Arjen niksi: Kaakeleiden ja kaakelisaumojen puhdistus

Harmittavatko valkoiset läikät kaakeleissa ja töhnät saumoissa? Koostimme vinkit vuokrakotisi nihkeimpien tilojen eli kylpyhuoneen ja keittiön kaakeleiden pesuun.

Vedestä voi kertyä suihkun lattiaan kalkkia, johon tarttuu saippuaa ja ihorasvaa. Keittiön kaakeleihin roiskuu puolestaan ruokarasvaa. Pelkkä yleispuhdistus ei tepsi kalkkiin ja rasvaan, vaan kummallekin tarvitaan oma täsmäaineensa.

Käytä kalkkiin hapanta puhdistusainetta

Ikävän näköiset kalkkijäämät suttaavat suihkun seinät ja lattiat. Koska kalkki on emäksistä, sen pahin vihollinen on hapan. Kun ostat kalkinpoistoainetta, älä kiinnitä huomiota mainostekstiin vaan siihen, että puhdistusaineen pH-arvo on 2–6.

Voit käydä kalkin kimppuun myös etikalla, sitruunan mehulla tai apteekista saatavalla sitruunahapolla. Samaa vaikuttavaa ainetta eli sitruunahappoa löytyy jopa vichystä!

Kastele laatat aina huolellisesti ennen pesua. Happamat pesuaineet voivat syövyttää laattojen saumoja, joten muistathan neutraloida kaakelit lopuksi lievästi emäksisellä (pH 8–10) pesuaneella sekä huuhtelemalla. Käytä aina suojakäsineitä, kun kuuraat happamilla aineilla.

Rasvatahrat lähtevät emäksisellä aineella

Rasvaa kertyy suihkun laattoihin ihosta ja keittiön kaakeleihin ruoanlaitosta. Rasvaan tarttuu myös pölyä. Jos olet yrittänyt pyyhkiä rasvaisia kaakeleita rätillä, olet ehkä huomannut, että rasva vain rullaa hangatessa.

Rasvatahroihin tepsii emäksinen puhdistusaine, jonka pH-arvo on noin 10 –14. Lisäksi tarvitset avuksi hankaussienen tai kaakeliharjan.

Varo jynssäämästä liian karkeilla harjoilla, ettei kaakelin pinta naarmuunnu.

Kalkki, rasva ja muu lika on usein kerrostunutta. Laattojen puhdistus saattaa siksi vaatia useita puhdistuskertoja happamalla ja emäksisellä puhdistusaineella vuorotellen.

Miten irrottaa lika kaakelisaumoista?

Kaakelisaumojen kalkki ja rasva irtoavat happamalla ja emäksisellä puhdistusaineella. Tarvitset kuitenkin saumaharjan tai vaikkapa hammasharjan, jolla pureudut kaakeleiden väleihin. Muista kastella saumat ennen jynssäämistä.

Voit käyttää kaakelisaumojen pesuun myös ruokasoodaa. Sekoita ruokasoodasta ja kuumasta vedestä paksu tahna. Levitä sitä saumoille ja anna vaikuttaa puoli tuntia. Harjaa saumat puhtaaksi. Huuhtele pinta huolellisesti ja kuivaa ikkunakuivaimella.

Kun pinttynyt kalkki ja rasva on saatu putsattua, seinien ja lattian viikoittaiseen pyyhkimiseen riittää yleispuhdistusaine.

Kuvassa käsi, joka maalaa erikoismaalitussilla keittiön välitilan kaakeleiden saumojen yli.
Jos kaakelisaumat ovat lopullisesti pinttyneet, voit ottaa avuksi saumamaalin, jolla voit sujuvasti loihtia (pestyjen) saumojen päälle vaalean maalikerroksen.

Kaipaatko keittiön kaakeleihin jo uutta ilmettä? Lue vinkit välitilan uudistamiseen ›

Koti lisätty hakemukseesi!

Siirry hakemukseenPalaa hakutuloksiin