Turvallisesti lomalle

Kun kotona kaikki on kunnossa, lomalle uskaltaa lähteä kevein mielin. Kokosimme lomalle lähtijän muistilistan avuksesi.

1. Ovet lukkoon

Kotivakuutus edellyttää, että asuntosi ovet ovat lukossa ja ikkunat suljettuina. Sulje myös parvekelasit ja parvekkeen ovi. Ethän piilota avaimia asunnon tai säilytystilojen läheisyyteen, vaan anna vara-avaimet mieluummin luottamallesi henkilölle. Käytä turvalukkoa ja harkitse murtohälyttimen käyttöä eritoten, jos kotonasi on arvoesineitä ja käyt usein pidemmillä matkoilla.

2. Lisää murtosuojaa

Lukitusturvaa täydennät varmuuslukon lisäksi murtosuojatapeilla. Ovisilmäkin on hyödyllinen. Murtohälytin on erityisen suositeltava silloin, jos kotonasi on arvo-omaisuutta, kuten koruja tai taidetta. Liimaa murtohälyttimestä kertova tarra ulko-oveesi. 

3. Koti kuin asuttu

Jätä kotisi asutun näköiseksi, erityisesti silloin, kun olet pitkään poissa.

Kerro lähimmille naapureillesi lomalle lähdöstäsi. Lähesty naapuria vaikkapa kahvipaketin ja kukkapuskan kera ja pyydä häntä katsomaan hieman asuntosi perään.

Sovi, että ystävä kastelee kodin ja parvekkeen kukat. Jos kotisi valoissa on ajastusmahdollisuus, säädä valot syttymään muutamaksi tunniksi hämärän tullen. Ethän sulje kaikkia verhoja, sillä se voi olla rosvolle merkki asumattomasta kodista. Voit myös pyytää kukkienkastelukaveriasi liikuttelemaan verhoja käydessään.

4. Polkupyörä pois pihalta

Säilytä kaikki kodin irtain omaisuus, kuten esimerkiksi polkupyörät, lastenvaunut ja muut urheiluvarusteet kotitalosi niille tarkoitetuissa varastoissa.

5. Hajuhaitat kuriin

Vuokra-asuntosi haiskahtaa kotiinpaluupäivänä huomattavasti paremmalta, kun muistat ennen lähtöä putsata roska-astiat ja heittää pilaantuvat sapuskat pois jääkaapista.

Pyydä kukkien kastelijaa laskemaan hiukan vettä hanoista käydessään. Vesi pitää viemärit hajuttomina. 

6. Töpselit irti ja hanat kiinni

Tarkista, että astian- ja pyykinpesukoneiden hanat ovat kiinni. Irrota verkkovirrasta kodin sähkölaitteet, kuten televisio ja kahvinkeitin.

Ethän sulje pääkytkintä, sillä silloin kotona voi odottaa ikävä yllätys – sulanut pakastin, pilalle menneet ruoat ja lattialle lainehtinut vesi. Toki jos lähdet pidemmäksi aikaa, voi olla hyvä hetki sulattaa pakastin, putsata se ja säästää sähkönkulutuksessa loman ajan.

7. Tarkkana somessa

On ihanaa fiilistellä onnistunutta lomaa lähettämällä kuvia sosiaaliseen mediaan, mutta mieti huolella, kenelle kerrot lomastasi. Muistuta myös lapsia asiasta. Sopikaa perheessä omat säännöt some-käyttäytymiseen lomalla.

Julkiset lomapäivitykset Facebookissa, TikTokissa tai Instagramissa voivat tuoda kotiin kutsumattomia vieraita.

Hakukoneet mahdollistavat lähes reaaliaikaisen lomaviestin hakemisen halutuista verkkopalveluista, eikä tyhjän asunnon löytäminen ole usein vaikeaa. Mikäli et malta odottaa kotiinpaluuta ennen lomakuvien julkaisemista, kiitä koti- tai kissavahteja lomapäivityksissä, vaikka sellaisia ei olisikaan.

Ja lopuksi: Muista sulkea ikkunat ja parvekkeen ovi. Iloista lomaa!