Roope Mokka: "Kaupunkikulttuuri kukoistaa harmailla alueilla"

Ajatushautomo Demos Helsingin perustaja Roope Mokka viihtyy vilinän keskellä ja inspiroituu eniten toisista ihmisistä.

”Itäkeskus on uudenlainen kaupungin keskusta, oikeastaan sitä voisi pitää pääkaupunkiseudun neljännen kaupungin – Itä-Helsingin – keskustana. Itä on taloudellisesti, ja pian myös kulttuurisesti, omaa aluettaan.”

Kaiken A ja O on…

...kaupunkikulttuuri. Kaikki arvo, mikä kaupunkiin liittyy, on kaupunkikulttuurissa, ei hienoissa rakennuksissa tai muissa tiloissa.

Parasta kaupungissa…

...ovat harmaat alueet ja rajatilat, koska niissä kaupunkikulttuuri kukoistaa. Kaupunkikulttuurille on tyypillistä, että se ei koskaan seuraa suunnitelmia. Ei ollut esimerkiksi mikään suunnitelma, että Kampin kauppakeskuksesta tulisi Suomen suurin nuorisotalo, mutta niin siinä kuitenkin kävi.

Olen aina ollut sitä mieltä…

...että hedelmällisin kaupunkikulttuuri syntyy nuorten käsissä. Helsingissä kaupunkikulttuuri on erittäin hyvää, koska meillä on eniten 27-vuotiaita, eli niitä, joilla on rahaa ja aikaa toteuttaa ideoita, ja jotka eivät ole vielä sitoutuneet perheeseen tai asuntolainaan.

Kerrostaloelämään kuuluvat…

...palvelut. Kaupungissa lähiympäristöstä löytyy paljon palveluita ja mielenkiintoisia paikkoja.

En koskaan voisi…

...asua omakotitalossa. Ajatus siitä on hyvin vieras. Tykkään asua mahdollisimman lähellä kaupungin keskustaa, koska siellä on ne jutut, joita kaupungissa eniten arvostan.

 

Uudet ajatukset ovat yhdistelmiä vanhoista. Siksi juuri kaupungeissa syntyy eniten uusia ajatuksia.

 

Upein kokemukseni…

...on ollut New Yorkin rautatieasemalla. Kun tuhannet eri kokoiset ja näköiset ihmiset virtaavat aseman läpi, siitä tulee mieletön energia. Voisin fiilistellä sitä tunnetta joka päivä.

”Ihmisten on vaikeaa arvostaa julkista taidetta. Siihen se vaan ilmestyy, ja yleensä maksaa jonkun mielestä liikaa. Ohikulkija kauhisteli juuri tämän Kimmo Schroderuksen Kuru-veistoksen maksaneen ainakin satatuhatta euroa.”

Parannettavaa olisi…

...julkisten tilojen laadussa. Me elämme kaupungissa, jossa on kylmää ja märkää suurimman osan vuodesta eikä kaduilla hengailu onnistu. Julkiset tilat pitäisi keksiä uudestaan, jotta ihmisillä olisi mahdollisuus kohdata toisiaan.

Kun kävin…

...väliaikaiskaupungissa Nevadan autiomaassa, hämmästyin. Black Rock City -niminen kaupunki rakennetaan joka vuosi viikon ajaksi ja siellä asuu 75 000 ihmistä. Kaupungissa ei ole mitään infrastruktuuria tai markkinoita, ja siitä huolimatta se on hyvin toimiva kaupunki.

Inspiroidun valtavasti…

...toisista ihmisistä. Kun näkee, että joku on innostunut jostain, se tarttuu.

Tulevaisuudessa toivoisin…

...että kaupunkikulttuuri tulisi pelastamaan demokratian hajautumiselta, jonka kasvavat luokkaerot ja sosiaalisen median kuplat ovat aiheuttaneet. Kun kaksi ihmistä kohtaa kaupungilla, se luo ymmärrystä eri ihmisryhmien välille.

”Joukkoliikenteen uloskäynnit ovat kaupungin merkittävimpiä paikkoja. Kaupunki on niissä tiheimillään. Ihmisvirrat ovat kaikki kaikessa, ja kaiken pitää olla ihmisvirtojen ulottuvissa. Tallinnan aukiolla on vain ihmisvirtoja, leipäkoju ja taideteos.”

Roopen parhaat linkit kaupunkielämään:

Roope Mokka on ajatushautomo Demos Helsingin perustaja ja systeemisen muutoksen asiantuntija ja yhteiskunnallinen yrittäjä. Hän on erikoistunut globaalien megatrendien ja ihmisen kokemuksen yhdistämiseen.

Koti lisätty hakemukseesi!

Siirry hakemukseenPalaa hakutuloksiin