Arjen niksi: Näin järjestelet kotitoimistosi

Syksy tuo työarjen tullessaan. Jos teet töitä kotona, nyt on hyvä aika laittaa kotitoimisto kuntoon. Työpisteen hyvä ergonomia, järjestyksessä olevat johdot ja siisti työpöytä parantavat keskittymistä ja lisäävät tuotteliaisuutta - puhumattakaan mukavasta imurointikokemuksesta, kun johdot eivät kerää lattialla pölyä.

Ei ole ihan sama missä teet töitä. Jos työasiat leviävät pitkin vuokra-asuntoasi ei koti kohta tunnu kodilta vaan toimistolta. On siis hyvä löytää asunnosta sellainen paikka tai huone, jonne työpisteen voi rakentaa. Työpäivän päätteeksi voit sulkea oven takanasi tai laittaa läppärin kannen kiinni ja aloittaa vapaa-aikasi.

Ergonomia kuntoon

Moni unohtaa hyvän ergonomian tärkeyden kotitoimistossa ja tekee hommia niska kumarassa ja pää kenossa sohvalla tai sängyllä. Välillä on hyvä tarkistaa missä asennossa istuu, sillä väärä istuma-asento voi johtaa kipuihin ja jumeihin.

Työskentelit sitten kannettavalla tai pöytäkoneella, kannattaa näytön alle laittaa koroke. Näin silmäsi ovat oikealla korkeudella ja niskasi pysyy rentona. Voit myös tarvittaessa säätää pöytäkoneen näyttöä sopivalle korkeudelle. Tietokoneen valo väsyttää ja kuivattaa silmiä, joten muistathan räpytellä tai katsoa välillä muualle kuin kirkkaaseen näyttöön. Jos vietät paljon aikaa päätteellä ja kirjaimet alkavat karkailemaan näytöllä, voi näyttöpäätelasien hankinta olla ajankohtaista.

Näin löydät hyvän työasennon:

  • Istu rennosti tuolissasi ja asettele kädet työpöydällesi.
  • Jalkojesi pitäisi yltää maahan työtuolilta.
  • Kätesi eivät saisi roikkua sivuilla.

Kun selkäsi on suorana, jalat ulottuvat tukevasti maahan ja hartiasi eivät ole korviesi korkeudella, olet saavuttanut ergonomisen asennon. Otathan kuitenkin huomioon, että vain testaamalla löydät sinulle sopivan työskentelyasennon.

Jos istut pitkiä aikoja työpisteesi äärellä, kannattaa sinun välillä nousta seisomaan ja venyttelemään. Sähköpöytä onkin loistava valinta päätetyöskentelijälle.

Kun pidät tauon, käy haukkaamassa happea parvekkeellasi tai ulkona. Pienet tauot ja venyttelytuokiot tekevät hyvää aivoille ja kropalle.

Johdot järjestykseen

Lattialla kiemurtelee johtokasa, joka kerää pölyä ja likaa. Pöydällä on piuhoja ja kaapeleita jokaiseen ilmansuuntaan ja mikään niistä ei ole se mitä juuri etsit. On aika järjestellä johdot uudestaan.

Aloita projektisi hankkimalla johtokouruja, -verkkoja ja johtolaatikoita, joihin saat piilotettua niin paksut virtajohdot kuin ohuet latauskaapelit. Netistä löydät sisustukseesi sopivia johtolaatikoita. Ole tarkkana, ettei jatkojohto pääse kuumenemaan liian pienen laatikon sisällä.

Pujota johdot kouruun niin, että ne menevät kaikki samaan suuntaan, ja laita kouru kulkemaan työpöydän takaa seinäpistokkeeseen asti. Moniin työpöytiin voi asentaa verkon pöytälevyn alle, jolloin voit asetella johdot siististi sinne.

Työpöydälle vain tarvittava

Työpöydälle kannattaa hankkia järjestelijöitä, joiden avulla pidät pikkutavarat kurissa ja tallessa. Kynät, paperit ja muistitikut löytävät paikkansa laatikosta, joka voi samalla olla sisustuselementti.

Työpöytää ei kannata ahtaa täyteen tuoksukynttilöillä ja lempipelisi keräilyharvinaisuuksilla - valitse pöydälle siis vain kolme mieleisintä koriste-esinettä, huonekasvia tai keräilyharvinaisuutta, joissa on mukava lepuuttaa katsetta tasaisin väliajoin.

Kun työtilasi on siisti ja järjestyksessä, on töihin mukava palata. Keskittyminen ei herpaannu ja löydät tarvittavat tavarat käsiesi ulottuvilta. Lisäksi juuri sinun makuusi muokattu työympäristö piristää kotiasi, sillä se kuuluu osaksi sisustusta ja arkea.

Lähteet: TTL