Eteismatto – näin teet sen itse

Julkaistu

15.3.2017

Kirjoittaja

Veera Luostarinen

Kuvat

SATO

Valmismattojen valikoima on rajallinen ja matot ovat usein pieniä tai muuten väärän kokoisia. Onneksi näille on vaihtoehto, jota ei kaiken lisäksi ole kovinkaan vaikea toteuttaa itse. Yksittäisen matonlipareen sijasta tee kuramatosta eteisen hallitsija! 
Eteismaton leikkaaminen
Eteismaton ei tarvitse olla perinteisen suorakulmion muotoinen, vaan voit kokeilla vapaasti muitakin kuviota.

Pahimpaan kurakauteen havahtuu yleensä silloin, kun lattia on jo täynnä roiskeita. Kuramatto onkin näiden ilmojen – ja samalla lattioiden – pelastus. Lisäksi hyvä eteismatto estää hiekkaa kulkeutumasta muihin huoneisiin.

Kuramattoa saa edullisesti metritavarana. Mattoja löytyy yleensä metrin, 133cm tai kahden metrin levyisenä ja terävällä mattoveitsellä saat leikattua kätevästi juuri oman eteisen muotoon sopivan maton. Sen ei tarvitse olla perinteisen suorakulmion muotoinen, vaan voit kokeilla vapaasti muitakin kuviota.

Parhaiten matto toimii kuran siepparina, kun mitoitat sen oven eteen tarpeeksi isona alueena.

Pohjapiirros eteisen matosta
Ulota matto seinää vasten vähintään kahdelta sivulta, niin pöly ja hiekka ei jää pyörimään maton ja seinän väliin.
Pohjapiirros eteisen matosta
Näin leikkaat metrimaton sopivan kokoiseksi. Saat käytettyä maton koko pituuden tehokkaasti.

Leikkaa matto haluamaltasi pituudelta niin, että se yltää seinästä seinään, ja muotoile loppupää haluamaasi muotoon. Leveää tilaa varten maton voi tehdä kahdesta palasta kuvien osoittamalla tavalla. Suojaa leikkausta varten lattia konepahvilla tai leikkausalustalla.

Eteismaton leikkaustarvikkeet
Eteismaton leikkausta varten tarvitset leikkausalustan, viivottimen ja matonleikkausveitsen. Kuvioita varten tee kaava paperista.

Suoria linjoja leikatessasi käytä apuna metallista viivoitinta hyvän lopputuloksen aikaan saamiseksi. Pyöreitä muotoja varten kannattaa taas tehdä ensin muotti paperista ennen kuin lähdet leikkaamaan mattoa.

Mikäli kuramatto ei mahdu olemaan kääntyvän oven alla, kokeile ohuempaa terassimattoa sen tilalle. Terassimatossa ei välttämättä ole tiivistä kumipohjaa, mutta se suojaa lattiaa hiekan aiheuttamilta naarmuilta. Hiekanjyvät häviävät hyvin meleerattuihin ja harmaisiin mattoihin, ja ne on kuitenkin helppo imuroida puhtaaksi. Imuroi säännöllisesti myös maton alle kerääntyvä hiekkapöly.

Kohteessamme oli tilava, käytävämallinen eteinen. Muotoilimme vanhasta metrimatosta kätevän kulkuväylän viistosti ovelta suoraan naulakolle. Mitä enemmän askelia kuramatolla otetaan, sitä paremmin se ehtii siepata hiekan ja kuran itseensä.

Matto Kierrätyskeskus. Tapetti Värisilmä. Leikkausalusta, välineet, peili ja vaaterekki kuvausrekvisiittaa.

Vapaat vuokra-asunnot | SATO

Jos teet itse remonttia tai sisustat, jaa omat ideasi kanssamme, tägää kuvaan #satojaideoita. Ja jos haluat tuunata SATOkotiasi, tutustu omatoimiremonttiin »