Kesätöissä: Monipuolinen ja luova suunnittelutyö on Sallan juttu

Arkkitehtiopiskelija Salla Härkönen on työskennellyt jo kaksi kesää suunnitteluavustajana SATOn kiinteistökehitystiimissä. Aiemmin biologina uraa tehnyt Salla nautti erityisesti kesätyönsä vastuullisuudesta ja vapaudesta, vaihtelevista projekteista sekä SATOn hyvästä hengestä.

Keväällä 2021 Salla Härkönen päätti hakea kesätyötä Suomen suurimpiin kuuluvan vuokranantajan, SATOn, suunnitteluavustajana, sillä rakennusten elinkaareen ja kestävyyteen liittyvät kysymykset kiinnostavat häntä.

”Halusin oppia lisää rakentamisen kestävyysnäkökulmasta sekä rakennusten ylläpitämiseen, säilyttämiseen ja korjaamiseen tähtäävästä toiminnasta”, Salla kertoo.

Ilokseen Salla tuli valituksi ja viihtyi SATOssa niin hyvin, että palasi tuttuun tiimiin myös seuraavana kesänä.

Suunnitteluavustajan työ on itsenäistä, ja työpäivien sisältö vaihtelee projektien mukaan.

Biologian tohtorista arkkitehtiopiskelijaksi

Salla opiskelee Tampereen yliopistossa arkkitehtuuria ja aloittelee parhaillaan opintojensa viimeistä vuotta. Ennen suunnittelun maailmaan sukeltamista hän ehti väitellä tohtoriksi Turun yliopistosta biodiversiteettitutkimuksen alalta. Väitöskirjatyön loppuvaiheessa Salla alkoi kuitenkin pohtia alan vaihtoa.

”Ajatus alan vaihdosta oli kytenyt väitöskirjatyön pari viimeistä vuotta, sillä kaipasin työhöni enemmän luovuutta ja käytännönläheisyyttä”, Salla valottaa. ”Päädyin arkkitehtuuriin, joka oli jossain määrin kiinnostanut minua lukioajoista asti”, hän jatkaa.

Kesätöissä: Uusia kokemuksia ja huippuja työkavereita »

Vaihtuvat projektit pitävät mielenkiinnon yllä

Suunnitteluavustajan työpäivät muotoutuvat kulloinkin meneillään olevan projektin mukaan. Ensimmäisenä kesänä Salla pääsi kehittämään peruskorjauskohteiden tilaratkaisuja kodeissa ja talojen yhteistiloissa. Lisäksi hän tutustui eri alojen suunnitelmiin sekä kuntotutkimuksiin ja osallistui suunnittelu- ja viranomaiskokouksiin. Myös ajoittaiset vierailut SATOn taloissa ja työmailla muodostuivat tärkeäksi osaksi työtä.

Seuraavana kesänä työn painopiste siirtyi kiertotalouteen ja sisustussuunnitteluun.

”Eräässä kiertotaloushankkeessa pääsin muun muassa suunnittelemaan, miten purettavan toimistorakennuksen tiilijulkisivua ja ikkunoita voisi hyödyntää vaikkapa uudessa piharakennuksessa tai kasvihuoneessa”, Salla kertoo.

Työ on ollut vaihtelevaa, joten tylsistymään en ole päässyt.

Vaikka suunnittelutyö on enimmäkseen itsenäistä, Salla kokee, että tiimityö ja kollegoiden tuki on tärkeää.

”Välillä on hyödyllistä vaihtaa ajatuksia muiden kanssa, jotta suunnitteluun saa uutta näkökulmaa. Erityisesti tiimitoverini Kirsin kanssa käymme läpi suunnitelmia ja pohdimme vaihtoehtoja yhdessä”, Salla sanoo.

Salla on päässyt kesätyössään hyödyntämään koulutustaan ja osaamistaan monipuolisesti.

Vastuuta ja vapaat kädet alusta alkaen

Sallan mielestä kesätyössä parasta on ollut se, että hän on päässyt heti kunnolla suunnittelemaan ja saanut varsin vapaat kädet.

”Lisäksi minusta on hienoa, että SATOlla on lähdetty rohkeasti edistämään kiertotaloutta ja olen saanut olla siinä mukana”, hän iloitsee.

Salla kiittelee eritysesti SATOn hyvää ilmapiiriä ja saamaansa lämmintä vastaanottoa.

Koen, että työtäni ja osaamistani on arvostettu.

Kahden kesän aikana Salla on päässyt hyödyntämään opinnoissa kartuttamaansa osaamista kattavasti.

”Suunnitteluavustajan työ on vastannut hyvin koulutustani. Olen päässyt käyttämään luovuuttani sekä hyödyntämään asuntosuunnittelun, korjausrakentamisen ja kiertotalouden kursseilla oppimaani”, Salla kertoo.

Toisaalta kesätyössä saadut opit ovat antaneet hyvät eväät tulevaan työelämään.

”Työ on valottanut rakennushankkeiden ja erityisesti peruskorjaushankkeiden eri vaiheita ja etenemistä. Tämä kesä on lisäksi ollut sukellus kiertotalouden syvään päähän ja tuonut rutkasti uutta oppia aiheesta ja siihen liittyvistä haasteista.”

Salla, miten vastuullisuus näkyy arjessasi?

Kierrätän niin jätteet kuin vanhat, käyttämättömiksi jääneet vaatteetkin ja pyrin välttämään hävikin syntyä. Vältän heräteostosten tekemistä ja ylipäätään harkitsen melko tarkkaan, tuleeko jokin asia todella tarpeeseen vai onko se vain mieliteko.

 

Koti lisätty hakemukseesi!

Siirry hakemukseenPalaa hakutuloksiin