Näin putsaat kodin kurakelillä

Vettä, kuraa ja hiekkaa kulkeutuu kenkien mukana sisätiloihin, eivätkä vaatteetkaan säästy kuraroiskeilta. Pieni puhdistusopas kertoo, kuinka tahrat lähtevät kätevästi sappisaippualla, ruokasoodalla ja etikalla - tai kuinka vältät ne kokonaan!

Alkutalven loska ja kevään kurakelit tietävät siivousvälin tihenemistä erityisesti lapsi- ja lemmikkiperheissä. Ympäri asuntoa kiertävät märät tassunjäljet ja vaatteille ilmestyvät kuraroiskeet vaativat välittömiä toimenpiteitä, jotta lattiat säästyvät vaurioilta ja likatahrat eivät pinty vaatteisiin.

Näin pidät kotisi putipuhtaana kurakeleillä

  1. Pyyhi kengät huolella alaoven kynnysmattoon, niin hiekanjyvät eivät kulkeudu sisätiloihin saakka. Mikäli hiekka kuitenkin rahisee eteisen matolla, voi maton kantaa ulos tampattavaksi tai imuroida puhtaaksi.
  2. Kanna koira ulko-ovelta kylpyhuoneeseen tassujen puhdistamista varten. Erityisesti tiesuola kirvelee herkkiä anturoita, joten karvakuono kiittää, kun huuhtelet tassut lämpimällä vedellä ja kuivaat ne pehmeään pyyhkeeseen.
  3. Laita lapset isoon IKEA-kassiin seisomaan ja riisu siinä kuravaatteet. Lapsi pomppaa puhtaana kassista ja vaatteet saa kuraa roiskuttamatta pesuhuoneeseen.
  4. Pyyhi kuratahrat lattialta tuoreeltaan nihkeän siivousliinan avulla. Tilkka yleispuhdistusainetta, nestemäistä astianpesuainetta tai mäntysuopaliuosta takaa loistavan lopputuloksen. Puhdistusaineen voi sekoittaa myös itse etikasta ja vedestä, joiden suhde on 1+9. Kaupan päälle saat raikkaan tuoksun kotiisi!
  5. Kuivaa pienet vesilätäköt lattioilta saman tien, sillä erityisesti laminaatti- ja parkettipinnat kärsivät kosteudesta. Vältäthän muutenkin liiallista veden käyttöä lattioita mopatessa, sillä paras lopputulos syntyy nihkeällä levymoppiliinalla.
  6. Puhdista pienet tahrat matolta tahranpoistoaineella. Mitä nopeammin siivoustoimiin ryhdyt, sitä helpommin tahra irtoaa. Viimeistele puhdistustulos ruokasoodalla: ripottele ruokasoodaa matolle, anna sen vaikuttaa hetki ja imuroi pois. Matto on jälleen kesän raikas!
  7. Vilkaise vaatteiden tai kodin tekstiilien pesumerkintöjä ennen puhdistustoimia: kestääkö kangas vesipesua vai kaipaako se kemiallista puhdistusta? Parhaassa tapauksessa kuratahra lähtee kankaalta paikallispesulla, jota voit tarvittaessa tehostaa sappisaippualla. Kastele tahrakohta kevyesti, hiero sappisaippualla ja huuhtele pois. Muistathan hangata kangasta varovasti, jotta se ei nukkaannu.