Huoli pois, vuokra-asuja - Näistä syistä energiakriisi ei vaikuta asumiseesi

Sähkön hinnan nousu saattaa huolestuttaa talven lähestyessä: Miten nousevat kustannukset vaikuttavat omaan asumiseen? Vuokra-asunnossa asuvalla on helpommat oltavat kuin monella muulla.

Energiakriisi puhututtaa arjessa ja mediassa. Kysyimme SATOn asuntoliiketoiminnan johtaja Elina Vaurasalolta, miksi vuokra-asunto on huolettomin vaihtoehto myös energiakriisin aikana.

1. Lämmitys sisältyy vuokraan

SATO tähtää myllerryksessä olevassa maailmantilanteessakin vuokra-asumisen vaivattomuuteen. Vuokra-asunto on yleisestikin turvallinen vaihtoehto, mutta erityisesti nyt luotettavalla vuokranantajalla asuminen tuo huolettomuutta arkeen.

Monet omistusasujat murehtivat kasvavia sähkölaskuja. Vuokralla asuvan ei tarvitse samalla lailla huolehtia hintojen noususta, kun asumisen suurin kuluerä, lämmitys, sisältyy vuokraan.

Lue lisää SATOkodissa asumisesta

2. Vuokra on tiedossa vuodeksi eteenpäin

Vuokran hinta on aina tiedossa noin vuodeksi eteenpäin, ja vapaarahoitteisissa vuokra-asunnoissa se on sidottu elinkustannusindeksiin.

Jokainen SATOkodin asukas tietää etukäteen, milloin hänen vuokraansa voidaan seuraavan kerran tarkistaa.

”Vuokra pysyy ennallaan taas seuraavan vuoden riippumatta siitä, mitä maailmantaloudessa tapahtuu”, Elina selventää.

3. Sähkön hinta ei siirry suoraan vuokraan

Yleinen hintojen nousu voi kuitenkin tulevaisuudessa antaa kaikille vuokranantajille aihetta miettiä vuokratasoja uudestaan. Tässä vaiheessa on vielä vaikeaa tarkemmin sanoa, miten esimerkiksi kohonneet energiakulut tulevat vaikuttamaan vuokriin.

”Energian hinta ei tässä vaiheessa siirry sellaisenaan vuokriin, sillä vuokranantaja kantaa aina osan kustannuksista ”, Elina muistuttaa.

Kuvassa SATOn asuntoliiketoiminnan johtaja Elina Vaurasalo vuokra-asunnon parvekkeella. Elinalla on harmaa paita ja tummanruskeat hiukset. Parvekelasituksen takaa näkyy taloja.
SATOn asuntoliiketoiminnan johtaja Elina Vaurasalo korostaa vuokralla asumisen huolettomuutta muun muassa siksi, että lämmitys sisältyy vuokraan.

4. Tehostamme energian käyttöä kotitalossasi

SATO on tehostanut energiankäyttöä jo pitkään siten, että se jopa parantaa asumisen mukavuutta. Esimerkiksi tarkasti säädetty sisälämpötila, vettä säästävät vesikalusteet ja hanat, lämmön talteenotto, maalämpöpumput, tekoälyn hyödyntäminen ja LED-valaistus kaikki säästävät sähköä.

”Vastuullinen energiankäyttö on meillä osa kiinteistön ylläpitoa. Se on yksi tärkeimmistä keinoistamme vähentää kasvihuonepäästöjä”, kertoo Elina.

5. Pienin teoin voit säästää sähkölaskustasi

Sähkönkulutus muodostuu pienistä puroista, ja sähköä voi säästää vuokrakodissasi monin eri tavoin.

”Vaikka kerrostalossa asuvalle sähkön hinnan nousu ei tunnu yhtä rajuna kuin esimerkiksi omakotitalon omistajalle, olisi silti hyvä muuttaa käyttäytymistään energiapihiksi”, Elina kannustaa.

Vuokra-asunnon suurimmat sähkösyöpöt ovat saunominen sekä erilaiset kodin viihdelaitteet – varsinkin jos ne ovat turhaan päällä. Olemme koonneet helppoja vinkkejä, joilla voit nipistää sähkölaskustasi.

Katso vinkkejä, joiden avulla voit säästää energiaa omassa vuokra-asunnossasi ›

Kuvassa huulten muotoiset neonvalot kirjahyllyssä, jossa myös DVD-levyjä. Linkki vie SATOkotia vaihtavan etuihin.

 

Koti lisätty hakemukseesi!

Siirry hakemukseenPalaa hakutuloksiin