Kodin huoltopuuhat: Mitä voin tehdä itse?

Osa kodin töistä hoituu itse, toiset vaativat ammattilaisen apua. Katso, kuka tekee mitäkin SATOkodeissa.

Tee-se-itse-remonttisetin työkalut: maalausohjeet, hiontapaperia, remonttitasoite, maalarinlakki, maalipesu, maalarinteippiä, maalaustela ja sen varsi, rajaaja, sivellinsarja, tasoituslasta. Saat settiin tarvitsemasi määrän Tikkurilan Nova 7 pintamaalia, kun maalaat seinäsi SATOn esivalituilla sisustusväreillä.

Maalaustyöt

Seinien maalaustyöt kuuluvat SATOn vastuulle. Asunnon seinät maalataan yleensä asunnon vapautuessa, mikäli se on tarpeen. Jos seinät ovat hyvässä kunnossa, niitä ei välttämättä maalata. Asukkaat voivat myös itse maalata seinät muuttaessaan asuntoon. Silloin SATOlta voi pyytää maksuttoman remonttisetin, jossa on tarvittavat maalit ja tarvikkeet.

Palovaroittimen paristot

Asukas vastaa paristolla toimivien palo varoittimien paristojen hankinnasta ja vaihtamisesta. SATO vastaa verkkovirralla toimivien palovaroittimien hankinnasta ja huollosta.

Loisteputket ja lamput

Asukas vastaa lamppujen, loisteputkien ja loisteputkivalaisimien sytyttimien vaihtamisesta. SATO vastaa kiinteästi asennettujen valaisimien ja niiden kupujen korjaamisesta.

Kiuaskivet

Asukas huolehtii asuntokohtaisen saunan kiuaskivien hankinnasta ja vaihtamisesta. Kiukaan korjaus ja huolto kuuluu SATOn vastuulle.

Verhonipsut ja suihkuverhojen pidikkeet

Asukas hankkii verhonipsujen ja suihkuverhojen pidikkeet.

Astianpesukone ja pesukone

Astianpesukoneen ja pesukoneen liittämisestä vastaa asukas, mutta työn saa tehdä vain ammattimies tai erikoisliike. Astian pesukoneen ja pesukoneen liitäntöjen tulppaamisesta vastaa asukas.

Sälekaihtimet

Asukas voi asentaa sälekaihtimet omalla kustannuksellaan ikkunoihin ilman erillistä lupaa, mutta työn saa tehdä vain ammattimies tai erikoisliike. Poismuutossa­ sälekaihtimet on jätettävä paikoilleen ilman erillistä hyvitystä.

Turvalukko

Turvalukon tai muun elektronisen lukon asennuksesta ja huollosta vastaa asukas, ja työn saa tehdä vain ammattimies tai erikoisliike. Poismuutossa lukko on jätettävä paikoilleen ilman erillistä korvausta.

Ikkunoiden pesu

Ikkunoiden ja parvekelasien puhdistamisesta vastaa asukas.

Lattiakaivot

Lattiakaivon puhdistamisesta vastaa asukas. Lattiakaivo tulisi puhdistaa kuukausittain.

Ilmanvaihdon tulo- ja poistoventiili

Tulo- ja poistoilmaventtiilien puhdistamisesta vastaa asukas. Paremman sisäilman takaamiseksi venttiilit tulisi puhdistaa vähintään kaksi kertaa vuodessa. Puhdistuksen aikana venttiili pitää irrottaa kehyksineen kiertämällä koko kehystä. Jos venttiili avataan kiertämällä ainoastaan lautasosaa, samalla muutetaan ilmanvaihdon säätöjä ja huononnetaan huoneiston ilmanvaihtoa.

Entäs mitenkäs muut huoltohommat SATOkodeissa? Katso vastaus alla olevasta vastuunjakotaulukosta. Pienet korjaukset saa muuten kuntoon myös Kotitalon treffeillä.

 

Koti lisätty hakemukseesi!

Siirry hakemukseenPalaa hakutuloksiin