Koteja, joilla on tarina

Julkaistu

29.8.2019

Kirjoittaja

Leena Lukkari

Kuvat

Elina Sarén

Upouudelle asuinalueelle muuttaminen on jännittävää, mutta sekin on mukavaa, jos kotipaikalla on historia. Vantaan Keimolanmäessä toteutuvat molemmat toiveet.

Keimolanmäen päätie mutkittelee luontevasti uusien tyylikkäiden kerrostalojen lomassa, mutta sitä eivät kaikki tiedä, että sen kaarteet mukailevat paikalla sijainneen vanhan moottoriradan mutkia.

”Keimolanmäen omaleimainen historia näkyy katujen nimissä, pihoja elävöittävissä taideteoksissa ja rakennusten julkisivuissa, joiden rakenteisiin on tulostettu mustavalkoisia valokuvasuurennoksia kilpa-autoista”, SATOn kiinteistökehitysjohtaja Maarit Tuomainen sanoo.

Keimolan ensimmäiset kisat ajettiin vuonna 1966. Alkuperäisestä radasta ei ole jäljellä muuta kuin vanha valvontatorni. Jos se osaisi puhua, se voisi kuvailla miten oman aikansa F1-maailmanmestarit Jack Brabham tai Denis ”Denny” Hulme näyttivät Keimolan mutkissa kuolemaa pelkäämättömiä ajolinjojaan.

F1-kisoja ei radalla tosin koskaan ajettu, mutta pienemmistä luokista ja mikroautoradalta kaasuttelivat maailman maineeseen suomalaiset legendat: Keke Rosberg, Jyrki Järvilehto, Mika Häkkinen ja Mika Salo.

Upouusia vuokrakoteja

Kolme vuotta sitten Keimolanmäkeen valmistuneeseen SATOn taloon Leksakuja 3:een on jo kotiuduttu. Suojaisalla pihalla raikuvat lasten äänet ja parvekkeilla ilahduttavat naapureiden valitsemat kodikkaat kalusteet ja värikkäät kukat.

”Leksankujalle oli helppo löytää asukkaat ja siellä on viihdytty hyvin”, Tuomainen kertoo.

Ja miksi ei viihdyttäisi. Uusissa asunnoissa kaikki pinnat ovat koskemattomia ja ensimmäiset asukkaat voivat muuttaa asuntoihin kuin omiinsa.

Tänä syksynä Keimolanmäkeen valmistuu toinen uusi SATOn vuokratalo, Varikkokaarre 2, jossa on tarjolla 46 uutta kotia.

Näissä asunnoissa valkoiset keittiöt yhdistyvät modernin avoimina valoisiin olohuoneisiin. Lattiat ovat muodikkaan harmaat ja lasitetuista parvekkeista voi nauttia pitkälle tummeneviin syysiltoihin. Lisäksi kaikille asunnoille riittää yksi autopaikka.

Petikon ulkoilumaastot houkuttavat patikoimaan ja golffarille kotikenttä, Keimola Golf, on melkein vieressä.

”Tänä syksynä Keimolanmäki saa myös oman 140 lapsen päiväkodin, jonka esiopetus alkaa vuoden 2021 aikana. Myös omalle lähikaupalle on varattu tontti”, Tuomainen iloitsee.

Kivistöstä kävelymatkan päästä löytyvät koulu, elintarvikekaupat ja parin vuoden päästä kokonainen kauppakeskus.

Paalupaikka tulevaisuuteen

Vuodesta 2015 asti Vantaa on ollut pääkaupunkiseudun muuttovoittaja. Kivistöstä tehdään 30 000 asukkaan suuraluetta ja Keimolanmäki 2500 asukkaallaan on osa sitä.

Keimolanmäki sijaitsee alle kilometrin päässä Kehäradan Kivistön juna-asemasta. Jos Helsinkiin mielii, sinne pääsee junalla 26 minuutissa.

Vanha valvontatorni keksii tuskin moitteen sanaa uudesta asuinalueesta, jonka tuttuja mutkia se saa edelleen valvoa. No, ehkä kevyenliikenteenväylät ovat vielä paikoin harmillisen keskeneräiset, mutta kohde kerrallaan päästään myös viimeistelytöihin.

Kumi ei pala vanhaan kisatyyliin ja tulevaisuudessa yhä useampi asukas huristelee mutkia polkupyörällä tai sähkömoottorin voimalla.

Hiekkalaatikoilla sen sijaan ajetaan edelleen armottomia ralleja, joissa moottorin mahdollisimman kova pärinä korreloi suoraan kisamenestystä. Sellaista meteliä valvontatorni kaipaa lisää.


Etsitkö uutta kotia? Katso kaikki SATOn vuokrakodit täältä.