Joulunajan muistilista

Jouluun ja vuodenvaihteeseen liittyy touhua ja tohinaa ja paljon muistettavaa. Miten huolehdin paloturvallisuudesta, mitä teen kinkun paistorasvalle, saako lahjapaperit heittää paperinkeräykseen ja mihin kuusi kuuluu joulun jälkeen? 

Ennen aattoa

- Ennen suurta ruokajuhlaa on hyvä hetki pestä liesituuletin tai ­kupu ja rasvasuo­datin. Voit puhdistaa suodattimen astiapesu­koneessa tai käsin. Mitä puhtaampi suodatin on, sen paremmin se sitoo rasvahiukkasia ja poistaa käryjä. Irrota ja puhdista samalla myös suodattimen alla oleva poistoilmaventtiili.

- Uunin ja muiden laitteiden sekä palohälyttimien toimivuus kan­nattaa testata ajoissa ennen pyhiä.

Lapsi odottaa kärsimättömästi, kun vanhempi pistää piparitalon osia uuniin. Kuva otettu ylhäältä ja keskellä pelti talon palasineen.
Pipareita leipoessa on pienet sormet pidettävä kaukana uunista, vaikka kuinka tekisi mieli napata leivonnainen suoraan pelliltä.

Paloturvallisuus

- Paras paikka kynttilälle on avoin tila, jonka lähellä tai yläpuolella ei ole mitään syttyvää tai kynttilän lämmöstä taipuvaa. Varmista myös, että lapset tai lemmikit eivät vahingossa kaada kynttilää.

- Paloturvallinen kynttilänjalka on metallia, lasia, posliinia tai kiveä. Tarkistathan, että kynttilä pysyy siinä tanakasti.

- Tuikkuja voi polttaa turvallisesti useitakin vierekkäin, kun asetat ne palamattomalle alustalle vähintään viiden sentin etäisyydelle toisistaan. Voit laittaa ne myös kellumaan veteen vatiin.

- Tiesithän, että tuikkujen alumiinikuoret voit sujauttaa metallinkeräykseen. 

Lisää paloturvallisuusvinkkejä ›

Nainen sytyttää ulkolyhtyä parvekkeella. Naisella vaaleat hiukset, silmälasit ja hymyilevät kasvot.
Kynttilöiden kanssa turvallisuus on supertärkeää. Ja koska kertaus on opintojen äiti: Ethän jätä palavaa kynttilää valvomatta edes pieneksi hetkeksi.

Kinkun paistorasva

- Kinkun paistorasva ja muu ruokajäte kuuluu roskikseen. Älä siis laita niitä viemäriin tai vessanpönttöön. Paistorasvat ja öljyt aiheuttavat tukkeumia putkistossa. Laita nestemäinen rasva tiiviisti suljetussa astiassa sekajätteeseen. Hyytyneen rasvan voit laittaa myös biojätteeseen.

- Tänäkin jouluna kinkun paistorasvan tai kalkkunan, kalan ja juuressipsien paistirasvan voi laittaa kiertoon Nesteen kinkkutempussa. Kerätystä rasvasta valmistetaan uusiutuvaa diesel-polttoainetta autoille

Nesteen Kinkkutemppu ›

Joulukuusi

- Kun joulu on juhlittu, riisu kuusi koristeistaan ja kuljeta se oman talosi jätepisteeseen. Jos talossasi on jätekatos, jätä kuusi katoksen ulkopuolelle, ettei se estä jäteastioiden tyhjentämistä.

- Ethän paloittele kuusta osiin tai nosta osia jäteastioihin. Kuuset kerätään jätepisteeltä pääsääntöisesti tammikuussa.

- Rikkinäiset joulukoristeet kuuluvat sekajätteeseen.

Lahjapaperit ja -pakkaukset

- Jouluna kertyy normaalia enemmän jätettä, joten jouluna kannattaa kiinnittää huomiota lajitteluun. Kun jätteet päätyvät oikeaan paikkaan, talon jätekatos pysyy siistinä.

- Käytetyt joulupaperit sopivat parhaiten energiajätteen joukkoon. Jos energiajätteen kierrätysmahdollisuutta ei ole, lahjapaperit menevät sekajätteeseen. Lahjapapereita ei voi laittaa paperin- tai kartonginkeräysastioihin. Hyväkuntoiset joulupaperit kannattaa säi­lyttää ja käyttää uudelleen. Ne sopivat hyvin esimerkiksi askarteluun.

- Jouluna kertyy paljon myös kartonki-­, pahvi-­ ja paperipakkauksia. Tilaa säästyy kotona ja jäteastioissa, kun muistat litistää pakka­ukset, pakata ne tiiviisti sisäkkäin ja laittaa kartonkikeräysastiaan.

- Muista lajitella myös konvehtirasioiden pakkaukset, ja tietenkin konvehdit ilman riitoja. :)

HSY:n jäteopas ohjaa lajittelemaan oikein › 

Alkuperäinen juttu julkaistu jouluna 2019. Juttu päivitetty 25.10.2023.