Julkaistu
8.12.2016
Kirjoittaja
Jenni Uusilehto
Kuvat
Antti Vettenranta
...kaupunkikulttuuri. Kaikki arvo, mikä kaupunkiin liittyy, on kaupunkikulttuurissa, ei hienoissa rakennuksissa tai muissa tiloissa.
...ovat harmaat alueet ja rajatilat, koska niissä kaupunkikulttuuri kukoistaa. Kaupunkikulttuurille on tyypillistä, että se ei koskaan seuraa suunnitelmia. Ei ollut esimerkiksi mikään suunnitelma, että Kampin kauppakeskuksesta tulisi Suomen suurin nuorisotalo, mutta niin siinä kuitenkin kävi.
...että hedelmällisin kaupunkikulttuuri syntyy nuorten käsissä. Helsingissä kaupunkikulttuuri on erittäin hyvää, koska meillä on eniten 27-vuotiaita, eli niitä, joilla on rahaa ja aikaa toteuttaa ideoita, ja jotka eivät ole vielä sitoutuneet perheeseen tai asuntolainaan.
...palvelut. Kaupungissa lähiympäristöstä löytyy paljon palveluita ja mielenkiintoisia paikkoja.
...asua omakotitalossa. Ajatus siitä on hyvin vieras. Tykkään asua mahdollisimman lähellä kaupungin keskustaa, koska siellä on ne jutut, joita kaupungissa eniten arvostan.
Uudet ajatukset ovat yhdistelmiä vanhoista. Siksi juuri kaupungeissa syntyy eniten uusia ajatuksia.
...on ollut New Yorkin rautatieasemalla. Kun tuhannet eri kokoiset ja näköiset ihmiset virtaavat aseman läpi, siitä tulee mieletön energia. Voisin fiilistellä sitä tunnetta joka päivä.
...julkisten tilojen laadussa. Me elämme kaupungissa, jossa on kylmää ja märkää suurimman osan vuodesta eikä kaduilla hengailu onnistu. Julkiset tilat pitäisi keksiä uudestaan, jotta ihmisillä olisi mahdollisuus kohdata toisiaan.
...väliaikaiskaupungissa Nevadan autiomaassa, hämmästyin. Black Rock City -niminen kaupunki rakennetaan joka vuosi viikon ajaksi ja siellä asuu 75 000 ihmistä. Kaupungissa ei ole mitään infrastruktuuria tai markkinoita, ja siitä huolimatta se on hyvin toimiva kaupunki.
...toisista ihmisistä. Kun näkee, että joku on innostunut jostain, se tarttuu.
...että kaupunkikulttuuri tulisi pelastamaan demokratian hajautumiselta, jonka kasvavat luokkaerot ja sosiaalisen median kuplat ovat aiheuttaneet. Kun kaksi ihmistä kohtaa kaupungilla, se luo ymmärrystä eri ihmisryhmien välille.
Roope Mokka on ajatushautomo Demos Helsingin perustaja ja systeemisen muutoksen asiantuntija ja yhteiskunnallinen yrittäjä. Hän on erikoistunut globaalien megatrendien ja ihmisen kokemuksen yhdistämiseen.