SATOn StudioKotiin yhteisömanageri: "Yhteisöllisyydellä taistellaan yksinäisyyttä vastaan"

6.9.2017

SATO Oyj, Lehdistötiedote, 6.9.2017 klo 08.45

SATOn uuden yhteisömanageri Olli Järvenkylän tehtävänä on auttaa Vantaalle loppusyksystä valmistuvan StudioKoti-talon asukkaita viihtymään yhdessä. Järvenkylä muuttaa taloon asumaan 67 muun asukkaan kanssa. StudioKoti on SATOn yhteisöllisen asumisen pilottikohde, jonne valmistuu minikaksioiden lisäksi yhteistiloja.

- Yhteisöllisyydellä voidaan taistella kaupungistumisen mukanaan tuomia yhteiskunnallisia ongelmia, kuten yksinäisyyttä ja eristäytyneisyyttä, vastaan. Vuorovaikutus ja muiden ihmisten läheisyys ovat meille perustarpeita, mutta joskus yhteyden löytämiseen tarvitaan ulkopuolisen tukea. Olen todella onnekas, kun saan tehdä työtä itselleni tärkeiden teemojen parissa, SATOn yhteisömagareri Olli Järvenkylä iloitsee.

Järvenkylän työt ovat jo alkaneet. Hän on parhaillaan mukana valitsemassa StudioKodin tulevia asukkaita, sillä taloon halutaan löytää ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita yhteisöllisyyden rakentamisesta ja asumisen laajenemisesta oman kodin seinien ulkopuolelle. Kun asukkaat ovat tiedossa, Järvenkylä järjestää heille tapaamisia, jotka ovat ensiaskeleet StudioKodin yhteishengen rakentumiselle.

- Tehtäväni on tarjota asukkaille edellytykset löytää oma tapa olla vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Yhteiseen toimintaan osallistuminen on mahdollisuus, ei velvoite. Autan asukkaita tutustumaan, rohkaisen jakamaan omaa osaamistaan muille ja kannustan jakamistalouteen. StudioKodissa asiat tehdään hieman eri tavalla kuin mihin on totuttu. Esimerkiksi tavanomaisen sukunimitaulun lisäksi StudioKodin ala-aulasta löytyy jokaisen asukkaan valokuva ja etunimi, Järvenkylä kertoo.

Järvenkylä on yhteisöpedagogi, eräopas ja maailmanmatkaaja. Hän uskoo, että yhteisöllisyyttä tukemalla talon asukkaat kotiutuvat nopeammin ja löytävät oman, merkityksellisen paikkansa ryhmästä. Tavoitteena on, että StudioKodin asukkaista rakentuisi aktiivinen yhteisö, joka jossain vaiheessa toimisi ilman yhteisömanagerin apua.

Uudenlainen kimppakämppä

StudioKoti-konseptin ajatuksena on, että yhteinen olohuone, saunakerros, pesula ja tilava kattoterassi ovat osa jokaisen asukkaan kotia. Viihtyisät yhteistilat mahdollistavat luontevat kohtaamiset naapureiden välillä ja luovat pohjan sosiaaliselle toiminnalle. StudioKoti-pilotin yhteisöllisen asumisen oppeja on tarkoitus viedä käytäntöön myös muissa SATOn taloissa.

- StudioKoti on uusi versio kimppakämpästä, jossa jokaisen asukkaan koti laajenee merkittävästi ulko-oven avauksella. Juuri tästä syystä yhteisömanagerin rooli on isossa osassa hyvien naapuruussuhteiden tukemisessa ja yksinäisyyden vähentämisessä. StudioKoti on yhteisömanagerin roolia myöten yksi uudenlaisen asumisen konsepteistamme. Tarkoitus on kuunnella markkinaa herkällä korvalla ja kehittää jatkossakin erilaisia asumisen muotoja, toteaa SATOn toimitusjohtaja Saku Sipola.

Vantaan Martinlaakson Raikukujalle poikkeusluvalla rakennettavassa pilottikohteessa on  yhteensä 68 asuntoa. Yhden asunnon pohjapinta-ala on 15,5 neliötä. Lisäksi asunnoissa on makuutilana toimiva parvi, jonka koko on 6,3 neliötä. Asukkaiden haku oli elokuussa ja valintoja ryhdytään tekemään syksyllä.

Lisätietoja:

SATO Oyj
Miia Eloranta, markkinointi- ja viestintäjohtaja, miia.eloranta@sato.fi, p. 0201 34 4497 ja 050 441 4221
Olli Järvenkylä, yhteisömanageri, olli.jarvenkyla@sato.fi, p. 050 525 3840