai sinihome – sulate- ja tuorejuustot seuraavat perässä.

Entäs se makkara? YLE uutisoi vastikään, että tavismakkara tirisee grilleissä yhä harvemmin, mutta päteekö tämä meidän asukkaiden mieltymyksiin?

"One makkara and a slice of grillijuusto is perfect", toteaa yksi vastaajista. “Makkara grilliin ja menoksi”, sanoo toinen. Jos makkaravastaajista voi jotain päätellä, kulkevat makkaranpaiston simppeliys ja vastausten ytimekkyys käsi kädessä.

Moni liputti kasvis- ja vegaanimakkaroiden laadun parantuneen ja huomasimme, että todella monessa makkaravastauksessa korostettiin lisukesalaattien ja kasvisten tärkeyttä. Tässä kohtaa voikin kesäpartsilla aloittaa keskustelun siitä, onko grillissä tirisevä tietynmerkkinen makkaraklassikko liha- vai kasvisruokaa.

Suomalaisten ja välimerellisten vivahteiden lisäksi resepteissä toistuivat aasialaiset maut. Filippiiniläinen grillikana, Chicken Inasal, sai useamman maininnan.

Filippiiniläinen grillikana 

Ainekset (n. 4 annosta)

  • 600-800 g broilerin koipia tai reisipaloja
  • 4 valkosipulinkynttä murskattuna
  • 1 pieni pala inkivääriä raastettuna
  • 1-2 rkl kalamansimehua*
  • 2 rkl riisi- tai väkiviinaetikkaa
  • 3 rkl soijakastiketta
  • 2 rkl ruokaöljyä
  • 1 tl sokeria
  • ripaus suolaa ja pippuria ja halutessasi puoli teelusikallista kurkumaa väriä antamaan

*Voi olla haastavaa löytää Suomesta. Melko hyvän vastineen saat, kun sekoitat teelusikallisen appelsiinimehua ruokalusikalliseen limetin mehua.

Valmistus

  1. Sekoita kulhossa soijakastike, etikka, kalamansimehu, murskattu valkosipuli, inkivääri, öljy, sokeri ja mausteet.
  2. Lisää kananpalat marinadiin ja anna maustua jääkaapissa vähintään 2 tuntia, mieluiten yön yli.
  3. Grillaa keskilämmöllä n. 20–25 minuuttia tai kunnes kana on kypsää ja saa kevyesti paahteisen pinnan. Kääntele välillä ja sivele marinadilla.

Tarjoile vaikkapa valkosipuliriisin sekä limetin/sitruunalohkojen ja pikkelöityjen kasvisten kanssa.

Miten puhdistat sähkögrillin?

No mutta mitäs sitten, kun maissintähkät on mutusteltu, foliossa kypsytetyt valkosipulit kaavittu huolella haarukkaan ja grillikalasta vain ruodot jäljellä? Asukkaiden ykkösneuvo oli selkeä: putsaa grilli heti. Ei tietenkään niin heti, että poltat näppisi, mutta niin, että ritilöille tippunut rasva ja ruoka irtoaa helposti.

Piirroskuva, jossa puhdistetaan sähkögrilliä. Grillin vieressä toiveikas koira tuijottaa maahan pudonnutta nakkia.

”Nappaa ekaksi johto irti seinästä”, muistuttaa yksi vastaajista. ”Kun puhdistat heti käytön jälkeen, niin seuraavalla kerralla [on] kivempi aloittaa kokkaaminen”, huomauttaa toinen.

Asukkaiden yleisimmät grillinputsausvälineet ovat teräs- ja tiskiharjat, vesi ja miedot pesuaineet, ja totta kai keittiöklassikko Patapata.

