3 tuunausideaa valoteoksen toteuttamiseen kotona

Yhdeltä löytyy kotoa rautalankaa, toiselta lukuisia askartelutarvikkeita, kolmannelta kasa jouluvaloja. Yhdistä naapureiden ja ystävien kanssa voimat ja tuunaa valoteoksia useampaan kotiin samalla kertaa. 

Tarvikkeet valoteoksiin löytyvät monelta kotoa. Kaikkia teoksia varten tarvitset jalkalampun tai pöytälampun, jonka voit osoittaa kohti ikkunassa olevaa teosta. Näin varmistat, että teos ilahduttaa naapureita ja ohikulkijoita.

1. Helppo ja nopea: Geometrisiä kuvioita

Askartelijoiden suosikki washi-teippi, toiselta nimeltään masking-tape, on teippi, joka ei jätä jälkeä ikkunapintaan. Värikkäiden ja kuvioitujen teippien avulla ikkunaan voi luoda geometrisiä origami-eläimiä tai vaikka koko ikkunaruudun täyttävän kuvioinnin.

Tarvitset: 1-3 eri väristä peittävää ja/tai kuultavaa washi-teippiä

Tee näin: Katso kuvasta mallia mittasuhteiden hahmottamiseksi. Linnun teippaaminen kannattaa aloittaa kahdesta isosta kolmiosta, joista siipi muodostuu. Lisää sitten kaksi pienenpää kolmiota, joista muodostuu linnun pyrstö. Linnun pää kootaan kahdesta pienestä kolmiosta. Teippiä voi irroittaa ja kiinnittää useita kertoja, joten virheitä ei tarvitse pelätä.

2. Vaatii hieman kärsivällisyyttä: Taivuta rautalangasta

Rautalangan avulla jouluvalosarja kääntyy ja vääntyy valotaiteeksi! Suunnittele ensin muoto, taivuta rautalanka ja kiinnitä jouluvalosarja – valmista tuli! Tämä teos toimii niin seinälle ripustettuna kuin ikkunassakin. Muistathan, että sana tulee kirjoittaa peilikuvana jos sen ripustaa ikkunaan!

Tarvitset: Rautalankaa, sakset, jouluvalosarjan, lankaa. Huom! Rautakaupoissa ja erityisliikkeissä myydään myös valokaapelia, joka pysyy taivuttamalla muodossa ilman rautalangan tukea.

Tee näin: Muotoile rautalanka käsillä tai pihdeillä avustaen haluamaasi muotoon. Voit kiinnittää valokaapelin tai valosarjan rautalankaan sitomalla sitä nauhalla kiinni tasaisin välimatkoin, tai kieputtamalla valosarjaa rautalangan ympäri.

Ripusta teos roikkumaan ikkunaan langan avulla, tai vaikka seinälle nauloihin.

3. Kiireettömään viikonloppuun: Viritä langasta verkko

Villalankakerää voi hyödyntää myös valotaiteessa. Teos toimii tauluna vuoden ympäri, sillä sen voi nostaa myös seinälle. Ikkunassa kuvio heijastaa päivällä muotoja sisälle ja illalla ulkosalle.

Tarvitset: Taulun kehykset, vasaran, nauloja, lankakerän

Tee näin: Naulaa vasaralla naulat taulunkehykseen melko tiheästi. Sido langan pää solmulla taulunkehyksen kulmassa olevaan naulaan. Vedä lanka vastakkaisella puolella taulua olevan naulan ympäri ja palauta se takaisin lähtökulmaan, nyt aloitusnaulan viereisen naulan ympäri. Etene näin taulun ympäri, vetäen lankaa aina vastakkaiselta puolelta toiselle, naula kerrallaan. Solmi lopuksi lanka viimeisen langan ympäri.