Asuntopäivillä kuului asukkaan ääni

12.5.2005

Satolta asunnon ostanut arkkitehti Pekka E. Tommila piti asukkaan puheenvuoron Finlandia-talossa 12.5.2005 järjestetyillä asunto- ja yhdyskuntapäivillä. Paikalla oli kuuntelemassa koko joukko suomalaisia asuntoalan vaikuttajia.

"Jokainen meistä on oman asumisensa paras asiantuntija. Ammattisuunnittelijat voivat kyllä arvata, mitä kukin haluaa. Kuitenkin vasta asukas itse voi kertoa, kuinka juuri hän - ja hänen mahdollinen perheensä haluaa todella asua", Tommila painotti puheessaan.

Tommilan perheen asunnon vaihtoprosessi kesti useita vuosia. "Olimme vaimon kanssa kypsytelleet jo runsaat viisi vuotta ajatusta siitä, kuinka haluamme elää ja asua seniorikansalaisina. Lähtökohtana oli asumistarpeiden muutokset ja nykyisessä asunnossa havaitut puutteet. Syntyperäisinä helsinkiläisinä päätimme jäädä asumaan Lauttasaareen lopuksi ikäämme, kunhan sopiva asunto vain löytyy."

Useiden vuosien ja kymmenien esittelykierrosten jälkeen sopiva vaihtoehto osui vihdoin kohdalle. "Viime vuoden heinäkuussa onnisti, kun Sato alkoi rakennuttaa uudisrakennusta Etelä-Lauttasaareen. Löysimme talon länsipäädystä runsaan sadan neliön asunnon ja kellarista kaksi autopaikkaa. Jo seuraavalla viikolla maksoimme varausmaksun ja sovimme kaupan teon kesälomien jälkeen".

Tommilat olivat tarkoituksella ajoissa liikkeellä. Kaupantekohetkellä talon valmistumiseen oli vielä 15 kuukautta aikaa. "Ammattini tuomalla kokemuksella tiesin, että jos haluaa paljon yksilöllisiä muutoksia tulevaan asuntoonsa, kannattaa niistä keskutella mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Varmemmaksi vakuudeksi huudatin itseni myös rakennustyön tarkkailijaksi ja aloin kulkea työmaakokouksissa asukasjäsenenä", Tommila kertoo.

"Tähänastisten kokemusten perusteella, kaikki neuvottelukumppanit ovat olleet asiansa osaavia, palvelualttiita ja mukavia ihmisiä", hän kehaisee.