Arjen niksi: Näin peset kylppärin ja saunan perusteellisesti

Puhtaan kodin kruunaavat raikkaan tuoksuinen kylpyhuone ja putipuhdas sauna. Katso tästä vinkit kylppärin ja saunan peruspesuun. Vinkeissä mukana myös vanha kunnon ruokasooda.

Aloita siivous saunasta:

Saunan seinät ja katto altistuvat vedelle vain harvoin, joten niitä ei kannata nytkään kastella liikaa. Turha kastelu ei ole hyväksi puulle. Keskity lauteisiin ja lattiaan.

1. Tyhjennä sauna irtoesineistä, eli siirrä saunomisvälineet ja saunan penkki kylpyhuoneen puolelle. Paloturvallisuuden vuoksi saunassa ei tule säilyttää muuta irtaimistoa.

2. Imuroi lauteet ja seinusta puhtaaksi pölystä. Imuroi myös katto, jos se vaikuttaa pölyiseltä. Näin vältät pölyn ja hiusten kulkeutumisen lattiakaivoon.

3. Kastele lauteet kauttaaltaan. Pese ne sienellä tai rätillä ja niille sopivalla pesuaineella.

Piirroskuva saunasta ja puhdistusvälineista - imuri, pesuneste ja vesiämpäri | SATO

4. Jos pystyt, puunaa myös lauteiden alapinnat, sillä sinne kerääntyy hiki- ja pesuainejäämiä.

5. Huuhtele lauteet ja lattia pariin otteeseen – viimeistele huuhtelu kylmällä vedellä, joka sulkee puun huokoset.

6. Pese saunan ikkuna ja puhdista lattiakaivo poistamalla hiukset ja muu sinne kertynyt lika.

Siirry seuraavaksi kylpyhuoneeseen:

Suihkutilojen kaakelit, niiden saumakohdat sekä suihkuverho ovat yleiset ongelmakohdat, koska niihin kertynyt saippua ja kalkki saavat kylpyhuoneen näyttämään likaiselta.

1. Kostuta pinnat vedellä, jotta huokoiset saumakohdat eivät rapistu.

2. Suihkuta pinnoille kylpyhuoneelle tarkoitettua pesuainetta ja anna vaikuttaa hetki. Kalkkitahroihin tehoaa myös etikka ja ruokasooda, joita yhdistelemällä saat kelvollisen pesuaineen. Jos käytät klooria, muista tuulettaa hyvin äläkä missään tapauksessa yhdistä sitä muiden pesuaineiden kanssa.

Muuttoviivousta tekemässä? Katso neuvot ja vinkit täältä »

3. Suihkutilan kaakelien saumat voit harjata puhtaaksi vanhalla hammasharjalla tai tähän käyttöön tarkoitetulla saumaharjalla, jonka voit kipaista rautakaupasta.

4. Jynssää puhtaaksi ja huuhtele.

5. Puhdista WC-istuin, lavuaari ja hana säihkyväksi. Voit kokeilla puhdistusaineena puolikasta sitruunaa. Se irrottaa likaa tehokkaasti ja jättää kirpeän puhtaan tuoksun. Hiero sitä reilusti likaisiin kohtiin. Puhdista lattiakaivo.

6. Irrota suihkuverho, hiero tahroihin hieman ruokasoodaa tai mietoa saippuaa ja pese se mahdollisuuksien mukaan joko koneessa tai käsin. Verhon voi ripustaa paikoilleen kuivumaan, niin se kuivuu ilman laskoksia.

7. Lasiset suihkuovet voit kiillottaa peilikirkkaiksi ikkunanpesuaineella. Suihkuta pinnat kauttaaltaan aineella ja pyyhi puhtaaksi. Tämä kannattaa tehdä viimeisenä – se jättää kylpyhuoneen huolitellun näköiseksi.

Viimeistele tunnelma lisäämällä löylyveteen vaikka koivun tai tervan tuoksuista tuoksuöljyä. Huonetuoksu luo tunnelmaa myös kylpyhuoneeseen. Muista kuitenkin, että tuoksut voivat aiheuttaa allergisia oireita, joten niitä ei saa käyttää talon yhteisessä saunassa.

Linkki vinkkilistaan: Näin pidät huolta sisäilmasta | SATO

Katso vapaat ja vapautuvat saunalliset vuokra-asunnot »

Koti lisätty hakemukseesi!

Siirry hakemukseenPalaa hakutuloksiin