5 vinkkiä, joilla pidät kodin lämpimänä ja patterit toimivina

Julkaistu

1.11.2017

Kirjoittaja

Johanna Osváth

Kuvat

SATO

Kun ulkona viilenee, on aika palautella mieleen perusasiat vuokra-asunnon lämpöpattereista. Mitä tehdä, jos patteri ei lämpeä tai ikkuna on aamuisin kostea? SATOn huoltopäällikkö Juha Saario ja talotekniikkapäällikkö Robert Andersson vastaavat.

Talvisin vilpoisasta ulkoilmasta on ihanaa tulla lämpöiseen kotiin. SATOn lähes kaikissa kohteissa asuntoa lämmittää termostaattinen lämpöpatteri, joka menee itsestään päälle, kun huoneen lämpötila laskee alle 21 asteen.

Pattereiden automaattisuudesta huolimatta moni asia lämmityksessä on asukkaan omalla vastuulla. Alta löydät tärkeimmät vinkit, jotka jokaisen tulisi tietää kotinsa lämpöpattereista.

1. Sohvat, muut huonekalut tai paksut verhot eivät kuulu patterin eteen.

Patterin toiminta perustuu lämpimän ilman jatkuvalle kierrolle, joten patteri vaatii tilaa ympärilleen toimiakseen kunnolla. Kun lämmin ilma jää kiertämään termostaatin läheisyyteen, lämpömittari tulkitsee huoneenlämmön riittäväksi ja sulkee patterin, vaikka lämmin ilma ei todellisuudessa olisi päässyt termostaatin välitöntä läheisyyttä pidemmälle. Riittävä tila patterin ilmankierrolle on noin puoli metriä seinästä.

“Patterin termostaattiventtiilin lähelle ei myöskään kannata laittaa lämpenevää sähkölaitetta, kuten televisiota. Tällöin sähkölaite lämmittää ilmaa ja sulkee termostaatin”, Juha Saario kertoo.

2. Patterin vipua ei tarvitse pyöritellä lainkaan.

Mikäli pidät viileämmästä ilmasta, voit säätää termostaattia pienemmälle. Kaikki SATOkotien termostaatit on kuitenkin säädetty optimilämpötilaan eli 21 asteeseen, joka on energiatehokas ja terveellinen sisälämpötila. Kun keskilämpötila nousee kesällä tarpeeksi korkealle, patterit sulkevat itse itsensä.

Jos patteri on kylmä, syynä voi yksinkertaisesti olla se, että huonelämpötila on termostaatin mukaan tarpeeksi korkea. Huoltoyhtiöön kannattaa ottaa yhteys, kun patteri ei lämpeä missään vaiheessa tai huoneistossa on kylmä.

Mikä on oikea sisälämpötila?

3. Pattereita ei saa ilmata itse.

Jos lämpöpatteri ei lämpene kunnolla, venttiili voi olla tukossa tai viallinen. Huoltomies korjaa tai tilaa venttiilin uusimisen.

4. Isoja vaatekappaleita ei kannata laittaa patterin päälle kuivumaan.

Vesikiertoisen patterin päällä voi kuivattaa pieniä vaatekappaleita, kuten märkiä sukkia, mutta isommat kappaleet estävät patterin ilmankulun ja -kierron.

5. Pidä patteri puhtaana.

Pöly on hyvä lämmöneriste ja syö patterin tehoa.

“Paras väline puhdistukseen on ehdottomasti vanhanaikainen pölyhuiska”, Saario kertoo.

Lisäksi pattereita voi puhdistaa liinalla ja miedolla pesuaineella.

Lämpöpattereiden kaverit

Perinteisten termostaatilla toimivien levypatterien lisäksi SATOkodeissa on käytössä modernimpia lämmitysmuotoja.

“Monessa uudessa kohteessa on käytössä lattialämmitys, jossa putket kiertävät lattian alla. Se on energiatehokkain lämmitystapa ja kieltämättä mukavin asukkaalle. Kun asunnossa on lattialämmitys, muuta lämmitystä ei tarvita”, talotekniikkapäällikkö Robert Andersson kertoo.

Päivitys 15.1.2020: Digitalisointi lämmönsäätelyn avuksi

SATO on viimeisen kolmen vuoden aikana investoinut asuntojensa digitalisointiin asentamalla niihin kattavasti lämpötila- ja kosteusantureita. Antureista saatava data mahdollistaa sekä asumisolosuhteiden optimoinnin että helpottaa häiriötilanteiden ennakointia. Vuoden 2019 loppuun mennessä kaikkiaan 17 000 asunnosta saadaan antureiden ja tekoälyn avulla tarkempia tietoja, joiden seuranta auttaa myös hillitsemään energiankulutusta ja siitä aiheutuvia kuluja.

Anderssonin tehtävänä on seurata SATOkotien energiankulutusta ja reagoida, mikäli niissä esiintyy jotakin poikkeuksellista. Hän muistuttaa, että pattereiden toimivuuden lisäksi huomioon on otettava muitakin tekijöitä lämmön ylläpitämiseksi.

Ilmaventtiilit kannattaa huoltaa tasaisin väliajoin, jotta lämpö pysyy tasaisena. Myös ikkunoiden tiivistys on tärkeää, sillä vuotava ikkuna imee huoneeseen kylmää ilmaa. Saario puolestaan neuvoo, että ikkunoita ei kannata peittää öisin liian tiiviillä rullaverholla. Kun ikkuna kylmenee talvella ja verhon takaa pääsee sisään pieni määrä lämmintä ilmaa, se tiivistyy vedeksi ja aiheuttaa pitkään jatkuessaan ikkunanpieliin kosteusvaurioita.

“Kun jääkaapista ottaa kylmän limupullon huoneenlämpöön, se alkaa hikoilla. Sama tapahtuu ikkunoille. Siksi paras pimennyskeino on sälekaihdin”, Saario neuvoo.

Andersson antaa helpon vinkin jokaiselle energiatehokkaaseen asumiseen: “Kun aurinko paistaa, verhot kannattaa vetää sivuun, jotta auringonsäteet pääsevät sisään lämmittämään asuntoa. Paukkupakkasilla taas verhoja on suositeltavaa pitää mahdollisimman paljon kiinni, ettei kylmä hohkaa huoneeseen.”

Pulputtaako patteri? Eikö jokin toimi? Kurkista vastuunjakotaulukosta, kuuluuko huoltotoimenpide sinun vai SATOn vastuulle. Täältä löydät yhteystiedot korjaustyön tilaamiseksi. 

SATO VuokraKoti - myös vilukissoille!