Koira yksin kotona - Näin helpotat ja harjoittelet yksin olemista

Tuliko perheeseen koira kesälomalla? Syksyllä moni siirtyy työpaikalle tai koulun penkille, jolloin koira joutuu olemaan useammin ja pidempään yksin. Nyt on siis oiva aika opettaa hauvalle arkirutiinit. Lukaise kuinka karvakuonon oloa voi helpottaa ja miten yksinoloa harjoitellaan.

Lemmikille on hyvä opettaa ajoissa, että yksinolo on normaalia eikä siinä ole mitään pelättävää. Muistathan kuitenkin, että ihan pientä pentua ei saa jättää yksin ja yli kuuden tunnin yksinolo on liian pitkä aika vanhemmallekin koiralle. Näissä tilanteissa lemmikin seurana tulee olla perheenjäsen tai tuttu ystävä. Voit myös palkata koiravahdin.

Lue myös, miten voit valmistella kotisi koiranpentua varten »

Aloita harjoittelu aikaisin

Yksinoloa harjoitellaan pikkuhiljaa, eli tassuttelijaa ei saa jättää yksin pitkäksi aikaa heti ensimmäisellä kerralla. Aloita sekunteja kestävällä poissaololla, esimerkiksi käymällä rappukäytävässä, ja siirry sitten minuuttien ulkona olemiseen. Seuraa tilannetta ja kysy tarvittaessa naapureilta, kuuluuko kodista vinkumista ja haukkumista.

Koira nimeltä Dumle istuu keittiössä.
Koiralle on hyvä opettaa ajoissa, että yksin olemisessa ei ole mitään pelättävää.

Mitä tehdä, jos koira haukkuu poissa ollessasi? Lukaise täältä »

Aamurutiinit ja rentoutunut koira ovat hyvä yhdistelmä

Aamurutiinit ovat tärkeitä niin kaksi- kuin nelijalkaisillekin. Aloita aamu lenkillä, leikeillä ja ruokailulla. Ruoan jälkeen on hyvä käydä uudestaan lenkillä, jotta mahdollisilta vahingoilta säästyttäisiin sisällä. Älä rynnistä ulko-ovesta kiireessä ja ärsyyntyneenä, sillä koira aistii stressin ja käyttäytyy sen mukaisesti.

Alvar Pet tarjoaa maukkaan edun koirallesi. Lunasta lemmikillesi etu OmaSATOsta »

Rekulla voi kuitenkin olla lenkin ja leikin jälkeen riehakas olo ja varsinkin nuorella koiralla voi energiaa olla enemmän kuin kenelläkään. Tällöin sekä omistajan että koiran on aika rentoutua: silittele ja pidä seuraa, mutta vältä leikkimistä ennen lähtöä.

Rento ja turvallinen ympäristö rauhoittaa

Varmistathan että kotisi on turvallinen koiralle myös silloin, kun et ole paikalla. Tarkista ettei kotoa löydy myrkyllisiä kasveja ja piilota sähköjohdot niin hyvin kuin mahdollista. Jotta johdot jäävät järsimättä, voit antaa herkuilla täytetyn purulelun leikkiseuraksi.

Monesti koirat nukkuvat sillä aikaa, kun omistaja on poissa. Pedin on hyvä sijaita sellaisessa paikassa, jossa koirasi tykkää makoilla muutenkin. Häkkiin lemmikkiä ei missään nimessä saa sulkea, kun lähdet pois kotoa. Häkissä turhaan pitäminen on eläinsuojelulain vastaista. Jos koira kuitenkin tykkää nukkua esimerkiksi kuljetuskopassa, jätä luukku auki ja asettele sinne pehmusteita ja leluja.

Älä tee lähtemisestä numeroa

Hauva aistii omistajan lähtöaikeet. Jos koirasi kärsii eroahdistuksesta, kannattaa ottaa nämä niksit käyttöön:

  • Saavu kotiin tai lähde kotoa ilman, että huomioit koiraasi.
  • Jätä heipat sanomatta lähtiessäsi ja kulje ulko-ovesta ilman eleitä.
  • Ole rauhallinen.
  • Pidä kiinni rutiineista ja lenkeistä.

Jos eroahdistus on erittäin vaikea, kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen. Voit kysyä esimerkiksi eläinlääkäriltä tai kouluttajalta, miten vakavan eroahdistuksen kanssa tulee toimia.

Lähteet: Hanki Koira ja Musti ja Mirri

Ruskea Dumle-koira istuu keittiössä koiranruuan ympäröimänä.

 

Koti lisätty hakemukseesi!

Siirry hakemukseenPalaa hakutuloksiin