5 oikeasti hyvää syytä valita vuokra-asunto

Aaltoilevat asuntomarkkinat ja korkojen nousu ovat kasvattaneet vuokra-asuntojen suosiota entisestään. Vuokra-asunto onkin nappi valinta niille, jotka kaipaavat asumiseltaan turvallisuutta, huolettomuutta ja vapautta.

Jututimme kahta tyytyväistä SATOkodin asukasta seikoista, jotka saivat heidät valitsemaan vuokra-asunnon omistamisen sijaan. Arin ja Magdalenan oivallusten pohjalta listasimme 5 oikeasti hyvää syytä, miksi vuokra-asuminen kannattaa.

1. Vuokra-asunto = asumisen helppous

”Laitoimme omakotitalomme myyntiin, koska halusimme päästä helpommalla”, kertoo Ari Yli-Piipari. Uransa pankki- ja kiinteistövälitysalalla tehnyt Ari asuu neljättä vuotta vuokra-asunnossa Tampereen Ratinassa vaimonsa Anu Lahden kanssa.

”Täällä lumityöt, nurmikonleikkaukset ja huollot hoitaa joku muu. Meidän tarvitsee huolehtia vain siitä, että asumme itse siististi”, Ari summaa vuokra-asumisen helppoutta.

Helppous ja vaivattomuus ovatkin vuokra-asumisen parasta antia. Asiat hoituvat ja apujoukot ovat aina lähellä, joten asumisen murheet loistavat poissaolollaan.

”Jos jokin asia on rempallaan, siitä tarvitsee vain ilmoittaa, ja homma hoituu. Se on ihanaa!” komppaa varhaiskasvatuksen opettajana työskentelevä Magdalena Telka. Magdalena asuu Helsingin Myllypurossa SATOkodissa dobermann mix -rotuisen Taika-koiransa kanssa.

”Helpottaa hirveästi arkea, kun joku tekee asiat puolestasi”, hän tuumaa.

Iloinen tummatukkainen nainen nauraa, kun hihnassa oleva utelias koira lähestyy kameraa. Taustalla kerrostalon pihaa ja maassa lunta.
Taika-koira nauttii Myllypuron ulkoilureiteistä Magdalenan kanssa.

2. Vuokra-asunnossa on enemmän aikaa niille asioille, joita todella rakastat

Kun huolto- ja kunnossapitotyöt voi jättää osaavan ammattilaisen huoleksi, jää vuokralaisella aikaa niille asioille, joista hän todella nauttii.

”Nyt kun meillä ei ole kaupungissa asuntoa, josta huolehtia, jää aikaa mökillä puuhasteluun paljon enemmän”, Ari iloitsee. ”Ei tarvitse miettiä, että tarvitsisi lähteä omalle asunnolle tekemään sitä sun tätä.”

Magdalenalle vuokra-asuminen mahdollistaa kotona harrastamisen ja luovuuden ruokkimisen – omassa taidehuoneessaan. Hän onnistui löytämään edullisen kolmion, josta omisti yhden huoneen kokonaan tanssille, maalaamiselle ja musiikin tekemiselle.

”Taidehuone on ollut pitkäaikainen haaveeni. Ennen ajattelin, että sen voi toteuttaa sitten joskus, jos omistaa asunnon. Ilokseni vuokra-asuminen mahdollisti sen jo nyt”, Magdalena sanoo.

3. Vapaus suunnitella tulevaa

”En minä ainakaan tiedä, mitä sitä isona tekisi”, nauraa Ari. ”Muutammeko kenties kokonaan mökille tai vaikka Espanjan lämpöön. Vuokra-asunto on siitä hyvä, että sinne on helppo tulla ja sieltä lähteä, kun suunnitelmat kirkastuvat. Ilmoittaa vain vuokranantajalle, että se on loppu nyt!”

Tosiaan, vuokrakoti mahdollistaa nopeatkin elämänmuutokset ja rohkeat tulevaisuudensuunnitelmat. Pelkkä ilmoitus riittää, ja vuokra-asunnosta voi luopua yleensä lyhyellä varoitusajalla. Omistusasujan täytyisi miettiä, missä ajassa voisi saada asuntonsa myytyä, mutta vuokralla asuja voi vapaammin toteuttaa haaveitaan ilman huolta asunto- tai korkomarkkinoiden myllerryksistä.

Lue hyvät syyt valita juuri SATOn vuokra-asunto ›

4. Turvaa ja vakautta arkeen

Yllätyksettömyys saatetaan toisinaan mieltää joksikin tylsäksi ja epätoivotuksi. Mutta vuokralaiselle se tarkoittaa turvaa ja varmuutta siitä, etteivät odottamattomat kulut tai remonttitarpeet yhtäkkiä kampita arkea. Vuokran hinta on tiedossa yleensä vuodeksi eteenpäin eikä hajonneen jääkaapin korjaaminen jää vuokralaisen kontolle.

”Jos omistusasunnossa vaikka putki pamahtaa, on osakkaiden maksettava korjaus omasta pussista. Vuokralaisena säästyy isoilta yllätyskuluilta”, sanoo Magdalena.

Vaalearukkainnen Anu ja tummempihiuksinen Ari kotona ruokapöydän ääressä. Lattialla kaksi koiraa - toinen hassusti selällään, toinen kiikkustuolin alla piilossa.
Anun ja Arin kauniissa kodissa yllätyksistä vastaavat perheen lemmikit.

”Vuokra-asunnoista pidetään myös säännöllisesti huolta, jolloin odottamattomien vikojen mahdollisuus minimoidaan”, mainitsee Ari. ”Itse saattaa tulla hieman säästeltyä omassa asunnossaan, jolloin kaikkia tarvittavia huoltotöitä ei välttämättä tule ajoissa tehtyä”, hän jatkaa.

Suurella vuokranantajalla asuessa ei myöskään ole huolta siitä, että asunto menisi yhtäkkiä myyntiin ja sieltä joutuisi muuttamaan pois. Sekin tuo vakautta ja turvaa arkeen.

Vuokrakoti on huoleton myös sähkön hintojen heilahdellessa >

5. Koti paraatipaikalta

Sijainti on usein yksi asumisen tärkeimpiä kriteereitä. Monen mieli halajaa asumaan järven tai meren rannalle, tai sitten kaupungin sykkeeseen, elämän ja palveluiden luo.

Vuokra-asunto mahdollistaa asumisen juuri siellä, missä tunnet olosi kaikkein kotoisammaksi – etkä tarvitse vuosien säästöjä. Kaupunkien paraatipaikoilla kohoaa uudiskohteita, joiden uutuuttaan kiiltävät ovet ovat auki kenelle vain.

”Ensimmäinen SATOkotimme sijaitsi kahdeksannessa kerroksessa, ja sieltä avautui näkymä koko Pyhäjärven yli. Asunto oli hieno, ja sijainti ja maisemat loistavat!” Ari kertoo.

”Kolmen SATOasunnon kokemuksella voin sanoa, että asuminen on älyttömän helppoa, vaihtoehtoja piisaa ja sijainnit ovat aivan loistavia. Meillä on kaikki ollut mahdottoman hyvin”, summaa Ari onnistunutta uraansa vuokra-asujana.

Kuvassa tummatukkainen nainen oranssilla sohvalla yhdessä mustan koiransa kanssa. Koira katsoo kameraan ja naista naurattaa. Linkki vie vapaisiin vuokra-asuntoihin.


 

Koti lisätty hakemukseesi!

Siirry hakemukseenPalaa hakutuloksiin