Kotitoimisto kuntoon: Näin sisustat työpisteen alkoviin

Etätyön yleistyttyä moni haluaa panostaa toimivaan ja ergonomiseen työtilaan kotona. Jos erillistä työhuonetta ei ole, työskentelylle voi rauhoittaa oman tilan vaikkapa alkoviin. Näillä vinkeillä sisustat asuntosi alkovista viihtyisän kotitoimiston.

Oletko kyllästynyt naputtelemaan läppäriä sohvannurkassa tai liian matalan keittiön pöydän ääressä, mutta et oikein tiedä, mihin voisit sijoittaa työpisteen kodissasi? Vaikka kotikonttorille ei liikenisi omaa huonetta, asunnostasi löytyy todennäköisesti jokin sopiva nurkkaus tai tila, jonka voit rauhoittaa etätyölle – esimerkiksi alkovi.

Tampereen Hervantajärvelle alkuvuodesta 2023 valmistuneissa Heittoniitynkuja 5:n ja 7:n kodeissa on useita eri kokoisia ja muotoisia alkoveja, joihin ideoimme viihtyisät työtilat.

1. Oma paikka työlle ja harrastuksille

Tilavan alkovin takaseinä on maalattu SATOn sisustusvärivalikoimaan kuuluvalla Tikkurilan V447 Serpentiini -sävyllä, ulompi seinä herkullisella F306 Sorbetti -sävyllä.

Reilun kokoiseen alkoviin mahtuu leveän työpöydän lisäksi vaikkapa oma paikka vapaa-ajan harrastuksille, olit sitten käsityöintoilija, oman elämäsi taidemaalari tai pienoismallien rakentaja. Tila houkuttelee viihtymään myös työpäivän jälkeen, kun harrastusvälineet, kuten maalaustarvikkeet, ovat helposti saatavilla ja aseteltu kutsuvasti esille.

Jos sijoitat työpisteen alkoviin, kiinnitä erityistä huomiota valaistukseen. Koska ikkunattomassa tilassa on vähemmän luonnonvaloa kuin muualla asunnossa, sinne kannattaa hankkia sekä kattovalaisin että laadukas työpöytävalaisin, jotta varmistat hyvät työskentelyolosuhteet vuorokaudenajasta riippumatta.

Alkovia voi helposti elävöittää väreillä.

Kiinnitä seinälle mieleinen maalaus, kiva juliste tai, jos saat vuokranantajaltasi luvan, maalaa tilaan pirteän sävyinen ja inspiroiva tehosteseinä.

Jos asut SATOn vuokra-asunnossa, tutustu sisustusvärikarttaamme, josta löydät useita tyylikkäitä maalisävyjä. Kuvan sisustuksessa väriä tuo seinien ja taulujen lisäksi suuri matto, joka luo tunnelmaa, pehmentää akustiikkaa ja auttaa rajaamaan alkovin selkeästi omaksi tilakseen.

2. Kompakti työpiste pieneen kotiin

Pienessä kodissa alkoviin sijoitettu työpiste kannattaa sisustaa huoneen muuhun värimaailmaan ja tyyliin sopivaksi.

Työpisteen sijoittaminen alkoviin voi olla toimiva ratkaisu myös yksiössä. Tässä tamperelaisasunnossa laadukas vuodesohva toimittaa sekä sohvan että sängyn virkaa, jolloin alkovi vapautuu kotitoimistoksi.

Pienessä asunnossa alkovi kannattaa sisustaa niin, että se sulautuu saumattomasti kodin muuhun tyyliin ja värimaailmaan. Näin asunnon yleisilmeestä ei tule levoton.

Onnistut, kun valitset työtilaan seesteisen neutraaleja sävyjä tai samoja värejä kuin muualla huoneessa. Esimerkiksi kuvan kodissa musta työtuoli noudattelee keittiön tuolien väriä sekä muotokieltä ja puinen työpöytä sopii hyvin yhteen muiden puunsävyisten huonekalujen ja sisustusesineiden kanssa.

Työpisteelle kannattaa hankkia jokin viherkasvi tai useampikin, vaikket olisikaan viherpeukalo. Kasvit tuovat tilaan kodikasta ja rauhallista tunnelmaa, ja lisäksi ne puhdistavat huoneilmaa tukien näin hyvinvointiasi ja jaksamistasi. Muista kuitenkin valita kasvi, joka viihtyy alkovin valaistusolosuhteissa. Hyviä vaihtoehtoja varjoisaan tilaan ovat esimerkiksi anopinkieli ja helppohoitoinen palmuvehka.

Kun sijoitat kotikonttorin pieneen ja avoimeen tilaan, kiinnitä huomiota säilytysratkaisuihin.

Kun saat piuhat ja pikkusälän työpäivän päätteeksi piiloon, kodin ilme pysyy siistinä ja viihtyisänä. Kompaktiin kotitoimistoon saat säilytystilaa valitsemalla työpöydän, jossa on laatikosto, tai kiinnittämällä seinään muutaman avohyllyn. Muista kuitenkin varmistaa, saako vuokrakodin seinään tehdä reikiä ennen kuin ryhdyt toimeen. Tarvittaessa saatavilla on myös vaihtoehtoisia ratkaisuja, esimerkiksi lattian ja katon väliin pingotettavia kalusteita sekä kiinnityspaloja, joilla kevyemmät esineet voi kiinnittää seinään.

Ei muuta kuin kotitoimistoa sisustamaan!

Muista nämä, kun sisustat työpisteen alkoviin:

  • sisusta alkovi kodin muuhun tyyliin ja värimaailmaan sopivaksi
  • varmista riittävä valaistus
  • elävöitä tilaa väreillä ja tilaan sopivilla viherkasveilla
  • kiinnitä huomiota säilytysratkaisuihin, jotta työpiste pysyy siistinä