Näin pidät huolta vuokra-asunnostasi

Osa asunnon kunnossapidosta on SATOn vastuulla, osa sinun. Asunnon hyvään hoitoon kuuluu, että esimerkiksi kodin eri tiloja ja pintoja siivotaan asianmukaisesti ja säännöllisesti. Superpuunaajaksi ei tarvitse kuitenkaan ryhtyä.

Vuokralla asuminen on helppoa! Joku muu hoitaa sopimuksen huoltoyhtiön kanssa, joku muu katsoo, että porraskäytävä tulee siivottua, joku muu järjestää sinulle uuden hellan rikkimenneen tilalle. Mutta ihan kaikista velvollisuuksista ei vuokra-asunnossakaan voi välttyä. Esimerkiksi kodin siivoaminen ja yhteisten tilojen ohjeiden kunnioittaminen ovat sinun vastuullasi, samoin vaikkapa asunnon lamppujen ja palovaroittimen paristojen vaihtaminen.

Löydät huolto- ja kunnossapitovastuut eri tilanteisiin vastuunjakotaulukosta. Jos huomaat kodissasi vikoja tai puutteita, jotka vahingoittavat asuntoa tai talon rakenteita, ilmoita niistä viipymättä huoltoyhtiöön.

Asumiseen kuuluu normaali asunnon kuluminen. Joskus kuitenkin oma huolimattomuus tai vahinko voi aiheuttaa ylimääräisen korjaustarpeen. Näissä tilanteissa SATO soveltaa asiakaslaskutushinnastoa.

Kuvassa mies imuroi mustalla imurilla. Näkyvissä imuri, suulake ja miehen jalat. Taustalla keittiön kaapistoa.

Oletko muuttamassa?

Loppusiivous on tärkeä osa uuteen kotiin muuttamista. Näiden ohjeiden avulla kotisi seuraava asukas ilahtuu oven avatessaan, ja vältyt siivousmaksulta.

Lue lisää

Siivoamisen ykkösvinkki

Koti kannattaa siivota säännöllisesti ja siivoamisessa on fiksua käyttää puhtaita siivousvälineitä, nihkeitä siivousmenetelmiä ja neutraaleja puhdistusaineita. Kun siivoat sujuvasti säännöllisesti, voit unohtaa raskaat kausisiivoukset.

Pidä huolta kodinkoneista

Puhtaat kodinkoneet pienentävät sähkölaskuasi ja parantavat kodin turvallisuutta.

Jos jääkaapissasi on automaattisulatus, se ei tarvitse sulatusta. Riittää, kun puhdistat jääkaapin takaosasta löytyvän sulatusveden poistoaukon. Jos jääkaapissa ei ole automaattisulatusta, sulata se muutaman kuukauden välein.

Jääkappi on hyvä pestä säännöllisesti. Vesi, muutama tippa astianpesuainetta ja siivousliina riittävät raikastamaan hyllyt. Paloturvallisuuden takia on hyvä muistaa imuroida jääkaapin tausta pari kertaa vuodessa.

Pakastin kannattaa sulattaa vähintään kerran vuodessa, sillä jäätynyt pakastin on energiasyöppö ja kasvattaa myös sähkölaskuasi. Älä käytä pakastelokeron tai pakastimen jään irrottamisessa voimakeinoja tai raapivia esineitä. Valvo sulatusta ja kuivaa sulanut vesi jo kaapin sisällä, jotta se ei valu lattialle.

Lieden puhdistamisessa säännöllisyys on valttia, sillä kuumalla liedellä kuivumaan päässyt ruoka on vaikea puhdistaa myöhemmin. Puhdistuksessa käytetään liotusta. Valurautalevyt pysyvät hyvässä kunnossa, kun ne öljyää muutaman kerran vuodessa. Uunille ja keraamisille liesille on omat puhdistusaineensa.

Liesituuletin ja rasvasuodatin pestään vähintään kaksi kertaa vuodessa tai, perheen koosta ja kokkailuinnosta riippuen, tarvittaessa useammin. Rasvasuodattimen alla on poistoilmaventtiili, joka irrotetaan ja puhdistetaan samalla.

Astianpesukone pitää pestä säännöllisesti. Kerran kuukaudessa on hyvä siivousväli jatkuvassa käytössä olevalle astianpesukoneelle. Astianpesukoneen voi puhdistaa siihen tarkoitetuilla puhdistusaineilla tai ekologisesti etikan ja ruokasoodan avulla:

  1. Laita 2 dl etikkaa alatasolle ja 1 dl soodaa pieneen kulhoon ylätasolle.
  2. Pese muuten tyhjä kone normaalilla pesuohjelmalla.
  3. Pesun jälkeen pyyhi koneen kaikki pinnat mikrokuituliinalla. Muista puhdistaa myös luukun tiivisteet.
  4. Muista sulkea vesi aina, kun astianpesukonetta ei käytetä.

Tarkat ohjeet kunkin kodinkoneen puhdistukseen voit katsoa laitteen käyttöohjeesta, jonka löydät usein myös netistä, kun kirjoitat hakukoneen hakukenttään laitteen merkin ja mallin.

Pidä pesutupa ja muut yhteiset tilat siistinä

Yleisten tilojen, kuten rappukäytävien ja jätepisteen, siisteyden ylläpitäminen on kaikkien asukkaiden vastuulla.

Pesutupa ja kuivaushuone ovat kaikkien asukkaiden käytössä. Muistathan siis varata oman aikasi varausjärjestelmästä, jolloin muut tietävät, milloin pyykkikone tai kuivaushuone on käytettävissä. Muista hakea pyykit pois kuivaushuoneesta, jotta seuraava pääsee ripustamaan pyykit kuivumaan. Jos et ehdi käyttämään varattua aikaasi, ota varaus pois listalta.

Pesukoneissa ei saa pestä raskasta pyykkiä, kuten kenkiä, työvaatteita tai mattoja, sillä rumpu ei kestä niiden painoa ja menee rikki. Mattoja ei myöskään saa pestä pesutuvan lattialla. Lattia ei ole hygieeninen, ja lattialla peseminen voi aiheuttaa kompastumis- tai liukastumisvaaran.

Muistathan tyhjentää taskut ennen kuin laitat vaatteet koneeseen.

Vinkki: Joskus kodin siivoukseen voi olla tarpeellista pyytää ammattisiivoojan apua. Kun ostat siivouspalveluita, voit hyödyntää kotitalousvähennyksen verotuksessa.

Mustatukkainen alta kolmikymppinen nainen nauraa ja tanssii kotonaan.

Viihdytään kotona

Viihdytään kotona -opas on todellinen SATOn asukkaan selviytymispakkaus - asukkaan kootut vinkit ja neuvot yksissä kansissa.

Lue ja lataa, yhdeksällä kielellä

Kotona - lisävinkit siivouskärpäsille