Reilusti martsarilainen

Kyselimme paikallisilta SATO-kodeissa asuvilta, mitä mieltä he ovat uudistuvasta Martinlaaksosta. Kyselyyn vastasi 50 asukasta ja haastattelimme heistä 20-vuotiasta Eliisaa ja 37-vuotiasta Viiviä. Molempien mielestä martinlaaksolaiset ovat mukavaa porukkaa ja Martinlaaksossa eli Martsarissa asuminen on helppoa ja edullista. 

Rauhallinen ja mukava Martinlaakso

SATOn Vantaan Martinlaakson asukkaille kesällä 2023 lähetettyyn kyselyyn vastanneista yli puolet on asunut samoilla kulmilla kolme vuotta tai kauemmin. Viivi Toivonen on yksi heistä. Hän kuvailee Martinlaakson tunnelmaa rauhalliseksi ja rennoksi.

”Arki on mukavaa ja sujuvaa. Vapaa-aikaa vietän esimerkiksi ostoskeskuksen kirpparia kierrellen ja kissani kanssa kotona hengaillen.”

Vapaa-ajanviettomahdollisuuksia on Martsarissa on monipuolisesti: miltä kuulostaisi vaikka tennis, puistolenkkeily, vesijumppa, korttelikerho, pyöräily tai metsäjooga? Ja ostarilta saa kuulemma pääkaupunkiseudun parhainta pizzaa!

Eliisa Juntunen taas on tuore martsarilainen. Hän on muuttanut pääkaupunkiseudulle opiskelemaan. ”Kouluni sijaitsee Järvenpäässä ja etsin kotia, josta olisi hyvät yhteydet sekä sinne että Helsingin keskustaan. Martinlaakso oli loistovalinta.”

Kohtuulliset asumiskustannukset ja hyvät yhteydet

Martinlaakson keskustan tiheää rakentamistyyliä on kritisoitu, mutta toisaalta juuri tällä alueella on parhaat yhteydet palveluihin ja nopein kulku liikennevälineisiin. Liikenneyhteydet ovatkin tärkeitä martinlaaksolaiselle: vastanneista 58 % poistui Martinlaaksosta päivittäin töihin tai muille asioille.

Eliisa komppaa: ”Muuallakin olisi ollut opiskelijabudjetille sopivia asuntoja, mutta ne olivat kouluun kulkemisen kannalta liian hankalia. Nyt asun ostoskeskuksen vieressä ja sijainti on loistava. Lisäksi asuntoni on todella nätti ja vuokra edullinen.”

"Lähellä on kaikki minulle tärkeä: urheilukenttä, ulkosali ja palvelut. Sekä kauppaan, bussiin että junaan pääsee nopeasti."

Iloinen kolmikymppinen Viivi punaisessa lyhyessä tukassa ja silmälaseissa, taustallaan vehreä puisto.
Viivin Martinlaakso on rento ja rauhallinen.

Myös Viivistä Martinlaaksossa parasta on lähellä olevat palvelut ja kivat, järkevänhintaiset asunnot: ”Täällä on paremmat palvelut kuin aiemmissa asuinpaikoissani ja pääsen kävelemällä joka paikkaan”.

Siinäpä yksi Martinlaakson valteista: asumisen hyvä hinta-laatusuhde - ja vielä julkisen liikenteen AB-vyöhykkeellä.

Aito meininki, avuliaat naapurit

Eliisalla kävi loistava tuuri, sillä hän sai vuokrattua asunnon SATO StudioKodista. ”Käytössämme on kaikkien asukkaiden yhteinen olohuone, jossa olen viettänyt paljon aikaa ja tutustunut naapureihin”, hän kertoo.

Yhteisöllisyys kukkii muuallakin Martinlaaksossa. Martsarilaiset tuntuvat olevan rentoa porukkaa ja juttua syntyy helposti ihan tuntemattomienkin kanssa.

”Tämä on oma tiivis alueensa, jossa ihmiset moikkailevat toisilleen”, Eliisa jatkaa. ”Kerran kun ostarilta lähtiessäni tuli sade, niin juteltiin muiden sateenpitäjien kanssa. Tuntuu, että täällä on helppo lähestyä ihmisiä. Varmasti joku tulisi auttamaan, jos vaikka kaatuisi ja tavarat leviäisivät kadulle!” Itse asiassa näin oli käynyt yhdelle kyselyyn vastanneista ja hän oli saanut heti apua kaaduttuaan. Kuulostaa siltä, että Martsarissa kanssakulkijoista välitetään.

Lähiössä kasvaa hyvä

Martinlaakso on kehittynyt huimaa vauhtia viime vuosina: uusia vuokra-, osaomistus- ja omistusasuntoja on rakennettu ja vanhempia taloja peruskorjattu. Martsari on monimuotoista paitsi asuntokantansa, myös asukasrakenteensa puolesta, sillä porukkaa on suht tasaisesti vauvasta vaariin ja monipuolisesti eri kulttuureista.

Martinlaakson Raikukujan pihapiiriä yläviistosta kuvattuna.
Martsarissa on uutta ja uudenveroiseksi remontoitua kotikulmaa sekä yhteisiä isoja korttelipihoja.

SATOn kyselyyn vastanneiden palautteissa korostui yhteisöllisyyden ja hyvien naapurisuhteiden tärkeys. Martinlaakson yhteishenkeä ja monikulttuurista tunnelmaa, väkeä ja luonteenpiirteitä kehuttiin monisanaisesti: ”Minun mielestäni parasta on Martinlaakson väki. En ole nähnyt tällaista missään Suomessa.”

Viivi on samaa mieltä: ”Martsarilaiset ovat mukavaa porukkaa.”

Ärsytyksen kohteetkin olivat kyselyyn vastanneilla samansuuntaisia: rakennustyömaiden paljous, nuorisoporukat ja lentoliikenne mainittu!

Kotoisaa ja rentoa asumista

Eliisan kokemuksien mukaan Martinlaakso on ennen kaikkea rauhallinen. ”Alueella asuu paljon lapsiperheitä ja huomioni on kiinnittynyt myös koiranulkoiluttajiin”, hän sanoo. Johtuisiko siitä, että Eliisa itse on miettinyt kissan tai koiran hankintaa. Ja karvakaverithan ovat tervetulleita SATOn koteihin! 

Koiran pitämistä helpottavat koirapuisto sekä läheltä löytyvät metsät.

Eliisa tiivistää Martinlaakson parhaat puolet kahteen lauseeseen: ”Älyttömän hyvä paikka, jossa lähellä on kaikki arjessa tarvittava. Kulkemisen kannalta keskeinen sijainti suuntaan kuin suuntaan.”

Martinlaaksossa elelee yli 13 000 vantaalaista. Tulisiko sinusta yksi heistä?