Mitä tehdä, kun koira haukkuu kerrostalossa?

Moni koira asuu nykyään kerrostalossa ja tuottaa iloa omistajiensa lisäksi myös naapureille. Toisinaan häiritsevä koiran haukunta koettelee kuitenkin naapurisopua. Toimi näin, jos oma karvakorvasi haukkuu yksin ollessaan tai naapurista kuuluu jatkuvaa ulvontaa.

Pitäisi keskittyä etätöihin, mutta naapurin koiranpentu itkee omistajansa perään. Hermoja kiristää, kun yläkerran turre rähisee aina aamulehden kolahtaessa postiluukusta. Koiran omistajaa odottaa eteisen lattialla vihainen lappu seinänaapurilta: koira on taas louskuttanut tuntitolkulla.

Koiran ääntelyyn liittyvät ongelmat ovat kerrostaloissa harmillisen yleisiä. Satunnainen haukahtelu päiväsaikaan kuuluu normaaleihin elämän ääniin, mutta toistuvaan ja pitkäkestoiseen haukkumiseen tai ulvontaan on syytä puuttua. Ongelman korjaaminen on kaikkien etu, sillä tilanne on stressaava niin naapureille, koiralle kuin koiran omistajallekin.

Juttele ensin koiran omistajan kanssa

Jos seinän takaa kuuluu häiritsevää haukuntaa, kannattaa aina ensin keskustella naapurin kanssa asiallisesti. Hän ehkä tekee jo töitä tilanteen korjaamiseksi tai ei ole ollenkaan tietoinen, että koira metelöi yksin ollessaan. Koiran opettaminen hiljaiseksi ei tapahdu yhdessä yössä, joten koulutusvaihe voi vaatia muilta asukkailta kärsivällisyyttä.

Hau hau hauskat naapurit »

Jos keskustelu naapurin kanssa ei auta, häiritsevä ääntely ei lopu kohtuullisessa ajassa tai koira haukkuu yöllä, on hyvä olla yhteydessä kotitalon palvelupäällikköön tai isännöitsijään, joka voi auttaa tilanteen ratkaisemisessa.

Puutu häiritsevään ääntelyyn ajoissa

Kun koira muuttaa uuteen kotiin, se kannattaa opettaa kerrostalon tavoille heti. Jos kuitenkin saat tietää koirasi haukkuvan tai ulvovan häiritsevästi, ongelmaan täytyy puuttua viipymättä. On myös kohteliasta laittaa asiasta lappu talon ilmoitustaululle. Näin muut asukkaat tietävät, että koulutat koiraa, ja ovat todennäköisesti ymmärtäväisempiä.

Johtuupa koiran äänekäs käytös sitten vahtimisesta tai eroahdistuksesta, ongelmaan on onneksi tarjolla monenlaista apua.

Tärkeintä on aloittaa heti säännöllinen ja johdonmukainen harjoittelu, johon löydät hyviä vinkkejä esimerkiksi netistä tai kirjoista.

Apu yksinolo-ongelmiin saattaa löytyä myös erilaisista sovelluksista, joiden avulla voit seurata koiran yksinoloa ja rauhoittaa koiraa poissa ollessasi. Voit myös kokeilla jättää radion päälle tai tarjota koiralle rauhoittavaa tekemistä yksinolon ajaksi.

Tervetuloa, karvakuono! Näin valmistelet kodin koiranpentua varten »

Jos omatoiminen harjoittelu ei tuota tulosta, kannattaa kääntyä rohkeasti eläinlääkärin tai koirakouluttajan puoleen. Yksi vaihtoehto on etsiä koiralle hoitopaikka esimerkiksi koirien päiväkodista tai lähistöllä asuvan koiranhoitajan luota.

Lähteet: SEY Suomen eläinsuojelu, Kotitalo