Valohaaste heitetty!

Millaisia valoteoksia ikkunoihin saadaan aikaiseksi, kun seniorikodin väki osallistuu Lux Helsingin hengessä valohaasteeseen? Helsingin Puotilassa Juorumäenkujan SATO-kodin asukkaat kokoontuivat silkkipapereiden ja pullakahvien ääreen ja kokeilivat.

Mikä yhdistää keltaisen silkkipaperin päällä seisovaa naapuria, sydäntä Makelle leikkaavaa palvelupäällikköä ja lumihiutaleita askartelevaa joulunvihaajaa?

No tietenkin SATOn #valohaaste!

Katutason kerhotilaan, vaaleanpunaisen kukkalampun alle on kokoontunut joukko valontuojia: ensimmäisiä valohaasteeseen osallistuvia SATOn asukkaita. Pöytään on katettu pullien, glögin ja pipareiden lisäksi läjä saksia ja erivärisiä silkkipapereita: hopeisia, kultaisia, tummanvihreitä, vaaleanpunaisia, luumunpunaisia, keltaisia, liiloja, sinisiä...

”Mitä näistä olisi tarkoitus tehdä? Lumihiutaleita vai?”, pöydän äärellä kysellään.

Silkkipaperin kanssa vain mielikuvitus on rajana. Herkät pinkit kukat pääsivät myös ikkunaan.

SATOn palvelupäällikkö Susanna Palomäki kertoo, että niistä saa tehdä ihan mitä haluaa. Silkkipaperikuviot ikkunassa loistavat kauniisti, kun valo heijastuu niiden läpi pimeälle pihalle.

SATO on tänäkin vuonna valofestivaali Lux Helsingin yhteistyökumppani, ja kymmenkunta SATO-taloa osallistuu etujoukoissa valohaasteeseen. Tarkoitus on askarrella porukalla ikkunoihin ohikulkijoita ilahduttavia koristeita ja teoksia ja kannustaa muitakin naapurustoja tarttumaan haasteeseen.

Sakset käteen siis!

Valohaaste luo yhteisöllisyyttä

Eevamarja Kontturin viimeisestä askartelukerrasta on aikaa. Hän kertoo olevansa joulunvihaaja, joten yleensä hän ei ole saksinut ikkunoihin koristeita.

”Kuule, en tiedä mikä tästä tuli!”, ensimmäistä leikeltyä paperiaan aukova Eevamarja nauraa.

Eevamarja Kontturi taiteili esimerkiksi lumihiutaleita.

Kaikki asukkaat eivät askartele tänään vaan nauttivat toistensa seurasta ja vaihtavat kuulumisia. Se ei haittaa, koska valohaasteen tärkein tarkoitus on tuoda iloa arkeen.

Lippispäinen Make käy pyytämässä, että Susanna Palomäki leikkaisi hänelle sydämen omalle parvekkeelle, koska epäilee, että satuttaisi itse vain sormensa.

”Ihana”, Make sanoo lopputuloksesta.

Ahkerimmaksi askartelijaksi osoittautuva Eevamarja leikkelee jo uutta paperia.

”Mulla ei ole mitään marginaaliongelmia, nämä suurenevat vain”, hän sanoo availlessaan suurta silkkipaperiarkkia.

”Tunti siihen meni, että hoksasin tämän idean”, Eevamarja vitsailee ja lähtee kiinnittämään isoa punaista silkkipaperia rappukäytävän lasioveen.

Naapuri paperipainoksi

Pirkko Kuokkanen saapuu tilaisuuteen loppumetreillä, suoraan kampaajalta, mutta tarttuu saksiin heti kokenein ottein.

Ympärille kokoontuu naapureita katsomaan, mitä talon taiteilija kehittelee.

Pirkko Kuokkanen leikkasi vihreitä havuja teokseensa.

Pirkko alkaa leikata vauhdikkaasti mustanharmaata silkkipaperia, sitten keltaista, vaaleanpunaista ja havunvihreää. Pirkko harrastaa ikonimaalausta ja värien valitseminen on hänelle helppoa.

”Kannattaisiko tehdä vielä valokehä”, hän miettii.

Pirkko pyytää naapuriaan seisomaan keltaisen silkkipaperiarkin päälle painoksi ja leikkaa jalkojen ympäri pallonmuotoisen kehän.

Kun kaikki palat on leikattu, Pirkko asettelee ne lattialle. Niistä tulee kynttilä. Se mennään kohta teippaamaan talon pääoveen.

”Olen kyllä tyytyväinen. On se nyt vähän vinonyymi, mutta niin olen minäkin”, Pirkko sanoo.

SATOn markkinointikoordinaattori Tiina Lehti auttoi Pirkko Kuokkasta kynttilän kiinnittämisessä talon lasioveen.

Eevamarja Kontturi kiinnittää vielä viimeisiä hopeisia lumihiutaleita sivuikkunaan. Ne ovat täynnä pieniä, huolella leikattuja koloja. Eevamarja on yllättänyt itsensä ja leikannut peräti kuusi teosta ikkunoihin.

”Vau minkä paperitaiteilijan on maailma minussa menettänyt.”

Voit osallistua valohaasteeseen näin:

  1. Rakenna oma valotaideteos yhdessä naapureiden, perheen tai ystävien kanssa. Vain mielikuvitus on rajana, kunhan teoksessa on mukana valo tavalla tai toisella.

  2. Jaa kuva tai video teoksesta Instagramissa hashtagia #valohaaste käyttäen.

  3. Valohaaste on käynnissä tammikuun puoliväliin 2018 asti, jolloin palkitsemme kolme parasta kuvaa S-ryhmän lahjakorteilla. Palkitsemiskriteerinä ei ole välttämättä suurin tai erikoisin teos vaan mieleenpainuvin ja kiinnostavin kuva