Rahoitusasiantuntijan urapolku - rakkaudesta matematiikkaan

Kun oikeanlainen ihminen saa jalan oikean oven väliin, voi saman yrityksen sisällä soljua sujuvasti tehtävästä täysin toiseen. Niin kävi Lauri Metsolle, joka pääsi viitisen vuotta sitten SATOlle myyntiassistentin hommiin opiskelujen ohessa, valmistui kauppatieteiden maisteriksi, ja on nyt rahoituksen rautainen ammattilainen.

Tresury Specialist Lauri Metson mukaan rahoituksen arki koostuu pitkälti taulukkolaskentaohjelmien parissa työskentelystä ja "lukujen pyörittelystä". Sanamuodot ymmärtää, kun hoksaa että Lauri yrittää selittää ammattiaan tämän jutun kirjoittajalle, jolle rahoitusjutut eivät ole täysin tuttuja. Varsinainen lukujen pyörittely liittyy kuitenkin moninollaisiin numeroihin ja Excelin makromaailman hallintaan, joten vahvasta ammattilaisesta on kyse.

"Olen aina pitänyt matematiikasta", Lauri kertoo. "Lukujen kanssa työskentelyssä on selkeä logiikka ja numeroiden maailma on melko mustavalkoinen, ja se sopii minulle erinomaisesti."

Opiskelujen ohessa koulutus käyttöön

Lauri aloitti SATO-uransa kauppatieteitä opiskellessaan. Myyntiassistentin pesti vaihtui pian myyntineuvottelijaksi, ja sitten kävi onnenpotku: SATOn rahoitustiimiin aukesi äitiysloman sijaisuus. Laurin taidot tekivät vaikutuksen, ja nykyinen Treasury Specialistin työ on jo toinen pesti tiimin sisällä.

"Siitä on kyllä iso etu, että on päässyt näkemään saman yrityksen useammalta kulmalta", Lauri toteaa. "Ja kaikissa työtehtävissä on kannustettu kehittymään ja annettu vastuuta."

"Viimeiset vuodet ovat olleet aika hektisiä - korona ja maailmantilanne vaikuttavat tietenkin myös minun töihini - joten erilaisia uuden oppimisen oivalluksia on tullut eteen kyllä paljon."

Rahoitus on syklistä työtä

Lukujen loogisuuden lisäksi myös yritysrahoitusmaailman syklisyys tuo työhön jatkuvuuden tuntua. Vaikka nopeasti muuttuvia tilanteita on etenkin lähiaikoina tullut eteen, taustalla asiat rullaavat tuttuun osavuosikatsaus-puolivuosikatsaus-osavuosikatsaus-tilinpäätös -tahtiin.

"Työpäivät vaihtelevat usein sen mukaan, missä vaiheessa kuuta ja vuotta mennään", Lauri sanoo.

Kuvassa SATOn Treasury Specialist Lauri Metso, ruskeatukkainen nuori mies, juttelee poninhäntäpäisen työkaverinsa kanssa SATOtalon käytävällä. Taustalla seinämaalauksia SATOn taloista.
SATOssa on otettu käyttöön ns. hybridimalli, jossa töitä voi tehdä kotona tai toimistolla. Laurilta sujuvat etätyötkin, mutta toimistolla on ollut mukava käydä pari päivää viikossa .

Taloudellisten katsausten valmistelujen yhteydessä Laurin kanssa töitä tekee iso joukko satolaisia ja kumppaneita, muun muassa Deloitte Oy:n tilintarkastajat sekä konsulttitoimisto Milttonin taloudellisen raportoinnin visualisoinnin ammattilaiset.

"Meidän työnämme on varmistaa SATOn maksuvalmius ja hallita rahavaroja. Olemme siis luonnollisesti paljon tekemisissä myös esimerkiksi pankkien kanssa ja tapaamisia on tasaisesti pitkin vuotta."

"Yksi SATOn parhaista puolista onkin mielestäni töiden tekeminen asiansa osaavien ammattilaisten kanssa - niin omien kuin yhteistyökumppanienkin."

Tutustu SATOn rahoitukseen ›

Työpöydän äärestä hoitopöydän ääreen

Vapaa-aikana Laurin ei tarvitse murehtia, että pää olisi työjuttuja täynnä. Siitä pitää huolen golf- ja lätkäharrastusten lisäksi vastasyntynyt vauva, jota hoitaessa töistä on helppo irtautua.

"Ja kyllä työnantaja voi vaikuttaa vapaa-aikaan positiivisestikin", Lauri muistuttaa: "Kesällä meille tarjoutui SATOn liikunta- ja virkistyskerhon kautta mahdollisuus lainata mökille SUP-lautaa. Hyvät työsuhde-edut ovat kyllä tärkeä juttu!"

Lauri, miten vastuullisuus näkyy arjessasi?

"Kotiarjessa pyrimme hankkimaan käytettyjä tavaroita uusien sijasta ja pienentämään turhaa energian kulutusta."

Linkki vie tutustumaan toiseen satolaiseen, asiakaspäällikkö Anninaan, joka kuvassa hymyilee kesäisessä maisemassa puun alla.