Kierrätä ja lajittele helposti

Julkaistu

22.7.2016

Kirjoittaja

Veera Luostarinen

Kuvat

SATO

Lajittelu, kierrätys
Toimivat kierrätysastiat voivat myös näyttää hyvältä, sen lisäksi että ne on helppo pitää puhtaana. Everyday Designin kassiteline tai jämäkkä Le Sac en Papier -paperipussi sopivat paperin tai kartongin keräykseen. Biojätteelle sopii parhaiten kannellinen astia jonka voi myös pestä.

Kodin kierrätyspisteet kannattaa suunnitella hyvin ja omien tottumusten mukaan. Kun materiaaleille on varattu riittävästi sopivankokoista tilaa, sujuu lajittelu huomaamatta arjen lomassa ja jätteet saadaan hyötykäyttöön.

Tavallisesti kotoa syntyy ainakin seuraavaa kierrätyksen kelpaavaa materiaalia:

  • paperi
  • lasi
  • metalli
  • muovi
  • bio
  • vaaralliset aineet
  • vaatteet
  • tavarat

Tiskipöydän alle tarkoitettuja kierrätysasioita on tarjolla jo hyvin erikokoisia. Yleensä vuokrakodeista löytyy ainakin kaksi jäteastiaa keittiöaltaan alta. Jos samaan kaappiin ei mahdu enempää jäteastioita, esimerkiksi lasille ja metallille voi järjestää tilaa viereisestä kaapista tai siivouskomerosta. Eri materiaaleille voi varata omat astiat tai muovikorit ja laittaa pohjalle valmiiksi kassin, joka on helppo napata ulos lähtiessä mukaan.

Osan kierrätysastioista voi myös järjestää kaappien ulkopuolille. Erilaisia koreja, astioita, laatikoita on tarjolla todella monen tyylisinä ja kokoisina, kannella ja ilman. Kierrätysastiat on mukava sijoittaa kotiin aina sinne, missä jäte syntyy. Näin materiaalit on helppo sujauttaa heti käytön jälkeen omaan astiaansa.

Nykyään onneksi useimmissa taloyhtiöissä kerätään lajitellut jätteet, joten kierrätys on siinä mielessä helpompaa. HSY:n alueella kaikista yli 10 asunnon taloyhtiöistä löytyy sekajätteen lisäksi lajitteluastiat vähintään paperille ja biojätteelle. Taloyhtiöissä, joissa on yli 20 asuntoa kerätään myös lasi ja metalli, joten suurimmassa osassa SATOn taloyhtiöistä löytyy jo nämä kaikki. Lisää tietoa löydät täältä.

Kierrätys, lajittelu
Jos tilaa riittää, lajitteluun sopivat lisälaatikot voi järjestellä allaskaappiin. Arkisemmat kierrätykseen menevät, kuten pullot tai tölkit on hyvä aika ajoin nostaa paikkaan, josta ne muistaa kerätä mukaan, kun lähtee kauppaan.

Tiesitkö, että orgaaniset jätteet, kuten tekstiililit, eivät kuulu kaatopaikalle? Vaatekaappiin tai vaatehuoneeseen voi varata kierrätettäville tekstiileille myös omat paikat. Vaatteen voi laittaa suoraan sivuun kierrätyspinoon, kun ei sitä enää aio käyttää. Tekstiilit kannattaa vielä jakaa rikkinäisiin ja ehjiin, joista sellaiset mitkä ei kelpaa kierrätykseen toimitetaan poltettavaksi.

Etsi uusi vuokra-asunto - SATO VuokraKoti

Kotoa on hyvä keksiä yksi selkeä paikka, johon vie aina muut hyväntekeväisyyteen tai kirppikselle menevät tavarat. Näin kaapit pysyvät siisteinä, eivät täyty liikaa ja erillistä suurempaa vaatesiivousta ei tarvitse tehdä. Säiden salliessa voitte järjestää taloyhtiössänne esimerkiksi oman pihakirppiksen!

Jos et ole kirppishenkinen, pääkaupunkiseudulla esimerkiksi Kierrätyskeskus ottaa vastaan ehjiä tavaroita ja vaatteita ja joissain tapauksissa myös noutaa tavarat jopa kotoa. Myös muissa suurissa kaupungeissa kuten Tampereella, Oulussa ja Turussa toimivat omat kierrätyskeskuksensa ja kierrätyskeskusten hakemistosta löydät ympäri Suomea palvelevat pisteet.

Lajittelu, kierrätys
Iso kangaskassi on kätevä lehtien kierrätykseen, sillä keräät ja kuljetat lehdet samassa kassissa.

Kierrättäminen on helppoa, kun siihen kerran tottuu. Valitse mieluiten kaikkeen kierrätykseen astioita, jotka saat myös pestyä. Vie valmiiksi lajitellut materiaalit eteenpäin riittävän usein, näin koti pysyy raikkaana ja ilmavana.

Muoviset keräyslaatikot ja metallinen biojäteastia, Granit; Everyday Design paperikassi-teline, Le Sac en Papier paperipussi ja kangaskassi kuvausrekvisiittaa

Jos teet itse remonttia tai sisustat, jaa omat ideasi kanssamme. Tägää kuvaan #satojaideoita