6-vuotissynttäreitään juhlivat Kide-kylpyhuonekalusteet ovat ajattomia, vastuullisia ja ennen kaikkea kestäviä

SATOn Kide-kylpyhuonekalusteet saivat alkunsa kestävyyden kaipuusta ja halusta tarjota SATOn asukkaille muutakin kuin vain seinät. Kuusi vuotta myöhemmin vastuullinen Kide-mallisto löytyy jo yli 12 000 kylpyhuoneesta. Seuraavaksi luvassa on pyöreämpiä muotoja ja entistä enemmän valinnanvaraa.

”Kide-mallisto tähtää pitkäikäisyyteen, niin designin kuin materiaalienkin puolesta. Malliston kaikki tuotteet sopivat niin kylpyhuoneisiin kuin wc-tiloihinkin, ja ovat oikeasti kestäviä”, kertoo Jonna Röynä, Suomen suurimpiin vuokranantajiin lukeutuvan SATOn tuotekehityksen ja tilasuunnittelun asiantuntija ja Kide-malliston suunnittelija.

”Halusin suunnitella arkea helpottavia tuotteita. Jos tuotteella ei ole lisäarvoa, ei sitä kannata tehdä”, Jonna tiivistää filosofian Kide-malliston suunnittelun takana.

Ei romuvuorille ­– vuosittain 12 500 kiloa vähemmän jätettä

SATO ja Jonna haluavat kehittää huoltovapaita tuotteita, joilla on pitkä elinkaari.

”Elinkaariajattelu on ollut Kide-malliston perusta alusta asti. Olemme miettineet kaiken kustannustehokkuudesta tuotantotehokkuuteen ja syntyvän jätteen määrään viimeisen päälle,” Jonna paljastaa.

Kide-mallisto on tehty massiivilaminaatista, tuosta uimahallien ja liikuntakeskuksien pukuhuoneista tutusta materiaalista. Se kestää erinomaisesti kovaa kulutusta ja kosteutta.

”Malliston massiivilaminaatilla on 25 vuoden takuu – se on siis oikeasti kestävä materiaali!” 

Poikkeuksellisen pitkä takuuaika tarkoittaa sitä, että kylpyhuoneenkalusteita ei tarvitse vaihtaa uusiin samaan tahtiin kuin aiemmin. Tämän ansiosta SATOssa syntyy vuosittain 12 500 kg vähemmän jätettä.

Kide-malliston lavuaari. Seinällä pyyhe.
Kide-kylppärimalliston allas on ennättänyt käydä läpi muodonmuutoksen ja se sopii nyt entistä monipuolisempaan käyttöön - esimerkiksi vauvan pepun pesemiseen.

Vastuullisuus ja hukan eliminointi ovat läsnä myös Kide-malliston valmistus- ja kuljetusprosesseissa. Mallistoa valmistavan Kankarin kalusteen tehtaan lämmitys toteutetaan ylijäämälevyistä ja levyjen sahauksesta syntyvällä hakkeella. Näin kaikki levymateriaalit saadaan hyödynnettyä viimeiseen lastuun asti.

Logistiikassa vastuullisuus näkyy tavassa, jolla kuljetukset pakataan. Kide-kalusteet kasataan valmiiksi tehtaalla ja pakataan niille suunnitelluille alustoille, jotta rekat saadaan täytettyä mahdollisimman tehokkaasti. Tuotteet pakataan tiiviisti eivätkä rekat aja koskaan tyhjinä.

SATOn asukkaillekin vastuullisuus on olennainen asia. Maaliskuussa 2023 tehdyn asukaskyselyn mukaan kotimainen, erityisen kestävä ja vastuullinen kylpyhuoneen kalustus vaikutti jopa joka toisen vastaajan asuntovalintaan. Kyselyyn vastasi 273 asukasta, joiden vuokra-asunnon kylpyhuoneista löytyy Kide-malliston kalusteita.

Ketterää kehitystä ja oivalluksia arjesta

Jonnan mukaan toimiva suunnittelu lähtee arjen oivalluksista. Sen pohtimisesta, miten olemassa olevaa voisi edelleen kehittää. Tärkeä osa kehitysprosessia on kentältä saatu palaute.

