Turvallisesti lomalle

Kun kotona kaikki on kunnossa, lomalle uskaltaa lähteä kevein mielin.

1. Ovet lukkoon

Kotivakuutus edellyttää, että asuntosi ovet ovat lukossa ja ikkunat suljettuina. Sulje myös parvekelasit ja parvekkeen ovi. Ethän piilota avaimia asunnon tai säilytystilojen läheisyyteen, vaan anna vara-avaimet mieluummin luottamallesi henkilölle. Käytä varmuuslukkoa jos mahdollista, sillä se saattaa jopa estää murtoyrityksen.

2. Lisää murtosuojaa

Lukitusturvaa täydennät varmuus lukon lisäksi murtosuojatapeilla. Ovisilmäkin on hyödyllinen. Murtohälytin on erityisen suositeltava silloin, jos kotonasi on arvo-omaisuutta, kuten koruja tai taidetta. Liimaa murtohälyttimestä kertova tarra ulko-oveesi. Hälyttimellä varustetun kodin sijaan varas valitsee usein helpomman kohteen.

3. Koti kuin asuttu

Jätä kotisi asutun näköiseksi, erityisesti silloin, kun olet pitkään poissa. Kerro lähimmille naapureillesi lomalle lähdöstäsi. Lähesty naapuria vaikkapa kahvipaketin ja kukkapuskan kera ja pyydä häntä katsomaan hieman asuntosi perään.

Lähesty naapuria vaikkapa kahvipaketin ja kukkapuskan kera ja pyydä häntä katsomaan hieman asuntosi perään.

Voit myös pyytää naapuria tyhjentämään postilaatikkoa, jos se on asunnon ulkopuolella. Postin käännät kätevästi loman ajaksi toiseen osoitteeseen tai vaikkapa kesämökille.

Sovi, että ystävä leikkaa nurmikkosi tai kastelee kesäkukat. Jos valoissa on ajastus, säädä valot syttymään hämärän tullen. Ethän sulje kaikkia verhoja, sillä se voi olla rosvolle merkki asumattomasta kodista.

4. Polkupyörä pois pihalta

Säilytä kaikki kodin irtain omaisuus, kuten esimerkiksi polkupyörät, lastenvaunut ja muut urheiluvarusteet pyöräkellarissa tai muussa lukitussa tilassa. Lukkojen takana ne ovat turvassa pitkäkyntisiltä. Voit myös kantaa irtotavarat omalle parvekkeelle loman ajaksi, mikäli et voi säilyttää niitä muualla turvallisesti.

5. Töpselit irti ja hanat kiinni

Tarkista, että astian- ja pyykinpesukoneiden hanat ovat kiinni siten, että vesivahingon mahdollisuutta ei ole. Irrota verkkovirrasta myös kodin sähkölaitteet, kuten televisio ja kahvinkeitin. Ethän sulje pääkytkintä, sillä silloin kotona voi odottaa ikävä yllätys – sulanut pakastin, pilalle menneet ruoat ja lattialle lainehtinut vesi.

6. Tarkkana somessa

On ihanaa fiilistellä onnistunutta lomaa lähettämällä kuvia sosiaaliseen mediaan, mutta mieti huolella, kenelle kerrot lomastasi. Muistuta myös lapsia asiasta. Sopikaa perheessä omat säännöt some-käyttäytymiseen lomalla. Julkiset lomapäivitykset Facebookissa, Twitterissä tai Instagramissa voivat tuoda kotiin kutsumattomia vieraita.

Hakukoneet mahdollistavat lähes reaaliaikaisen lomaviestin hakemisen halutuista verkkopalveluista, eikä tyhjän asunnon löytäminen ole usein vaikeaa. Mikäli et malta odottaa kotiinpaluuta ennen lomakuvien julkaisemista, kiitä koti- tai kissavahteja lomapäivityksissä, vaikka sellaisia ei olisikaan.