Leikkiä ja leppoista elämää – tällaista on asua Martinlaakson Kukinkujalla

Vantaan Martinlaaksossa ja sen ihmisissä on oma luonteensa. Sieltä on ponnistettu maailmankartalle ja siellä viihdytään vuosikymmeniä. Nyt Martinlaakso kokee uutta kukoistuksen aikaa. Onko se kenties sinun uusi kotisi?

Kuva: Vantaan kaupunginmuseo

Vantaan Martinlaaksossa, eli tuttavallisesti Martsarissa, on aina tiettyä tunnelmaa ja särmää, vaikka pienet yksityiskohdat muuttuisivatkin. Uusi kehärata, uusia ihmisiä ja taloja, mutta silti tunnistettava Martsarin henki pysyy.

Ja kaupunginosan omia tähtiä, niitä riittää. Martinlaakson nähtävyyksiin kuuluu entisen asukkaan Mika Häkkisen mukaan nimetty aukio. Martsarista ovat kotoisin myös toinen Formula 1 -kuski Mika Salo ja laulajat Virve Rosti, Annikki Tähti ja Jorma Hynninen.

Martinlaakson maamerkit

Aluksi pieni katsaus alueen historiaan.

– Vantaan Martinlaakso on ollut yksi suurista aluerakentamisen kohteista, joille kaupungistumisen ensimmäisessä aallossa rakennettiin nopeasti uusia asuntoja maalta muuttaville, kertoo SATOn kiinteistökehitysjohtaja Maarit Tuomainen.

Kuva: Vantaan kaupunginmuseo

Vantaan kaupunki syntyi Vantaan kauppalan tilalle 1974. Upouuteen kaupunkiin, Kukinkuja 2:een valmistui neljä SATOn taloa. Laajalle tontille nousi kaksi kaksikerroksista, isoikkunaista rivitaloa ja kaksi luhtitaloa.

Kotiin oli helppo tulla lähijunalla. Vartin kävelymatkan päässä oleva Martinlaakson asema valmistui vuonna 1978.

Aivan naapurissa, Kukinkuja 4:ssä 1980-luvun alusta asti asuneen Eero Hyvösen mukaan SATOn tasakattoiset talot näkyivät kaukaa Martinlaaksontien risteyksen suunnasta katsottuna.

Kuva: SATOn arkisto

Hyvösen mukaan Martinlaakso ei ole merkittävästi muuttunut 40 vuodessa. Hänen mielestään Martinlaakso on kokonaisuutena fantastinen asuinympäristö.

– Vaikka täydennysrakennusta on tehty, alue on yhä väljästi rakennettu. Junarata on parantanut liikenneyhteyksiä ja alueelle on tullut lisää palveluita. Uudella ostarilla ovat S-market ja K-kauppa, Hesburger ja ravintoloita. Moottoritietä pitkin pääsee nopeasti mökille.

Piilosta ja hippaa pihalla kavereiden kanssa

1980-luvun alusta Hyvönen muistaa Kukinkujan vehreän pihapiirin täynnä leikkiviä lapsia. Alue oli turvallinen ja päiväkoti ja koulu aivan naapurissa.

Kuva: SATOn arkisto

– Välillä yksi sukupolvi varttui ja lapset kasvoivat. Uuden muuttoaallon myötä alueelle muutti paljon nuoria ja nyt lapsia on taas tullut enemmän. Yleisesti ihmiset viihtyvät täällä pitkään enkä itsekään ole ajatellut täältä lähteä. Martsari on hyvä paikka elää ja olla, Hyvönen sanoo.

"Martsari on hyvä paikka elää ja olla."

Upeasti uudistunut Kukinkuja

Vantaa on kasvanut valtavasti ja uusi kehärata kytkee Martinlaakson tiiviimmin koko pääkaupunkiseutuun. Kasvu vaatii usein myös muutosta ja se avaa uusien asumisen mahdollisuuksia.

Kaavamuutos kasvattaa alueen asuntomäärä yli nelinkertaiseksi. Kukinkuja 2 on osa uutta modernia korttelikokonaisuutta vehreällä alueella. Kukinkuja 2:n kohteesta tuli SATOn ensimmäinen purkavan saneerauksen kohde.

– Vuosien saatossa asunnot olivat päässeet niin huonoon kuntoon, että niiden purkaminen katsottiin remontointia kannattavammaksi, Tuomainen sanoo.

– Saimme kaupungilta lisärakennusoikeutta, joka mahdollisti yhteensä 206 uuden asunnon rakentamisen tontille purettavien 46 asunnon tilalle.

Lokakuussa Kukinkujalle valmistuu 110 vuokra-asuntoa. 31 – 89 m² asunnot vaihtelevat kompakteista pikkukodeista 4h+k -perheasuntoihin. Saton kohteen urakoitsija Jatke Oy toteuttaa SATOn kohteen eteläpuolelle lisäksi yhteensä 96 omistusasuntoa.

Kuva: SATOn arkisto

Modernit asunnot ovat esteettömiä ja monissa niistä on suuret lasitetut parvekkeet. Pihapiirin viihtyisyyden parantamiseksi pysäköintipaikat on sijoitettu osin pihakannen alle.

Vehreä Martinlaakso houkuttaa jälleen uusia asukkaita viihtymään vuosikymmeniksi.

Vuokra-asuntoja Martinlaaksossa – koteja kaikenkokoisille perheille
Lataa Kukinkujan esite

Koti lisätty hakemukseesi!

Siirry hakemukseenPalaa hakutuloksiin