”Esimerkiksi Kide-malliston allasta muokattiin käyttäjiltä saadun palautteen perusteella. Altaan toivottiin soveltuvan paremmin vauvan pepun pesemiseen, joten syvensimme ja levensimme sitä”, Jonna kertoo. ”Nyt altaassa on enemmän tilaa touhuta ja se soveltuu paremmin erilaisiin käyttötarkoituksiin.”

Toinen esimerkki arjen oivalluksista voisi olla vaikkapa peilikaapin valaisin, joka on yksi Kide-malliston uusista tulokkaista. Sekä ylös- että alaspäin suunnattu luonnonvalovalaisin suunniteltiin eritoten kylpyhuoneisiin, joissa ei ole kattolamppua, ja se riittää valaisemaan koko tilan.

Kide-malliston peilikaappi, joka sisällä hammasharja lasihyllyllä.
Peilikaapin valaisin on tehokkaampi ja modernimpi kuin malliston alkuaikoina.

Kide-mallistoa on kiitelty sen käytännöllisyydestä. Asukaskyselyssä esiin nousivat erityisesti helppohoitoisuus ja toimivat säilytystilat, ja moderni, ajaton ulkonäkö sai erityiskiitosta. Kysely paljasti, että kylpyhuoneen kalustus on tärkeä kriteeri vuokrakotia valitessa – lähes 90 % vastaajista piti kiintokalusteiden ulkonäköä joko tärkeänä tai erittäin tärkeänä asuntoa valitessaan.

SATOlle oma mallisto on ollut pelkästään positiivinen kokemus. Se on tarjonnut mahdollisuuden reagoida ketterästi arjen haasteisiin, tuoda asukkaille lisäarvoa ja luoda jotain uutta ja kestävää.

”Kiintokalustepuolella kehitys ei ole mennyt eteenpäin 1900-luvun puolivälin jälkeen. Päinvastoin: alalla on otettu takapakkia, kun on siirrytty massiivipuisista kalusteista lastulevyyn, joka ei ole yhtä kestävä materiaali”, Jonna kertoo.

”Siksi tuntuu hyvältä, että on saanut jättää oman kädenjälkensä rakennusteollisuuden historiaan vastuullisen ja kestävän Kide-malliston myötä.”

Lisää värejä ja vaihtoehtoja kylpyhuoneisiin

Kide on kuusivuotisen olemassaolonsa aikana kasvanut ja kattaa jo 30 tuotetta. Alun perin SATOn käyttöön suunniteltu mallisto vapautettiin kaikille kuluttajille vuonna 2019.

Seuraava luku Kide-malliston tarinassa tulee olemaan värikäs. ”Tarkoituksemme on ottaa lisää värejä mukaan uusiin asuntokohteisiin. Massiivilaminaattiin voi myös painattaa vaikka kuvioita!” Jonna raottaa tulevia suunnitelmia.

Kide-malliston allaskaappi vetimineen.
Myös vetimien muotoa on tarkoitus muuttaa pehmeämmäksi. ”Pyöristettyyn muotoon on helpompi tarttua ja se palvelee siksi esimerkiksi lapsia tai huonosormisia paremmin. Uusi muotokieli tuo myös lisää vaihtoehtoja valikoimaan”, Jonna kertoo.

Pienten viilausten ja uusien tuotteiden lisäksi mallistoon ei ole tehty suuria muutoksia: ”Käytännössä ongelmia ei ole ilmennyt, eikä reklamaatioitakaan ole juuri tullut”, iloitsee Jonna.

Kide on siis onnistunut siinä, mistä moni haaveilee – nappisuoritus heti ensimmäisellä yrityksellä!

Kide on kotimainen tuote, jolla on Avainlippu- ja Design From Finland -merkki. Kihniössä valmistettava mallisto on suunniteltu yhteistyössä Kankarin kalusteen teknisen puusepän Pekka Pusan kanssa.

Koti lisätty hakemukseesi!

Siirry hakemukseenPalaa hakutuloksiin