Viikin tontin arkkitehtuurikutsukilpailu ratkaistu

Mar 16, 2005

- arkkitehtonisesti ja kaupunkikuvallisesti korkealaatuinen suunnitelma

Arkkitehtuurikutsukilpailuun Viikin Latokartanossa kutsuttiin neljä arkkitehtitoimistoa. Kilpailu järjestettiin yhteistyössä S - Asunnot Oy:n, Helsingin kaupungin ja Saton kesken. Näiden edustajat yhdessä arkkitehtipalkintotuomari Jarmo Pulkkisen kanssa muodostivat yhdeksän henkisen palkintolautakunnan.

Kilpailijoilta odotettiin innovatiivisia asuntosuunnitteluratkaisuja, joissa tilojen muunneltavuuteen ja monikäyttöisyyteen tuli kiinnittää huomiota. Pienasuntovoittoiseen rakennukseen kilpailijoilta odotettiin yhteisöllisyyttä edistäviä oivalluksia.

Viikkiin on rakenteilla uusi tiedekaupunginosa, jonka keskus sijoittuu Helsingin yliopiston laitosten ympärille rakennettavaan tiedepuistoon. Viikkiin tulee asunnot noin 13 000 asukkaalle, 6 000 työpaikkaa ja 6 000 opiskelijapaikkaa yliopiston laitoksiin. Kilpailualue sijaitsee Latokartanon pohjoisosassa Latokartano IV:n alueella. Latokartano IV:n alueelle rakennetaan asunnot noin 2 500 asukkaalle sekä lähipalveluja ja puistoa. Alue rajautuu lännessä Latokartanon lähipalvelukeskukseen.

Kilpailualue käsittää korttelin 36227 tontin 3, joka sijoittuu keskeisesti Latokartano IV-alueen länsiosaan, Agronominraitin ja Apteekkarinkadun väliin. Rakennusoikeutta kilpailun kohteena olevalla tontilla on yhteensä 6 600 kerrosneliömetriä ja se on Helsingin kaupungin omistuksessa. Kaupunki on varannut tontin S-Asunnot Oy:lle ja Sato hoitaa rakennuttajatehtävät. Tontille rakennetaan 134 korkotukilainoitettua vuokra-asuntoa. Varauksen ehtona on, että kohteen suunnittelija valitaan kaupungin kanssa järjestettävällä arkkitehtuurikutsukilpailulla.

Kilpailuehdotusten taso oli kolmen ehdotuksen osalta hyvä, neljäs ehdotus oli muita vaatimattomampi. Kilpailuohjelmaa laadittaessa todettiin tehtävän olevan suhteessa asemakaavaan ja tonttiin haasteellinen ja vaativa.

Arvostelussa kiinnitettiin huomiota asetettujen ohjelmatavoitteiden mukaisiin ratkaisuihin sekä seuraaviin seikkoihin:

- kohteen toteutuskelpoisuus ja taloudellisuus

- arkkitehtonisesti ja kaupunkikuvallisesti korkeatasoinen ja persoonallinen suunnitelma

- yhteisöllisyyttä ja toiminnallista käyttötarkoitusta lisäävät ratkaisut

- asuntojen toimivuus ja huoneistojen muunneltavuus yhdistämällä ja jakamalla

”Sylin” lämpöä
Palkintolautakunta päätti yksimielisesti valita kilpailun voittajaksi ja jatkosuunnittelun pohjaksi ehdotuksen ”Syli”. Kilpailun voittajaa palkintoraati luonnehtii arkkitehtonisesti kilpailun komeimmaksi. Julkisivut ovat tyylikkäät ja funktionaaliset ja pihajärjestelyt tukevat kokonaisvaltaista ja tinkimätöntä näkemystä. Ehdotuksen asuntopohjat ovat kilpailun parhaimmistoa: kaikki asunnot ovat läpitalon asuntoja ja siten valoisia. Suuret parvekkeet ovat muodoltaan ja kalustettavuudeltaan hyviä. Kattokerroksessa on näyttävät saunatilat ja kokous- ja kerhotilana toimiva pukuhuone.

Ehdotuksen ”Syli” on suunnitellut Eeva Kilpiö (arkkitehti SAFA) ja Jukka Linko (arkkitehti SAFA) avustajinaan Samuli Ellä (rakennusarkkitehti, arkkit.yo), Kikka Lummaa (rakennusarkkitehti RIA), Marko Pääjärvi (arkkitehti SAFA), Tapio Saarelainen (arkkitehti SAFA), Jaakko Sutela (arkkitehti SAFA) ja Marja Toivari (rakennuspiirtäjä)

Tekijänoikeus: Arkkitehtiryhmä A6 Oy

Lisätietoja:

Johtaja Jouko Kuusela, puh. 0201 34 4244
Projektipäällikkö Eine Junnilainen, puh. 0201 34 4236