Mistä on pienet kodit tehty?

Kun kodissa on naftisti neliöitä, vaatii sisustaminen hieman funtsimista. Avotakan sisustustoimittaja Anna Aromaa vinkkaa 10 parasta, ajatonta ideaa pienen kodin kalustamiseen ja sisustamiseen. 

Yksiössä tilaasäästävin ratkaisu on yhdistää sänky ja sohva. Säilytystilaa on rakennettu myös katonrajaan, sohvan päällisen värimaailmaa mukaillen. Kuva: A-lehdet/Johanna Myllymäki

1. Miten pienestä kodista saa toimivan?

Tärkeintä on tiedostaa uuden kodin pieni koko jo ennen muuttoa. Suosittelen ottamaan pohjapiirustuksen käteen ja mittaamaan konkreettisesti käytössä olevat tilat ja omat huonekalut: mitä mahtuu minnekin? Pohjapiirrosten mittakaavan kanssa kannattaa olla tarkkana etenkin vanhempien kotien kanssa.

Uudessa, tyhjässä kodissa tulevien huonekalujen kokoa voi myös markkeerata maalarinteipillä neliöiden hahmottamiseksi.

Kaikkein olennaisinta pienen kodin toimivuudessa ovat säilytysratkaisut, ja yksi seinä on väkisinkin uhrattava kiintokaapeille. Säilytyksen lisäksi ihmiselle tärkeitä toimintoja kodissa ovat nukkuminen ja oleilu, joten näihin asioihin kannattaa satsata myös kalustuksessa.

Illanistujaisissa pitkä pöytä nostetaan sohvan eteen, ja se toimii myös pitkänä penkkinä, kätevää! Kuva: A-lehdet /Johanna Myllymäki

2. Jos kodissa on vain yksi ikkuna, miten maksimoin valon määrän?

Jos ulos näkee vain yhdestä paikasta, sijoittaisin ikkunan eteen ehdottomasti ruokapöydän, jonka ääressä tehdään usein paljon muutakin kuin syödään.

Ihmiselle on tärkeää katsella ulos ja saada nauttia myös luonnonvalosta.

Jos ikkunaan haluaa myös verhot, suosittelisin pitkiä, katosta lattiaan ylettyviä verhoja. Pitkät verhot tuovat huoneeseen korkeudentuntua, ja kaunis kangas ikkunoiden kehyksenä toimii myös tekstiiliteoksena kodissa. Toinen vaihtoehto ovat läpikuultavat rullaverhot, joilla saa suojaa huoneeseen ilman, että ne torppaavat valoa.

Jos ikkuna on syvennyksessä, valon määrää saa lisättyä ripustamalla syvennykseen peilin.

SATOn Studiokodissa säilytystilaa löytyy kätevästi parvelle vievän portaikon alta. Kuva: SATO/Tuomas Uusheimo

3. Millä tavoin huonekalut kannattaa sijoittaa?

Pienet kodit ovat usein suorakaiteen mallisia ja kaikkine kiintokalusteineen hieman kliinisiä. Kalusteita ei kannata asetella seinien vierille, sillä tämä lisää entisestään pienen tilan laatikkomaista vaikutelmaa. Tila näyttää ilmavammalta, kun esimerkiksi siirrät nojatuolit irti seinistä.

Myös sisustuksella voi vaikuttaa tilan tuntuun ja mittasuhteisiin: voit sommitella kiintokaappirivistön eteen kauniin verhon ja maustaa tilaa eri kokoisilla huonekaluilla.

