SATOn ja YIT:n Punos-suunnitelmaa ehdotetaan suunnitteluvarauksen saajaksi Helsingin Itäkeskuksen Jokerikortteliin

3.5.2019

*Helsingin kaupunki järjesti keväällä 2018 Itäkeskuksen Jokerikorttelin kehittämiskilpailun, jonka voitti SATOn ja YIT:n yhdessä tekemä esitys nimeltään Punos. SATO ja YIT hakevat nyt suunnitteluvarausta hankkeelle, jonka tavoitteena on rakentaa Helsingin Itäkeskuksen metroaseman alueelle monipuolinen hybridikortteli. Kortteliin on suunniteltu omistus- ja vuokra-asuntoja, toimitilaa sekä joukkoliikenneterminaali. *

SATO ja YIT hakevat suunnitteluvarausta Itäkeskuksen metroaseman alueelle tulevan asema-, raide- ja katualueista, asemakeskuksesta, asunnoista ja liiketiloista muodostuvan Punos-hybridikorttelin suunnitteluun. Hankkeen taustalla on Helsingin kaupungin keväällä 2018 järjestämä Itäkeskuksen Jokerikorttelin kehittämiskilpailu, johon SATO ja YIT tekivät yhteisesityksen.

Hankkeen teknistä ja taloudellista toteutettavuutta selvitetään yhdessä Helsingin kaupungin, Raide-Jokeri-allianssin, HKL:n, HSL:n ja alueen toimijoiden kanssa. Tavoite on aloittaa rakentaminen vuonna 2020, jolloin ensimmäiset asunnot, joukkoliikenneterminaali ja liiketilat valmistuisivat vuosina 2023–2024. Punokseen on suunnitteilla noin 350 asuntoa sekä noin 9 000 neliötä vuokrattavaa toimi- ja liiketilaa.

Entistä toiminnallisempi ja viihtyisämpi kaupunkikeskus

Itäkeskus on merkittävä liikenteen risteyskohta, joka on saavutettavissa niin metrolla, bussilla, autolla kuin kävellen tai pyöräillen sekä tulevaisuudessa pikaraitiovaunulla. Tavoitteena on rakentaa nykyisen metroaseman päälle kaupunkikuvallisesti ja arkkitehtuuriltaan tasokas, toiminnallinen ja viihtyisä kaupunkikeskus, Punos, jonka tiloissa on helppo siirtyä liikennevälineestä toiseen mukavasti sisäkautta ja hoitaa samalla nopeat päivittäiset asioinnit.

Punoksen liikenteellisesti keskeinen sijainti ja palvelut yhdistettynä läheisten kauppakeskusten tarjontaan luovat pohjan kaupunkilaisten sujuvampaan arkeen niin alueen asukkaille kuin siellä kävijöillekin.

Joukkoliikenneterminaali avautuisi samaan aikaan, kun Raide-Jokeri alkaa liikennöidä vuonna 2024. YIT on yksi Raide-Jokerin allianssihankkeen toimijoista, joten työmaat pystytään jouhevasti yhteensovittamaan Punoksen rakentamisen kanssa. Raide-Jokerin päätepysäkki sijoittuisi katettuun tilaan.

”Toiminnoiltaan Punos jakautuu erilaisiin kerroksiin. Ensimmäisen kerroksen joukkoliikenneterminaalin kautta matkustetaan. Samaan katutasoon sijoittuu nopean asioinnin palveluita, kahviloita ja pistäytymispaikkoja, jotka lisäävät aseman viihtyisyyttä. Toisessa kerroksessa sijaitsevat ravintola- ja hyvinvointipalvelut, ja ylemmissä kerroksissa asutaan”, kertoo kaupallisten tilojen hankekehitysjohtaja Sanni Tuomainen YIT:ltä.

Koteja vuokralle tai omaksi

Vapaarahoitteiset vuokra- ja omistusasunnot sekä palveluasuminen mahdollistavat eri elämäntilanteessa oleville, palveluja ja liikenneyhteyksiä arvostaville asukkaille viihtyisän ja urbaanin arjen. Punoksen korttelipiha nousee reilusti katutasoa korkeammalle, omaan rauhaansa, ja asunnot sen ympärille kerrostaloihin. Osa asunnoista on asukkaiden itsenäistä elämää, toimintakykyä ja kotona asumista mahdollisimman pitkään tukevia palveluasuntoja.

”Punoksen asunnot sopivat kompaktin kokonsa ansiosta kaiken ikäisille sinkuille ja dinkuille, ja miksei myös vastaperustetun perheen ensimmäiseksi pesäpaikaksi tai varttuneemmalle väelle aktiivisen elämän kodiksi”, sanoo yksikönjohtaja Heikki K. Hannukkala YIT:ltä.

”Asunnon valinnassa sijainti on yksi keskeisimpiä kriteereitä, ja Itäkeskus on alue, jossa kulkuyhteydet paranevat lähivuosina entisestään ja eri suuntiin pääsee liikkumaan sujuvasti julkista liikennettä käyttäen. Punoksen kortteli on meille erinomainen mahdollisuus tarjota viihtyisiä vuokrakoteja hyvien kulkuyhteyksien ja kattavien palvelujen läheisyydestä”, SATOn investoinneista vastaava johtaja Antti Aarnio toteaa.

Tämä on Punos:
• Moderni joukkoliikenneterminaali yli 100 000 päivittäiselle joukkoliikenteen käyttäjälle
• Koteja 500 asukkaalle monipuolisten liikenneyhteyksien ja palveluiden äärellä
• Pika-asioinnin, ruokakulttuurin ja hyvinvoinnin palveluita, noin 9 000 neliöitä liiketilaa
• 150 uutta työpaikkaa palveluiden parissa
• Viihtyisä ja toiminnallinen, voimakkaasti kehittyvän Itä-Helsingin vetovoimaa kasvattava kaupunkikeskus
• www.yit.fi/punos

Lisätiedot:
Antti Aarnio, liiketoimintajohtaja, Sato Oyj, puh. 020 134 4200 ja 040 164 7052, antti.aarnio@sato.fi

Sanni Tuomainen, johtaja, liike-, hybridi- ja hoivahankkeiden projektikehitys, YIT Suomi Oy, puh. 040 5192 784, sanni.tuomainen@yit.fi
Heikki K. Hannukkala, yksikönjohtaja, Asuminen, pääkaupunkiseutu, itä, YIT Suomi Oy, puh. +358 40 5515 940, heikki.hannukkala@yit.fi
Hanna Malmivaara, viestintäjohtaja, YIT Oyj, puh. 040 561 6568, hanna.malmivaara@yit.fi

Ilkka Aaltonen, johtava tonttiasiamies, Helsingin kaupunki, puh. 09 310 36441, ilkka.aaltonen@hel.fi