Hyvästit kotihäpeälle - kotipositiivisuuden aika on täällä

Kertyykö kotiisi tavarakasoja, joita siivoat ennen vieraiden tuloa? Lohdutuksen sana: et ole ainoa. Kolme neljästä kyselyymme vastanneista kertoi, että kotiin kertyy tavara- tai vaatekasoja. Joka toinen tuntee ainakin joskus kotihäpeää.

Teimme kyselyn, jossa 80 prosenttia vastaajista kertoi kokevansa kotinsa viihtyisäksi. Lähes yhtä moni oli tyytyväinen kotinsa sisustukseen. Oma koti herättää enimmäkseen positiivisia tunteita, kuten onnea, iloa ja kiitollisuutta.

Positiivisista tunteista huolimatta omaan kotiin ei suhtauduta ihan rinta rottingilla. Lähes puolet kyselyyn vastanneista kertoi kokevansa ainakin joskus kotihäpeää, ja jopa viidennes kokee sitä aina tai usein.

Suurin osa siivoaa kotiaan ennen vieraiden saapumista

Joitakin hävettää se, ettei ole juurikaan sisustanut kotiaan, tai sisustuksen pitäisi olla hienompi. Yleisimmin tyytymättömyys ja häpeä liittyvät kuitenkin kodin sotkuihin tai epäjärjestykseen.

Kolme neljästä vastaajasta kertoi, että kotiin syntyy tavara- tai vaatekasoja, ja se myös hävettää monia.

Neljännes niistä vastaajista, joille kasoja syntyy väliaikaisesti tai pysyvästi, kertoo kasojen vaivaavan usein. Yli puolet kertoo olevansa sinut kasojen kanssa, mutta häpeä puskee esiin, jos kotiin tupsahtaa yllätysvieraita. Siispä 70 prosenttia vastaajista siivoaa tai järjestelee kotiaan usein tai aina ennen vieraiden kyläilyä.

Pojat ja kitara | SATO

Alle 45-vuotiaat ja naiset ryhtyvät viime hetken siivouspuuhiin muita useammin.

Meillä kotona -sivusto kannustaa tekemään siedätyshoitoa: kutsu ihmisiä kylään, mutta älä siivoa tai järjestele. Muiden ihmisten hyväksyntä voi lisätä omaakin armollisuutta. Kuten oman kehon suhteen, myös kodin suhteen olemme itse usein äänekkäimpiä kriitikoita.

Yli kolmannes kokee kotinsa osalta keskeneräisyyttä. Naisilla keskeneräisyyden tunne on jonkin verran yleisempää kuin miehillä.

Yli puolet suomalaisista haaveilee viihtyisämmästä kodista.

Viihtyisämmästä kodista haaveilevat erityisesti 25-34 -vuotiaat. Useimmiten viihtyisämmän kodin esteeksi koetaan rahanpuute (39 % vastaajista), ajanpuute (12 %) ja osaamisen puute (7 %). Vastaajista ainoastaan seitsemän prosenttia kokee, ettei esteitä ole vaan he tekevät koko ajan jotain viihtyisämmän kodin eteen.

Karistetaan kotihäpeä yhdessä - osallistu kuvakisaan

Joka kolmas kokee, että sosiaalinen media tai muut mediat luovat paineita oman kodin sisustuksen tai järjestyksen ylläpitämisen suhteen. Puhelin kourassa omalta kotisohvalta pääsee nopeasti selailemaan kuvia, joissa ei näy vaateröykkiöitä tai lehtipinoja.

Haluamme kannustaa suomalaisia kotipositiivisuuteen, sillä yhtä oikeaa tapaa asua ja elää omassa kodissa ei ole.

Ihan tavallinen arki yhdistää meitä kaikkia - ja sen on aika näkyä.

Kaipaamme sosiaaliseen mediaan lisää kuvia tavarakasoista ja arjesta epätäydellisen täydellisissä kodeissa. Osallistu #kotipositiivisuus -kuvakisaan Instagramissa, Facebookissa tai Twitterissä 10.-30.9.2020. Jaa kuva kodistasi ja merkitse mukaan #kotipositiivisuus ja @SATOkoti.

Arvomme kaikkien kuvan postanneiden kesken pääpalkinnoksi IKEAn 200 euron lahjakortin ja 3 kappaletta 50 euron arvoisia Lidlin lahjakortteja. Arvonnan säännöt »

Luvut on kerätty SATOn teettämästä kyselypaneelista elo-syyskuussa 2020. Vastaajia kyselyssä oli 1005.