Pieni vessa - miten sisustan?

Julkaistu

02/26/2016

Kirjoittaja

Veera Luostarinen, Kaisa Kuuranne

Kuvat

SATO

Kun kodissa on kylpyhuoneen lisäksi pieni wc, voi jälkimmäisen sisustaminen olla haastavaa. Päätä tilojen funktiot ja sisusta sen mukaan. Alla muutama vinkki.

Toiset tekevät pikkuvessasta vieras-wc:n, toiset oman meikkaustilansa. Erillisiin, usein melko vaatimattomiin ja ahtaisiin wc-tiloihin tarvitaan aina hieman säilytystilaa tarpeellisille tavaroille ja esineille. Vierasvessassa voi olla korillinen itse tehtyä potpourria kukkais- tai vaikkapa joulun tuoksua tuomassa. Omaan käyttöön tarkoitetussa tilassa esillä voivat olla lempikosmetiikkapullot ja purnukat.

Osa tavaroista voi hyvin olla esillä, mutta jotkut tavarat on aina mukavampi laittaa piiloon. Turhan suuri määrä eriväristä, -kokoista ja -muotoista pikkutavaraa tekee pienestä tilasta helposti sekavan ja epäsiistin näköisen.

Kuvassa soma säilytyskaluste, jonka päällä peili ja meikkisiveltimiä.
Pikkuvessassa pientä korivaunua kätevämpi on kaluste, jossa on suljettavat hyllyt. Esimerkiksi meikkisiveltimiä on hygieniasyistä järkevämpi säilyttää kaapissa.

Etenkin vanhemmissa taloissa pikkuvessaa ei ole välttämättä varustettu allaskaapilla. Tällöin säilytystilaa voi tuoda esimerkiksi pienellä korivaunulla. Kuvissa näkyvään Componibili-säilytyskalusteeseen tavarat voi laittaa liukuovien taakse piiloon ja järjestykseen.

Muoviset kalusteet ja säilytysastiat sopivat wc- ja kylpytiloihin hyvin, sillä ne eivät säikähdä vettä tai ilman kosteutta. 

Kuvassa iloinen tyttö äitinsä ja pikkuveljensä kanssa - linkki vapaisiin vuokra-asuntoihin

Kuvauskohteeseen rakensimme wc-istuimen päälle puiset avohyllyt, jotka syntyvät yllättävän pienellä vaivalla. Puulevyt ja hyllykannattimet on helppo hankkia rautakaupasta. Mittaa vain hyllyille varattu tila huolellisesti kaikilta reunoilta ja pyydä hyllylevyt rautakaupasta mittaan leikattuina.

Hyllyn voit käsitellä lisäksi luonnollisella puuöljyllä, joka suojaa pintaa likaantumiselta.

Jos haluat maalata hyllyt, voit soveltaa siihen samoja vinkkejä kuin keittiön kaappien maalauksessa. Kylpyhuoneen seinien poraamisessa on tosin huomioitava, että se vaatii erillisen luvan, mikäli kosteuseriste rikotaan. Asian varmistamiseksi voi olla yhteydessä kotitalosi palvelupäällikköön vaikkapa OmaSATOn kautta.

Kuvassa eläväpintaiset, yksinkertaiset avohyllyt
Pikkuvessan avohyllyt saa pidettyä siistinä korien ja laatikoiden avulla. Esille voi jättää vaikkapa potpourrikulhon ja pumppupullon hyvän tuoksuista käsivoidetta.

Jos säilytettävää tavaraa on paljon, kannattaa hyödyntää umpikoreja ja säilytyslaatikoita. Kokonaisuus pysyy siistinä ja korien rinnalle on kätevä pinota esimerkiksi vessapaperit. Kokonaisuuden voi halutessaan viimeistellä jättämällä muutamia kauniita esineitä esille.

Pikkuvessat ovat usein kokonaan valkoisia, jolloin esille jätetyt tavarat ja pyyhkeet voivat hyvin olla hauskoja, värikkäitä tai muuten vain persoonallisia. Toisaalta, jos erillis-wc:n haluaa pitää tunnelmaltaan lempeänä, voi värikkäiden tavaroiden sijaan maalata kaakelittomat seinäpinnat pastellisävyin, hankkia värimaailmaan sopivat käsipyyhkeet, ja pitää muut tavarat piilossa.

Jos teet itse remonttia tai sisustat, jaa omat ideasi kanssamme. Tägää meidät @satokoti ja #satojaideoita

Juttu on julkaistu alunperin talvella 2016 ja päivitetty keväällä 2021. Tuotteet: Componibili säilytyskaluste, Kartell | Käsinpunotut Kiondokorit, Mifuko | Ruskeat korit, meikit, rasiat ja meikkiteline, Stockmann | Meikkipussi, pieni peili ja meikkisiveltimet kuvausrekvisiittaa.