Batman nähty Kontulassa

Julkaistu

02/24/2020

Kirjoittaja

Kaisa Kuuranne

Kuvat

SATO

Pakkohan sen on totta olla: Jopa Batman on asioinut Kontulan ostarilla. Näin väittää Wikipedia, mutta uskooko sitä kukaan? Tutkimme.

Kontula on ollut otsikoissa, kun mediassa on vilahdellut juttuja niin maan mainioista etnisistä ravintoloista kuin asiantuntijoiden arvostamasta yöelämästä. Klassikkolähiönä Kontulalla on "maine", mutta se tuntuu pikku hiljaa murenevan.

Kysyimme SATO Pulssin asukaspanelisteilta totta vai tarua -väittämiä saadaksemme tietää, kuinka tiukassa ennakkoluulot ovat.

Kontula on jäänyt 70-luvulle?

Kontula on yksi Suomen suurimmista lähiöistä. Historiasta kiinnostuneet saattavat tietääkin, että alueen rakentamisesta vastasi SATO yhdessä yrityskartalta jo poistuneen Hakan sekä Helsingin kaupungin kanssa 1960-70-luvulla. 

Kun kysyimme asukaspanelisteilta, onko Kontula heidän mielestään jäänyt 70-luvulle, lähes seitsemänkymmentä prosenttia vastaajista oli eri mieltä. Silti fiilis rapistuvasta betonilähiöstä elää mielikuvissa.

"Vahvat kuvitelmat lähiöstä, joka on viimeinen vaihtoehto asua. Ostari jäänyt ajalle jotain!"

Avoimista vastauksista nousee kuitenkin kuva kehittyvästä kaupunginosasta: "Olen asunut Itä-Helsingissä noin puolet elämästäni ja nähnyt näiden lähiöiden muutoksen. Kontula on muuttunut parempaan suuntaan", kertoo yksi vastaajista. "Olen ajanut joku aika sitten läpi Kontulan ja sehän on ihan kivan näköistä aluetta ja uusista suunnitelmistakin olen lukenut. Ihmisistähän se on kiinni minkälainen asuinalueesta lopulta muodostuu", pohtii toinen.

Korjataan vanhaa ja rakennetaan uutta

Väljästi rakennettuna alueena Kontulassa on paljon potentiaalia, kun kotien määrää mietitään. Täydennyskaavoituksella pihapiireihin on nousemassa uusia pistetaloja, jotka piristävät naapuruston ilmettä nykypäivään elementtitaloromantiikkaa rikkomatta. Uusien kotien lisäksi alkuperäisiä peruskorjataan.

Kontulaan valmistuu uusia koteja kesällä 2020 | SATO VuokraKoti
Kaarenjalka 5:een on tulossa uusia vuokra-asuntoja

"[Kontula on] kehittynyt valtavasti. Ihanat ulkoilumaastot ja lintukoto, ellei ota ostarin seutua mukaan. Sinnekin onneksi uudistussuunnitelmia."

Kontulan ostoskeskuksen tulevaisuutta mietitään, ja Helsingin kaupunki on aloittamassa suunnittelukilpailua ostoskeskuksen ja sen ympäristön kehittämiseksi.

Kuuleeko Kontulassa enää suomea laisinkaan?

Kysyimme asukaspanelisteilta, onko totta vai tarua, että useampi kuin joka toinen kontulalainen puhuu äidinkielenään muuta kuin kotimaisia kieliä. 55% vastaajista piti väitettä totena. Ääripäinä 18-24-vuotiaista 63% oli toden kannalla, kun taas 50-59-vuotiaista väitettä piti vääränä 60%. 

Kysymyksen taustalla oli halu selvittää, kuinka voimakkaasti lähiöt ja monikulttuurisuus nivoutuvat ihmisten mielessä yhteen.

"Kontulasta puhutaan huonomaineisena betonilähiönä, jota asuttaa maahanmuuttajat ja pienituloiset ihmiset. Maineestaan riippumatta, uskon, että Kontula on ihan mukava lähiö siinä missä muutkin alueet pääkaupunkiseudulla."

Suitsukkeita kupissa | Kontula

Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2018 lopussa Kontulassa asuvista hieman yli 37 prosenttia oli ulkomaalaistaustaisia, ja vieraskielisiä suurin piirtein saman verran.

Asukaspaneelin vastauksissa monikulttuurisuus nousi esiin sekä negatiivisena että positiivisena asiana, ja esimerkiksi ostoskeskuksen eloisuudesta verrattuna moneen muuhun lähiöostariin kunniaa saivat nimenomaan maahanmuuttajataustaiset yrittäjät.

