7 vinkkiä ensimmäisen oman kodin sisustamiseen pienellä budjetilla

Ensimmäinen oma koti houkuttaa toteuttamaan villitkin sisustusunelmat. Sisustussuunnittelija Anita Koponen vinkkaa, kuinka vuokra-asunnosta saa viihtyisän pikkurahalla.

Ensimmäiseen omaan kotiin muuttaminen kutkuttaa, mutta samalla asunnon sisustaminen herättää kysymyksiä. Mistä lähteä liikkeelle? Miten asunnosta saa kodikkaan?

“Tärkeää on tehdä asunnosta oman näköinen. Yksi haluaa asuntoonsa vain pöydän ja sängyn, kun taas toinen kaipaa kodikkuutta. Kolmas suosii romanttista sisustusta ja neljäs vannoo moderniuden nimeen”, toteaa sisustussuunnittelija Anita Koponen.

Koponen on huomannut nuorten olevan rohkeita sisustajia, jotka suosivat persoonallisia ratkaisuja. Pieni budjetti ohjaa kekseliäisiin ideoihin, jotka tuovat oman säväyksensä. Koponen antoi seitsemän vinkkiä ensimmäisen oman kodin sisustamiseen.

1. Ensin tehdään suunnitelma

Vaikka tekisi mieli ampaista suinpäin kauppaan huonekaluja valitsemaan, on syytä hillitä mielensä. Mieti, millaisen sisustuksen haluat – unelmoitko harmonisesta värimaailmasta vai kaipaatko väriloistoa ympärillesi? Mitkä huonekalut saat mukaan lapsuudenkodistasi ja sopivatko ne todella tyyliisi? Suunnitelmallisuuden ansiosta sisustuksesta ei tule sillisalaattia.

2. Vähemmän huonekaluja – enemmän tilaa

Moderni ja vähäeleinen sisustus on nyt pinnalla. Pieni asunto hyötyy sisustustrendistä, kun tilaa ei täytetä liioilla huonekaluilla. Kauniit lattiat voi huoletta jättää ilman mattoja, jolloin siivous sujuu entistä helpommin. Avarat huoneet suorastaan kutsuvat luokseen, kun auringonsäteet pääsevät esteettä leikkimään asunnossa.

Mistä on pienet kodit tehty? 10 ideaa pienen kodin sisustamiseen ›

3. Sänky ajaa sohvan virkaa

Ystävät ja sukulaiset ojentavat mielellään auttavan kätensä ja tarjoavat huonekaluja omilleen muuttavalle. Ihana ajatus voi kuitenkin kääntyä itseään vastaan, jos huonekalut ovat liian suuria tilaan nähden. Valtava divaanisohva näyttää suhteettoman suurelta pienessä asunnossa. Jokaista huonekalua ei myöskään tarvita erikseen, sillä vuodesohva levittyy näppärästi vuoteeksi tai vastaavasti vieraat voivat istua sängyn reunalla.

4. Rohkeasti persoonaa peliin

Henkilökohtaiset esineet, kuten kauneimmat kengät ja vaatteet sekä muut pienet yksityiskohdat, luovat lämpöä kotiin. Nosta rohkeasti valokuvat esille, niin tutut kasvot ja kesälomien muistot saavat sinut hymyilemään heti aamutuimaan.

Vinkki: Tee itse kolmiosainen valokuvakehys ›

Pienen kodin ikkunalaudalla soma tauluasetelma ja huonekasvi

5. Tuunaa taidolla

Kirpputorilöydöt saavat uuden elämän, kun tuunaat ne uuteen uskoon. Maalaa ja modernisoi rohkeasti – vain mielikuvitus on rajana. Eurolavat sopivat sängynpohjaksi ja vanhasta ovesta saa kauniin sängynpäädyn. Sekalaiset astiat ilahduttavat kukkapurkkeina ja lipastot päivittyvät uusien vetimien avulla.

Haluaisitko sipaista maalia myös seiniin? SATO kannustaa asukkaita luomaan omannäköisensä kodin, joten omatoimiremontit ovat sallittuja.

6. Pikkusälä piiloon

Jokaisen paperin, kipon ja kupin ei tarvitse olla kaiken aikaa käden ulottuvilla. Erilaisten säilytysratkaisujen avulla ylimääräinen tavara sujahtaa näppärästi sängyn alle tai kauniisiin sisustuskoreihin. Sohvapöytänä toimiva arkku piilottaa lehdet sisäänsä ja toimii samalla olohuoneen katseenvangitsijana.

7. Väripilkuilla ilmettä

Musta-valkoinen sisustus on ajattoman tyylikäs, mutta kaipaa värien ilottelua rinnalleen. Kirkkaat verhot tai kuvioitu torkkupeitto tuovat persoonallisuutta värimaailmaan. Kaikkia sateenkaaren värejä ei kuitenkaan kannata yhdistää samaan sisustukseen, jotta vaikutelmasta ei tule levoton.