Avoparvekkeen sisustaminen

Lasittamaton parveke ilahduttaa yksinkertaisuudellaan ja viileydellään, mutta laittaa sisustajan miettimään kalusteiden kestävyyttä. 

Uusissa ja peruskorjatuissakin vuokra-asunnoissa on yleensä vakiona lasitettu parveke. SATOn kotitaloissa on kuitenkin edelleen paljon asuntoja, joiden parvekkeita ei ole lasitettu tai niitä ei voida lasittaa arkkitehtonisista tai teknisistä syistä (esimerkiksi vanhat uloke-parvekkeet).

Vaikka moni haikailee lasitetun parvekkeen perään, avoparvekkeellakin on charminsa.

Avoparvekkeella on usein betonilattia, joka tuntuu jalkoihin kylmältä ja varsinkin kastuessaan kurjalta. Parvekkeesta tulee paljon mukavampi, jos päällystät lattian jollakin jalalle lämpimämmällä materiaalilla. Tälle parvekkeelle valitsimme kauniit puuritilät, jotka muodostavat lattiaan mielenkiintoisen kuvion. 

Lasittamaton parveke muuttuu kodikkaaksi helposti | SATO

Voit käyttää myös ohuita räsymattoja, mutta ne kannattaa laittaa puuritilöiden päälle. Sateessa kastuneet matot kuivuvat hitaasti, jos ne ovat betonia vasten. Ne myös likaantuvat helposti, varsinkin jos parvekkeella on kasveja. Jos matot ovat kovin ohuita, varmista etteivät ne karkaa tuulessa.

Tossut ja pieni eteismatto ovat hyviä hankintoja, jos haluat pitää roskat ja pölyn parvekkeen puolella.

Soma pöytäryhmä tekee avoparvekkeesta kutsuvan | SATO

Avoparvekkeen kalusteiden on hyvä olla sään ja auringon kestäviä. Tekstiilit ja tyynyt antavat parvekkeelle kodikkaan ilmeen, mutta avoparvekkeella kannattaa satsata kalusteisiin, joilla on mukava istua ilman tyynyjäkin. Suosi kalusteita, joissa ei ole umpinaisia pintoja, sillä ne kuivuvat nopeammin.

Avoparveke

Viileinä kevät- ja syysiltoina kynttilät lepattavat kauniisti. Huolehdi kuitenkin, että niillä on suojaisa astia, äläkä jätä kynttilää valvomatta. Pidä myös sammutuspeite käden ulottuvilla. Nykyisin sähkökynttilät menevät jo helposti oikeista, joten sellaisiakin kannattaa kokeilla. 

Huolehdi parvekkeen paloturvallisuudesta | SATO

Näin huollat avoparvekkeen

  • Siirrä kalusteet talveksi varastoon, jos suinkin mahdollista. Jos varastoon ei mahdu, suojapressu on hyvä vaihtoehto.
  • Käsittele puiset suojaritilät 1-2 vuoden välein öljyllä tai suoja-aineella. Näin nekin säilyvät useamman vuoden hyvännäköisinä.
  • Tyhjennä kukkaruukut syksyllä. Kun kippaat mullat biojätteeseen syksyllä, vältyt pakkasessa lohjenneiden ruukkujen siirtämiseltä. Keväällä on myös mukavampi aloittaa parvekekausi, kun syyssiivous on tehty.
  • Ja vielä yksi vinkki avoparvekkeelle: Keep it simple!

Parvekekalusteet, kasvit ja ruukut Plantagen, hedelmäveitsi ja smaragdinvihreä kukkateline Fasaani, viltti, sisustuskirja, limupullot ja puinen alusta kuvausrekvisiittaa.