Arjen niksi: Näin sulatat pakastimen ja siivoat jääkaapin

Pakastin ja jääkaappi tarvitsevat säännöllistä huolenpitoa toimiakseen turvallisesti ja tehokkaasti. Näillä ohjeilla pakastimen sulatus ja jääkaapin pesu käyvät käden käänteessä.

1. Sulata pakastin talvella

Säännöllinen puhdistus pidentää kylmälaitteen käyttöikää, säästää sähköä ja parantaa kodin paloturvallisuutta.

Pakastin on hyvä sulattaa ja siivota kerran pari vuodessa. Jääkaappi kaipaa pesua hieman useammin. Kun pakastin on kauttaaltaan huurrekerroksen peitossa tai jääkaapissa tuoksahtaa vihanneslokeron pohjalle homehtunut porkkanapussi, on viimeistään aika tarttua toimeen.

Paras aika pakastimen sulatukselle on pakkaspäivä, jolloin pakasteet voi viedä parvekkeelle siivouksen ajaksi. Jos et voi viedä pakasteita ulos, pakastin on helpointa sulattaa silloin, kun se on mahdollisimman tyhjä.

2. Suojaa pakasteet ja lattia

Laita pakastuskytkentä päälle hyvissä ajoin ennen sulatusta, jotta pakasteet ovat mahdollisimman kylmiä ja säilyvät hyvin pakastimen ulkopuolella. Tyhjennä jääkaappi ja pakastin ja siirrä ruoat sulatuksen ajaksi esimerkiksi kylmälaukkuun tai sanomalehdillä peitettyihin laatikoihin.

Muista suojata pakastimen edusta pyyhkeellä ennen sulatuspuuhiin ryhtymistä, jotta sulamisvesi ei vahingoita lattiaa.

3. Nopeuta sulamista lämpimän veden avulla

Aloita sulatus katkaisemalla pakastimen virta. Jätä ovi auki, jotta sisälle ei muodostu ummehtunutta hajua.

Voit nopeuttaa sulatusprosessia laittamalla pakastimeen lämpimällä vedellä täytetyn astian ja irrottamalla sulavaa jäätä käsin tai puulastalla. Älä kuitenkaan käytä teräviä apuvälineitä, ettei pinta vaurioidu. Pyyhi sulamisvesi pois, jos se ei ohjaudu itsestään laitteen pohjassa olevaan sulavesiaukkoon ja sieltä ulkopuolelle laitettuun astiaan.

Kaupasta tullessa on kiva laittaa herkut puhtaaseen jää-pakastinkaappiin.

4. Puhdista pinnat − myös ulkopuolelta

Tarkista aina ohjeet puhdistukseen käyttöohjeista. Kylmälaitetta ei tarvitse puhdistaa kloorilla tai muulla vahvalla pesuaineella, vaan pintojen ja laatikoiden pyyhkiminen miedolla pesuliuoksella riittää. Tarkista samalla, ettei sulavesiaukko ole tukkeutunut, ja avaa se tarvittaessa vanupuikolla.

Älä unohda ulkopuolta: puhdista myös ovet ja imuroi villakoirat laitteen alta sekä takaa.

5. Täytä ja järjestä fiksusti

Anna pintojen kuivua ja tuulettua ennen kuin kytket virran päälle. Pakastimen on syytä myös kylmentyä riittävästi ennen kuin laitat ruoat takaisin paikoilleen. Heitä vanhentuneet ruoat pois ja järjestä loput niin, että löydät jatkossa etsimäsi ruokatarvikkeet nopeasti. Muista vielä lopuksi sammuttaa pakastuskytkentä.

Lähteet: Martat, Kiinteistölehti, Kotiliesi