Kodin huoltopuuhat: Mitä voin tehdä itse?

Sanomattakin selvää, että kolhiintuneen keittiön tuolin fiksaa asukas itse ja iso osa muistakin vuokra-asunnon huoltotöistä hoituu omin voimin. Joissain asioissa on kuitenkin paras luottaa ammattilaiseen. Katso, kuka tekee mitäkin SATOkodeissa.

Maalaustyöt

Vuokra-asunnon seinien maalaustyöt kuuluvat SATOn vastuulle. Asunnon seinät maalataan yleensä asunnon vapautuessa, mikäli se on tarpeen. Jos seinät ovat hyvässä kunnossa, niitä ei välttämättä maalata. Asukkaat voivat myös itse maalata seinät muuttaessaan asuntoon. Silloin SATOlta voi pyytää maksuttoman maalaussetin, jossa on tarvittavat maalit ja tarvikkeet.

Tutustu SATOn maalaussettiin ja omatoimiremonttiin ›

Loisteputket ja lamput

Asukas vastaa lamppujen, loisteputkien ja loisteputkivalaisimien sytyttimien vaihtamisesta. SATO vastaa kiinteästi asennettujen valaisimien ja niiden kupujen korjaamisesta.

Kiuaskivet

Asukas huolehtii asuntokohtaisen saunan kiuaskivien hankinnasta ja vaihtamisesta. Kiukaan korjaus ja huolto kuuluu SATOn vastuulle.

Palovaroittimen paristot

Asukas vastaa paristolla toimivien palo varoittimien paristojen hankinnasta ja vaihtamisesta. SATO vastaa verkkovirralla toimivien palovaroittimien hankinnasta ja huollosta.

Tee vikailmoitus OmaSATOssa ›

Ihminen vaihtamassa palovaroittimen paristoa pöydän ääressä. Näkyvillä kädet, varoitin ja paristo.

Verhonipsut ja suihkuverhojen pidikkeet

Asukas hankkii verhonipsujen ja suihkuverhojen pidikkeet.

Astian- ja pyykinpesukone

Astianpesukoneen ja pesukoneen liittämisestä vastaa asukas, mutta työn saa tehdä vain ammattimies tai erikoisliike. Astian pesukoneen ja pesukoneen liitäntöjen tulppaamisesta vastaa asukas.

Sälekaihtimet

Asukas voi asentaa sälekaihtimet omalla kustannuksellaan ikkunoihin ilman erillistä lupaa, mutta työn saa tehdä vain ammattimies tai erikoisliike. Poismuutossa­ sälekaihtimet on jätettävä paikoilleen ilman erillistä hyvitystä.

Turvalukko

Turvalukon tai muun elektronisen lukon asennuksesta ja huollosta vastaa asukas, ja työn saa tehdä vain ammattimies tai erikoisliike. Poismuutossa lukko on jätettävä paikoilleen ilman erillistä korvausta.

Ikkunoiden pesu

Ikkunoiden ja parvekelasien puhdistamisesta vastaa asukas.

Lattiakaivot

Lattiakaivon puhdistamisesta vastaa asukas. Lattiakaivo tulisi puhdistaa kuukausittain.

Ilmanvaihdon tulo- ja poistoventiili

Tulo- ja poistoilmaventtiilien puhdistamisesta vastaa asukas. Paremman sisäilman takaamiseksi venttiilit tulisi puhdistaa vähintään kaksi kertaa vuodessa. Puhdistuksen aikana venttiili pitää irrottaa kehyksineen kiertämällä koko kehystä. Jos venttiili avataan kiertämällä ainoastaan lautasosaa, samalla muutetaan ilmanvaihdon säätöjä ja huononnetaan huoneiston ilmanvaihtoa.

Katso kaikki asukkaan ja SATOn vastuut Vastuunjakotaulukosta ›