"Säilyttäkää ostari! Se on koko mestan sydän." 

Eräs Kontulassa yli 40 vuotta asunut asukkaamme kuvaa kyselyssä kotikulmiaan näin: "Hienoa on, että ostarilta löytyy niin paljon maahanmuuttajien yrityksiä. Ravintoloita (esim. loistavassa nepalilaisessa käydään pidemmältäkin), parturia, jopa muutama ruokakauppakin: Halal-kauppa ja virolainen. Pieniä ruokakauppoja ei paljoa enää isojen ketjujen paineessa ole. Jotkin maahanmuuttajat uskaltavat työllistää itsensä paremmin kuin yleisesti kanta-suomalaiset."

60-luvulla Kontulaa saatettiin kutsua maaltamuuttajien lähiöksi, nyt maahanmuuttajien. Alueen maine voikin liittyä vahvasti sen asukasrakenteeseen. Kontula tunnistetaan "erilaiseksi" erilaisten ihmisten ansiosta, ja nykymaine on luontevaa jatkoa aiempaan.

Mainettaan parempi lähiö?

Lähiöstä kuin lähiöstä on tapana sanoa, että se on mainettaan parempi. Kenties siksi, että sana lähiö tuo monen mieleen kärjistettyjä ominaisuuksia, puhuttiin sitten Varissuosta, Hakunilasta tai Hervannasta.

Asukaspaneelin Kontula-kyselyssä annoimme vastaajille mahdollisuuden kertoa vapaasti mielikuvistaan Kontulasta. Sana "maine" esiintyi 45 kommentissa, joista kolmessakymmenessä se yhdistettiin positiivisuuteen: "Hyvät palvelut, hyvä julkinen liikenne ja nopeat yhteydet useaan suuntaan, kivoja puistoja, mainettaan parempi", muotoilee yksi vastaajista.

"Mainettaan parempi ja viihtyisämpi asuinalue. Monikulttuurillinen ja kerroksellinen asukaskanta."

Ulkoilumaastot yhdistivät vastaajat

Positiivisten väittämien kohdalla yksi nousi ylitse muiden. Kun väitimme Kontulan ulkoilumaastojen olevan mahtavat, yli 75% vastaajista oli samaa mieltä. Kelkkapuisto, skeittipaikat, talvinen tekojää, talojen väliin jäävä luonto ja uimahalli kehuttiin avoimissa vastauksissa useaan otteeseen.

Mies lähdössä lenkille | Kontula

"[Ostarista] kauempana olevat alueet ovat rauhallisempia ja ulkoilumahdollisuuksia ja luontoa on runsaasti", toteaa yksi vastaajista. "Mainettaan parempi. Ostarilla tarvittavat palvelut ja ravintoloita, liikuntapuiston tekojää hyvä", kertoo toinen.

Kaiken kaikkiaan kyselyn avoimista vastauksista kuulsi läpi se, että ostoskeskuksen ympäristö miellettiin rauhattomaksi, mutta muu Kontula mukavaksi.

"Kontula kuulostaa siltä, että siellä olisi korkea aika mennä vierailemaan."

Niin mutta entä se Batman-juttu?

Kaivelimme kyselyämme varten totisia ja vähemmän totisia Kontula-faktoja, ja löysimme Wikipediasta tiedon, että Batman olisi kamunsa Robinin kanssa osallistunut Kontulan ostoskeskuksen avajaisiin 1967. Batmobiilin sijasta he olivat valinneet kulkuvälineekseen helikopterin.

Syystä tai toisesta vain 40% Kontula-kyselyyn vastanneista uskoi Batmanin käyneen Kontulassa. 

Luvut ja sitaatit SATO Pulssin kyselystä helmikuulta 2020. Kyselyyn vastasi 332 panelistia, joista 68% asuu pääkaupunkiseudulla. Juttu on julkaistu alun perin 24.2.2020. Tietoja on päivitetty 11.1.2022.

Tiesitkö?

  • Vuonna 2020 SATOn uusia koteja nousi kahteen eri pihapiiriin Kontulassa: Keinulaudantie 7:ään ja Kaarenjalka 5:een. Molempiin taloihin valmistui 56 upouutta ja viihtyisää vuokra-asuntoa.

  • Koska haluamme pitää huolta myös vanhemmista taloista, Keinulaudantie 7:n ja Kaarenjalka 5:n sekä Porttikuja 11:n vanhat talot peruskorjattiin uudenveroisiksi vuonna 2021.

  • Pääset tutustumaan Kontulan uusiin ja uudistettuihin vuokrakoteihin ja täyttämään asuntohakemuksen vaikka heti sato.fi:ssä.