Suuri kysymys kuuluu: Missä Tali oikein on?

Virallisesti vehreä Tali kuuluu teollisuus- ja toimistorakennuspainotteisen Pitäjänmäen kaupunginosaan, mutta muodostaa oman alueensa Pitäjänmäentien eteläpuolelle.

Talinlehdon piskuinen asuinalue tarjoaa kodin noin tuhannelle ihmiselle, Talinranta toiselle mokomalle. Lähialueilta löytyvät niin siirtolapuutarha kuin golfkenttäkin, eikä uimarannallekaan oli kohtuuttoman pitkä matka.

Kuvassa Talinlehdon asuinalue, Talin liikuntapuisto ja Munkkiniemi.

Talin sydämenä sykkii Talin kartano, joka toimii myös Helsingin Golfklubin kerhotilana. Ensimäiset maininnat kartanosta ovat jo 1600-luvulta, mutta varsinainen pihapiiri rakentui 1700-luvun lopulla. Nykyisten rakennusten vanhimmat osat on rakennettu 1820-luvulla.

Tutustu SATO JoustoKotiin | Linkki lisätietoihin

Samalla vuosisadalla myös kartanon lähiympäristöä alettiin muokata maisemapuistoksi. Se toimi pohjana vuonna 1932 valmistuneelle golfkentälle, kun kartanon omistanut Ramsayn suku myi kartanon maineen Helsingin kaupungille. Maisemapuiston ajoilta golfkentän mailla voi vielä nähdä esimerkiksi vanhan kivisillan sekä vanhoja jalopuita, joihin kuuluun myös Helsingin paksuimman puun tittelin saanut jykevä tammi.

Tali etualalla, palvelut merkitty kuvaan (kuntosali, kaupat, päiväkoti, koulu ja tuleva Raide-Jokeri).

Jos kartanon alue muistuttaa historian fiinimmistä puolista, löytyy Talin alueelta reipas annos myös työväen historiaa. Alueen ensimmäinen yritys oli 1800-luvun puolivälissä Mätäjoen rannalle noussut panimo. Myöhemmin sähkötekniikka-alan suuryritys Strömbergin tehtaista tuli Pitäjämäen alueen silmiinpistävä maamerkki. Nykyisin Strömbergin nimi koristaa kaunista puistoa Pitäjämäen ja Talin rajalla. 

Janoatko lisätietoa Talista? Tutustu Talin maamerkkeihin ja palveluihin »

Koti lisätty hakemukseesi!

Siirry hakemukseenPalaa hakutuloksiin