Pieneen SATO StudioKotiin tilan tuntua tuovat huoneen levyinen ikkuna ja parveke. Erikorkuiset kalusteet luovat huoneeseen eläväisyyttä ja syvyyttä. Kuva: SATO/Tuomas Uusheimo

4. Entä minkälaiset huonekalut sopivat pieneen kotiin?

Pieneen kotiin kannattaa hankkia mieluummin siroja kuin massiivisia kalusteita. Mikäli massiivisuus kiehtoo, pidä vastaavasti muu sisustus minimalistisena. Pieniin neliöihin en lähtisi mahduttamaan sekä sänkyä että sohvaa, vaan sänky voi päivisin toimia sohvana kauniilla päiväpeitolla ja koristetyynyillä peitettynä. Kahdesta runkopatjasta, jotka sijoitetaan kulmittain huoneen nurkkaan, saa myös helposti kulmasohvan pieneenkin asuntoon.

Myös parvi on erinomainen vaihtoehto sängylle, jos kodin huonekorkeus riittää.

On hyvä muistaa, että ihminen on hyvin mukavuudenhaluinen etenkin nukkumispaikkansa suhteen eli liian monimutkaiset järjestelyt arjessa alkavat helposti ärsyttää.

Kun kaikki elementit ovat kohdillaan, myös pieni keittiö on erittäin toimiva. StudioKodin keittiötä elävöittää hauska ja käytännöllinen välitila. Kuva: SATO

5. Minkälaisia uusia säilytysideoita pieneen asuntoon voi kehittää?

Vain mielikuvitus on rajana: kevyet, kokoontaitettavat tuolit voidaan vaikkapa hauskasti nostaa seinälle kollaasiksi tai kirjahylly sommitella kulkemaan katonrajassa. Kauneimmat vaatteet voi ripustaa erilliseen, kivaan rekkiin, jonka sijoittaa huoneeseen. Kaikkea ei siis tarvitse piilottaa, vaan persoonallisen arjen voi jättää rohkeasti esiin osaksi sisustusta.

Kannustaisin pienessä asunnossa kiinnittämään huomiota siihen, että tavaroita säilytetään järkevästi: vaatteet ovat yhdessä paikassa ja tavarat toisessa. Samoin lattiatila kannattaa jättää mahdollisimman tavarattomaksi.

Lue lisää säilytysratkaisuista täältä »

Puunväriset pienkalusteet tuovat lämpöä perusvalkoiseen kotiin. Pieniinkin neliöihin saa yksinkertaisen mutta kauniin eteistilan. Kuva: SATO

6. Kannattaako suosia yhtä suurta tilaa vai jakaa huone kalusteilla?

Halutessaan yksiössä voi rajata vaikkapa nukkumatilan kaapeilla, mutta kannattaa suosia kalusteita, jotka eivät ylety aivan kattoon saakka. Näin valo pääsee kulkemaan niiden yli. Myös esimerkiksi kiintokalusteet peittävillä verhoilla saa eri tilojen tuntua pieneen kotiin, ja ne pehmentävät kodin akustiikkaa ja vähentävät kaikua etenkin vanhemmissa, korkeaseinäisissä asunnoissa.

Kuinka tehdä itse alkovi kotiin? Katso ohjeet täältä »

Alkovi on yksiössä luksusta, ja se kannattaa pyhittää nukkumiselle. Halutessaan alkovin voi erottaa muusta huoneesta kauniilla, kattoon ylettyvällä verholla. Kuva: SATO
Etsi vapaita vuokra-asuntoja - SATO VuokraKoti

7. Minkälaisia värejä ja muotoja pienessä kodissa kannattaa suosia?

Lähtökohtaisesti pienissä neliöissä toimii raikas valkoinen, mutta jos sekä kiintokalusteet että seinät ovat valkoisia, väri voi tuntua myös liian kliiniseltä. Suosittelisin rohkeasti kokeilemaan kaikkien seinäpintojen väriksi jotakin vaaleaa, pastellista sävyä: murrettua vihreää, vanhaa roosaa tai lämmintä harmaata. Sinisävyt antavat helposti liian kylmän vaikutelman.

Hento sävytys seinämaalissa tuo ihanasti syvyyttä pieneen tilaan.

