6 x polkupyörä kesäkuntoon

Julkaistu

7.4.2018

Kirjoittaja

Outi Airaksinen

Kuvat

SATO

Jos polkupyöräsi on keväthuoltoa vailla, eikun kumihanskat käteen ja hommiin. Tässä vinkit, ole hyvä!
Vanhakin pyörä nuortuu kunnon kevätpuunauksesta
1. Pese ja huuhtele

Polkupyörän keväthuolto kannattaa aloittaa kumihanskat kädessä. Varaa fillarin pesemistä varten ämpäri, tiskiharja ja riepu, astianpesuainetta sekä käytetty hammasharja, jonka avulla ulotut poistamaan ahtaisiin paikkoihin jääneen lian. Unohda painepesuri, sen paine voi vahingoittaa pyörän herkkiä säätöjä.

Pesun ja huuhtelun jälkeen kuivaa pyörä puhtaalla rätillä. Voit myös vahata pyörän rungon.

2. Öljyä ketjut

Öljyä ei kannata säästellä polkupyörän kunnostuksessa, sillä öljy ehkäisee tehokkaasti ruostumista ja suojelee jarruja, vaihteita ja ketjuja kulumiselta. Öljyä kannattaa lisätä ketjuihin, niveliin, rattaisiin ja vaijereihin myös pitkin kesää – etenkin, jos ajat paljon hiekkateillä.

Ylimääräisen öljyn voi poistaa nukkaamattomalla rievulla, jotta öljy ei pääse tuhrimaan polkijaa.

3. Tarkista jarrut

Tarkista, että pyöräsi toimii ja on turvallinen käyttää. Käy läpi jarrujen, vaihteiden ja ketjujen kunto. Varmista, että ketju on riittävän kireällä, jarrupaloissa riittää kumia, jarruvaijerit eivät ole rispaantuneet ja että vaihteet vaihtuvat jouhevasti. Hanki kuluneiden osien tilalle uudet ja tee tarvittavat säädöt. Työkaluiksi riittävät usein ruuvimeisseli sekä pihdit tai jakoavain.

4. Ilmaa, ilmaa!

Seuraavaksi on aika siirtyä renkaisiin. Jos kumi on talven jäljiltä tyhjä, syynä voi olla rengasrikko tai vuotava venttiili. Vuotokohta selviää upottamalla ilmaa täynnä oleva sisärengas vesipaljuun, kuplavana paljastaa vuotokohdan.

Renkaan pinta ja pinnat kannattaa käydä läpi myös silmämääräisesti ja varmistaa, että vanteet ovat suorat. Myös satula ja ohjaustanko saattavat tarvita talven jäljiltä säätämistä.

5. Varo varasta

Suomessa ilmoitetaan vuosittain yli 20 000 polkupyörävarkautta. Paras konsti välttää varkaita on lukita pyörä kunnolla.

Käytä irrallista lukkoa, jolla saat kytkettyä pyörän johonkin kiinteään kohteeseen. Pitkäkyntisten varalta on hyvä tarkistaa kotivakuutuksesi ehdot sekä kirjata muistiin pyörän tunnistetiedot, kuten rungon numero, merkki ja malli. Nappaa vielä valokuva kulkupelistäsi - siitä on apua etsinnässä.

6. Siivoa säilytystila

Ulkoiluvälinevarastoon kertyy usein vuosien varrella polkupyöriä, joita kukaan talon asukas ei tunnista omakseen. Kevät on oikea aika yhteisten tilojen siistimiseksi. Kun talon asukkaita varoitetaan ajoissa suunnitelmista, jokainen voi käydä merkitsemässä omat polkupyöränsä ja muut tavaransa. Tavarat, joille ei löydy omistajaa määräpäivään mennessä, dokumentoidaan ja toimitetaan ennalta sovitusti esimerkiksi löytötavaratoimistoon.

Jos asut SATOn talossa ja pyörävaraston järjestys mietityttää, pirauta asiakaspalveluumme tai ota asia esille kotitalosi palvelupäällikön kanssa.