Arjen niksi: Näin rakennat koululaiselle läksyjentekopaikan

Koulu on alkanut ja monessa SATOn vuokra-asunnossa totutellaan uuteen arkeen. Lapsi tuo tullessaan kotiläksyjä ja nyt pitäisi löytää paikka niiden tekemiselle. Onko se keittiön pöytä, lasten työtaso vai ihka oma huone? Vuokrakodissa voit tehdä pienestäkin tilasta koululaiselle sopivan läksyjentekopaikan, jonka äärelle on kiva mennä oppimaan uutta.

Ekaluokkalainen ei vietä pitkiä aikoja koulutöiden ääressä, mutta kolmas- ja nelosluokkalaisella saattaa tehtävissä vierähtääkin jo aikaa. Kiikutti koululainen koulutehtävät sitten keittiön pöydälle, olkkarin lattialle tai sisarusten yhteiseen huoneeseen, voit käyttää näitä niksejä innostavan läksyjentekopaikan rakentamiseen:

Anna lapsen päättää

Ensimmäisenä valittiin reppu ja penaali ja nyt saman kivan kokemuksen voi jakaa lapsen kanssa, jos etsinnässä on hänelle sopiva työpöytä ja -tuoli. Vaikka työpöydälle ei kannata kasata sisustustavaraa, voi tilaa sisustaa kynätelineiden ja valaisimen avulla.

Kun koululainen saa valita yhdessä vanhempansa kanssa mitä ja minkä värisiä asioita läksyjentekopaikkaan laitetaan, lisää se myös mielenkiintoa paikkaa kohtaan.

Aina ei tarvitse ostaa uutena. Nettikirppiksiltä saatat löytää täydellisen työpöydän ja juuri sopivan työtuolin, josta ilahtuvat lapsi, kukkaro ja luonto.

Pieneen kotiin ei välttämättä mahdu täysikokoista työpöytää. Ison pöydän sijaan voit hyödyntää olemassa olevia kalusteita, kuten sohvapöytää tai pientä apupöytää. Jos läksyt luetaan lattialla, voi maton päälle laittaa kovan alustan suojaamaan mattoa ja lattiaa. Samankaltainen alusta toimii loistavasti myös keittiön pöydän päällä, sillä sen voi siirtää pois välipalan tieltä.

Kasvoiko perhe nykykodista ulos? Katso isommat vuokra-asunnot ja täytä hakemus ›

Säädettävä tuoli sopii kasvavalle lapselle

Kun etsit sopivaa tuolia koululaiselle, ota nämä seikat huomioon:

  • Tuolin korkeutta voi muuttaa lapsen pituuden mukaan.
  • Selkänojaa voi nostaa tarvittaessa.
  • Selkä- ja käsinojat säätyvät eteen- ja taaksepäin.

Tuoli olisi hyvä säätää siten, että lapsen jalat yltävät tukevasti maahan. Käsien tulisi yltää pöydälle ilman kurottelua ja hartioiden nostamista. Tuolin pitäisi olla myös kevyt, jotta läksyjen tekijä saa tarvittaessa siirrettyä sitä lähemmäs pöytää.

Ensin läksyt sitten leikit

Keskittyminen voi herpaantua läksyistä leikkeihin, jos pöydällä on tavaroita tai leluja. Läksyjen tekemistä varten koululainen tarvitsee pöydälle:

  • Lukuvalon, jota voi säätää tarvittaessa.
  • Tilaa koulukirjalle ja vihkoille.
  • Kynätelineen tai penaalin.

Kaiken tarvittavan olisi hyvä olla käden ulottuvilla, jotta pöydän äärestä ei tarvitsisi lähteä etsimään asioita.

Jotta muut tavarat eivät varastaisi huomiota, voitte koota yhdessä laatikon, jonne lelut, rakennuspalikat ja vesivärit menevät asustelemaan läksyjen ajaksi. Samaa kikkaa voi kokeilla myös puhelimien kanssa.

Lukujärjestys löytää kätevästi paikkansa opiskelunurkkauksen seinältä tai pöydältä, jolloin perheen isompi lapsi voi vilkaista lukkarista mitä aineita huomenna on ja mitkä kirjat reppuun pakataan.

Lapsen pöytä on paikka luovuudelle

Muunneltavuus on valttia ja paras läksyjentekopaikka taipuu helposti askartelunurkkaukseksi. Suojaa pöytä muovialustalla, joka on helppo siirtää sivuun, kun kolmannen vesivärimaalauksen jälkeen on aika harjoitella aakkosia.

Kun tavaroilla on selkeät paikat ja tilaa löytyy läksyjen lukemiseen, on koululaisen mukava istahtaa pohtimaan pulmia ilman keskeytyksiä. Oma läksyjentekopaikka rohkaiseekin kotitehtävien tekoon ja innostaa luovuuteen niiden jälkeen. Missä teillä tehdään läksyt?