Arjen niksi: Parvekeviljely alkaa kierrättämällä

Parvekeviljelyä tai istutuksia varten ei tarvitse ostaa uusia ruukkuja ja koristeita, vaan voit tehdä ne itse kodista löytyvillä tavaroilla - kierrättämällä. Lopputuloksena on kukoistava, luontoystävällinen ja persoonallinen vuokra-asunnon parveke.

Purkista kukkaruukuksi

Maito- tai mehupurkki muuttuu kukkaruukuksi helposti saksien avulla. Pese ensin purkki astianpesuaineella puhtaaksi. Lävistä sitten purkin pinta saksilla niin, että voit leikata sen puoliksi. Täytä purkki mullalla ja istuta taimet taimien ohjeiden mukaisesti. Jos haluat koristella uuden kukkaruukkusi, voit liimata purkin kylkiin kartonkipaperia tai muita koristeita. Näin peität purkin vanhat tekstit ja saat ihastuttavan kukkaruukun ilman suurta hintalappua.

Voit käyttää tätä vinkkiä myös muoviastioiden kohdalla. Isot shampoopullot ja säilytysrasiat ovat loistavia vaihtoehtoja istutuksillesi. Jos liimaat purkit kyljistä kiinni toisiinsa, saat näyttävän yrttiruukkusetin. Varaa kuitenkin yrttejä varten kookkaat purkit, sillä yrtit tarvitsevat paljon tilaa kasvamiseen.

Basilika ja rosmariini menestyvät parvekkeella, kunhan ne saavat aurinkoa.

Nimikyltit taimille

Älä unohda kirjoittaa taimen nimeä. Kasvun alkuvaiheessa on vaikea tunnistaa, mikä yrtti tai vihannes olikaan kyseessä. Voit käyttää merkitsemiseen tavallista tussia tai sitten voit askarrella hauskan nimikyltin kasville. Tarvitset vain hammastikun, palan paperia, tussin ja teippiä tai liimaa.

Ota lapset mukaan askartelemaan nimikylttejä taimille!

Leikkaa suorakuution muotoinen paperilappu ja kirjoita taimen nimi. Voit käyttää esimerkiksi vanhaa sanoma- tai aikakausilehteä. Myös värikkäät post it –laput toimivat hyvin. Taita paperi keskeltä ja teippaa tai liimaa se kiinni hammastikkuun. Hammastikun sijaan toimii myös kertakäyttölusikka tai pilli. Taimien nimikyltteinä voit käyttää myös jäätelötikkuja. Lisäksi vanha kunnon puinen pyykkipoika on helppo kiinnittää ruukun reunaan.

Taimia istutetaan uusiin ruukkuihin parvekkeella
Istuta taimet taimien ohjeiden mukaisesti, niin pääset nauttimaan tulevaisuudessa sadostasi.

Näin valitset kasvit, jotka sopivat parvekkeellesi »

Vanha kukkaruukku saa uuden ilmeen

Jos sinulta löytyy nurkista vanhoja kukkaruukkuja, älä heitä niitä pois. Saat ruukusta tyyliisi sopivan, kun maalaat ja koristelet sen. Valitse maali, joka sopii kotisi sisustukseen. Esimerkiksi mattamusta, valkoinen ja vaaleanruskea näyttävät kauniilta monissa eri kodeissa. Voit yhdistellä erilaisia värejä helposti, joten ei kun maalaamaan. Laita maalauksen ajaksi sanomalehtiä suojaamaan lattiaa. Anna ruukkujen kuivua rauhassa yön yli, jotta maali ei lähde irti, kun siirrät ruukkua.

Maalaamalla vanhan kukkaruukun, saat persoonallisen kodin taimillesi ilman suurta hintalappua.

Koristele satosi

Oletko heittämässä vanhaa sisustusesinettä tai koristetta pois? Nyt löydät uuden paikan niille parvekkeelta. Asettele koriste istutusten sekaan niin, että koriste lepää ruukun päällä. Pidä hauskaa, kun koristelet satoasi: laita esimerkiksi koristehahmo kurkkimaan kukkien välistä. Jos kodista löytyy ennestään sisustuskiviä, simpukoita tai nappeja, voit ympäröidä istutukset niillä. Jätä kuitenkin kasvuvaraa taimillesi, jotta saat tulevaisuudessa nauttia kasvattamistasi herkuista.

Taimea istutetaan ruukkuun. Alla on sanomalehti suojaamassa lattiaa.

Lähteet: Meillä Kotona ja Kekkilä

Koti lisätty hakemukseesi!

Siirry hakemukseenPalaa hakutuloksiin