Jos lika on syystä tai toisesta ehtinyt pinttyä ritilään, tee sille sitruuna-suolahoito:

  • Lämmitä grilli ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi
  • Leikkaa sitruuna puoliksi ja upota leikkuupinta karkeaan (meri)suolaan
  • Hiero ritilät suolaisella sitruunalla ja lisää halutessasi päälle hieman ruokasoodaa
  • Anna vaikuttaa 5-10 minuuttia
  • Pyyhi puhtaaksi kostealla liinalla ja kuivaa huolellisesti

Kurkkaa kattavat sähkögrillin puunausohjeet esimerkiksi sympaattisesta Minä<3Koti-blogista ›

Vastaajista useampi muistuttelee työnjaosta: joku ruokailijoista tuo ainekset, joku kokkaa, joku kattaa ja joku rassaa ritilän. Roskien viemisestä voi sitten vaikka pelata erän kivi-paperi-herkkusienet-pekoni-leikkiä. Grillaaminen onkin monelle meidän asukkaista yhdessä olemista ja yhdessä tekemistä, ja paljon muutakin.

Kesämökkihetki mökittömälle

Mikä saa ihmisen hankkimaan parvekkeelleen grillin? Ja mikä vetää kaupunkikodissa asuvan grillin ääreen kerta toisensa jälkeen? Kyselymme avoimissa vastauksissa toistuu osittain kaihoisakin tunnelma: kesän lyhyyden tunnistaminen ja kesämökittömyys, ja toisaalta yhdessä olemisen ihanuus, parvekegrillailun vaivattomuus ja arjen rutiinien rikkominen.

“What I enjoy most is the vibe – fresh air, sizzling food, and the thrill of pretending my tiny balcony is a backyard paradise”.

”Voi valmistaa muuta ruokaa keittiössä samalla, esim. keittää perunoita tai käyttää uunia. Jos lähtis talon yhteiselle grillille pihalle, pitäis valmistelut kaikki tehdä etukäteen”, pohtii yksi asukkaistamme. Toinen innostuu: ”Grillattu ruoka vain yksinkertaisesti kruunaa kesän. Minulla ei ole mökkiä, joten parvekkeeni on kesähuone, takapiha ja kesämökki. Vietän siellä valtavasti aikaa ja juon aamukahvit jopa talvella (en nyt sentään kuitenkaan ihan -30 pakkasella).”

”Tulee mieleen lapsuus, kun grillattiin paljon, ja mukava yhteishenki. Vaikka tällä hetkellä itsellä ei ole grilliä, ei häiritse muiden grillaus ollenkaan.”

”Kyllä kesä ja grillaus kuuluu myös kaupunkikodin ja kerrostalon vahvuuksiin”, toteaa eräs vastaaja topakasti: ”Ei saa olla vain pientaloasumisen oikeus! Mutta toki ehdottomasti turvallisuus edellä ja naapurit huomioon ottaen.”

---

Tietoa kyselystä, n = 2 433

  • 40 % vastaajista asui Helsingissä, melkein saman verran yhteensä Espoossa ja VantaallaTampereelta vastanneita oli noin 13 % ja Turusta 8%, loput satunnaiset vastaajat em. isojen kaupunkien tuntumasta pienemmistä kunnista ja kaupungeista.
  • Naiset vastasivat innokkaimmin ja heitä oli 58 %. Miehiä noin 40 % ja loput muita kuin binääriseen sukupuoleen solahtavia sekä kysymyksen väliin jättäneitä.
  • Vastanneista 56 %:lla on lasitettu parveke, 30:llä lasittamaton, 7 prosentilla ei parveketta tai pihaa laisinkaan ja lopuilla joko kattoterassi tai asuntopiha.
  • 64 %:lla parvekkeellisista vastaajista on ns. keskikokoinen 5-10 neliön partsi.
  • Kysely tehtiin SATOn vuokrakotien asukkaille keväällä 2025. Jälkilämpöinen kiitos kaikille vastanneille. Erityisesti avoimissa vastauksissa oli paljon ihania tarinoita ja grillifiilistelyjä!

Tämän artikkelin koostamisessa, pääasiassa kyselyn vastausten analysoinnissa, on käytetty apuna generatiivista tekoälyä. Kirjoittaja tunnustaa, että esimerkiksi tumpelo otsikko on kuin onkin omasta kynästä. :)