Jos pidät tummista sävyistä, yksi tehostevärinen seinä toimii hyvin. Kalusteissa suosisin vaaleaa, mutta jokunen tumma huonekalu voi myös tuoda terää vaaleaan yleisfiilikseen.

Miten se maalaaminen sujuikaan? Kurkkaa täältä »

Pienen kodin muotokieli on usein suorakulmainen, joten esimerkiksi pyöreämuotoisilla huonekaluilla voi tuoda flowta tilaan. Jo yksikin kaareva tuoli riittää rikkomaan terävää vaikutelmaa. Myös se, että valitsee pieneen kotiin erikorkuisia huonekaluja, tuo vaihtelua muotoihin.

Valkoiseen peruskaakeliin tuovat ilmettä kodikas räsymatto ja säihkyvä pikkupöytä kauniille kosmetiikalle. Kuva: SATO

8. Miten pieni huoneisto kannattaa valaista?

Suosisin kohdevaloja: jalkalamppu johonkin nurkkaan ja pienempiä pöytävaloja hyllyille ja valosarja seinälle. Kohdevalot luovat kotoisaa tunnelmaa, muotoilevat tilaa, ja valon määrää voi vaihdella pitämällä juuri niin monta lamppua päällä kuin haluaa. Yksi suuri kattovalo kannattaa sijoittaa sohvan tai pöydän päälle niin, ettei se roiku orpona keskellä huonetta.

Kirkasta yleisvaloa tarvitset oikeastaan vain keittiöön ruoanlaittoa varten.

Kolme vinkkiä vuokra-asunnon tunnelmalliseen valaisuun »

Pienessä kodissa säilytysratkaisut voivat olla myös osa sisustusta: pidä kauneimmat vaatteet ja asusteet silmän ilona. Kuva: A-lehdet/Riikka Kantinkoski

9. Miten säilytysratkaisuihin voi vaikuttaa?

Ennen muuttoa suosittelen lämpimästi tutustumaan tulevan talon vintti- ja kellaritilojen säilytysmahdollisuuksiin. Pienen vinttikomeron koppi kannattaa jo etukäteen nikkaroida mahdollisimman toimivaksi, rakentaa sinne hyllytilaa ja vaatesäilytysjärjestelmä. Jos asut vuokra-asunnossa ja varaston tuunaaminen mietityttää, kysy vuokranantajalta lupa ja neuvoja.

Valmiiksi täyteen sullottua komeroa on haastavaa alkaa jälkeenpäin muokkaamaan.

Jos vinttikomeroa ei ole tarjolla tai sen tila ei riitä, suosittelisin vuokraamaan varastokopin muualta. Kodin viihtyisyyden kannalta on huomattavasti parempi vaihtoehto varastoida tavara pois kuin sulloa se pieneen kotiin.

Kylpyhuoneeseen tuotuun naulakkoon voi riipustaa muutakin kuin pyyhkeitä. Kauniita pientavaroita voi olla harkiten esillä pienessäkin kodissa. Kuva: SATO

10. Mitä hyvää on pienessä kodissa?

Suuressa kodissa ihminen tulee harvoin käyttäneeksi kaikkia huoneita. Pieni koti toimii erinomaisesti, kun säilytysratkaisut ovat kunnossa: tavarat löytyvät helposti, siivous sujuu nopeasti ja arki on mutkatonta.

Pienessä asunnossa on usein kaikki tarvittava, ja sen tunnelma on helposti hyvin kodikas. Esimerkiksi hotellihuoneiden viehätys perustuu juuri niiden pieneen tilaan ja kompakteihin säilytysratkaisuihin.

Etsitkö pientä kotia? Katso SATOn vapaat vuokrayksiöt »

Lue Anita Koposen vinkit ensimmäisen oman kodin sisustamiseen

 

Koti lisätty hakemukseesi!

Siirry hakemukseenPalaa hakutuloksiin