SATOn tiedot paljastavat: Vuokra-asuntojen sesonki käynnistyi tänä vuonna jo maaliskuussa − heinäkuu on vuoden suosituin aika vuokra-asunnon hakemisessa

8.6.2022

Vuokra-asuntoja haetaan eniten heinäkuussa ja liikkeellä ovat silloin muutkin kuin opiskelijat. Tänä vuonna vuokra-asuntojen kysyntä vilkastui jo keväällä. Pandemian jälkeen pääkaupunkiseudulla sekä keskusta-asuminen että vuokra-asunnot lähiöissä kiinnostavat jälleen.

SATOn asiakas- ja kiinteistötietojärjestelmän mukaan vuokra-asuntoja haetaan vuodesta toiseen eniten heinäkuussa*. Kesäkuukaudet ovat vuokra-asunnon hakemisessa vilkkainta aikaa ja heinäkuussa asuntoa etsivät opiskelijoiden lisäksi myös muut vuokra-asunnosta haaveilevat**.

Taloudellinen epävarmuus sekä kuluttajahintojen ja korkojen nousu heijastuu osittain vuokra-asuntojen kysynnän kasvuun. Vuokra-asuntoa vaihtoehtona saattaa pohtia nyt myös osa omistusasuntoa etsivistä. Tänä vuonna odotetaan lisäksi, että opiskelupaikkakunnilta vuokra-asuntoa on hakemassa useamman vuoden opiskelijoita.

”Pandemia-aikana patoutunut vuokra-asuntojen kysyntä on nyt lähtenyt purkautumaan ja se näkyy meillä tänä keväänä asunnonhakijoiden määrän nousussa jo ennen kesäkuukausien hakupiikkiä, kertoo SATOn kaupallinen johtaja Janne Ojalehto.

Vuokra-asunnon haku kannattaa aloittaa jo kesäkuussa

SATO on yksi Suomen suurimmista vuokranantajista. SATOssa tiedetään vuosien kokemuksella, että päätöksiä asumisesta tehdään eniten juuri heinäkuussa.

”Asumisen asioita halutaan pohtia rauhassa ja loma-aikana siihen on usein paras mahdollisuus”, Ojalehto jatkaa.

”Juuri nyt alkukesästä on paras aika aloittaa vuokra-asunnon etsintä hieman ennen kuin suurin hakijamassa on liikkeellä heinäkuussa ”, Ojalehto sanoo.

Kaupunkikodit keskustassa ja lähiöissä kiinnostavat jälleen

Koronapandemia sekä etätyön ja -opiskelun yleistyminen siirsi vuokra-asuntojen kysyntää jonkin verran isompiin asuntoihin ja matalamman vuokratason alueille, mutta alkuvuodesta kiinnostus keskustan asuntoihin ja lähiöihin pääkaupunkiseudulla on alkanut kasvaa.

”Vuokra-asunnon hakijoille sijainti on usein tärkein kriteeri. Vuokra-asunnot hyvien joukkoliikenneyhteyksien ja palvelujen lähellä kiinnostavat. Erityisesti metron ja radan varrella sijaitsevat vuokra-asunnot ovat haluttuja”, Ojalehto sanoo.

SATOn suosituimmat asuinalueet pääkaupunkiseudulla ***

SATOn kymmenen suosituinta kaupunginosaa, vuokra-asuntohakemukset suhteessa vuokrattavana oleviin asuntoihin, tilanne 6.6.2022, lähde: SATOn asiakas- ja kiinteistötietojärjestelmä

1. Mellunkylä, Helsinki                

2. Pikku Huopalahti, Helsinki

3. Kontula, Helsinki

4. Herttoniemi, Helsinki

5. Vuosaari, Helsinki

6. Matinkylä, Espoo

7. Kallio, Helsinki

8. Oulunkylä, Helsinki

9. Hakunila, Vantaa

10. Pihlajamäki, Helsinki         

* Graafi: Vuokra-asuntohakemukset, indeksi 10/2017−09/2021 ja 01/2022-05/2022, lähde: SATOn asiakas- ja kiinteistötietojärjestelmä

** Vuokra-asuntojen hakijoiden päätoimet heinäkuussa vuosina 2018-2021, lähde: SATOn asiakas- ja kiinteistötietojärjestelmä: Opiskelijoiden osuus hakijoista on heinäkuussa 35 % suurempi kun muina kuukausina. Työntekijät ovat kuitenkin selvästi suurin ryhmä myös heinäkuun hakijoista. Opiskelijat ovat heinäkuussa toiseksi suurin hakijaryhmä.
*** SATOn suositummat alueet vuokra-asuntohakemukset suhteessa vuokrattavana oleviin asuntoihin, tilanne 6.6.2022, lähde: SATOn asiakas- ja kiinteistötietojärjestelmä

**Lisätietoja medialle:
**
SATO Oyj, kaupallinen johtaja Janne Ojalehto, p. 050 500 4310
janne.ojalehto@sato.fi

SATO Oyj on vastuullisen vuokra-asumisen asiantuntija ja yksi Suomen suurimmista vuokranantajista. SATO omistaa noin 25 000 vuokra-asuntoa pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa.

SATOn tavoitteena on tarjota erinomainen asiakaskokemus ja kattavat vuokra-asumisen vaihtoehdot kaupungissa hyvien joukkoliikenneyhteyksien ja palvelujen äärellä. Edistämme kestävää kehitystä ja toimimme avoimessa vuorovaikutuksessa sidosryhmiemme kanssa. SATO investoi kannattavasti, vastuullisesti ja pitkäjänteisesti. Kasvatamme omaisuuden arvoa investoinnein ja realisoinnein sekä korjaustoiminnalla.

SATO-konsernin liikevaihto vuonna 2021 oli 298,3 miljoonaa euroa, liikevoitto 304,5 miljoonaa euroa ja tulos ennen veroja 259,4 miljoonaa euroa. SATOn sijoituskiinteistöjen arvo on noin 5 miljardia euroa. www.sato.fi

Liite