Ensimmäiseen omaan kotiin – muistilista muuttajalle

Muutto lapsuudenkodista omaan vuokra-asuntoon: ihanaa, kutkuttavaa ja ehkä vähän pelottavaakin. Ota tästä talteen ensimuuttajan muistilista, jonka avulla jännittävä elämänmuutos sujuu mutkattomasti.

1. Mieti, mikä on sinulle kodissa tärkeintä

Mikä tekee vuokra-asunnosta kodin? Mieti, mitä haluat tulevassa kodissasi tehdä: levätä, opiskella vai viettää aikaa kavereiden kanssa? Tee uudet hankinnat nämä sinulle tärkeät jutut mielessä.

Olkoon ykkösenä hankitalistallasi upottava löhösohva taikka iso ruokapöytä, jonka ympärille mahtuu koko kaveriporukka, pääset tekemään omasta kodista sinun näköisesi.

Huonekalujen asettelua voit suunnitella jo valmiiksi asunnon pohjapiirroksen avulla. Muista kuitenkin, että pohjapiirrosten mittasuhteet eivät aina ole yksi yhteen todellisuuden kanssa. Mittanauha onkin paras kaverisi, jos sinun on mahdollista käydä mittaamassa paikkoja ennen muuttoa. Näin varmistat, että kaikki haluamasi huonekalut mahtuvat uuteen kotiisi kivasti.

Katso vinkkejä pienen kodin sisustamiseen ›

Rullaluistimet parkettilattialla, linkki vie SATOn vapaisiin vuokra-asuntoihin, joista löydät harrastuksiisi sopivan kodin.

2. Muista tärkeät sopimukset

Kun muutat uuteen kotiin, sinun on nyrkkisääntönä tuotava kaikki muu paitsi seinät mukanasi. Tämä koskee myös sähkö- ja nettisopimuksia.

Etenkin sähkösopimus kannattaa solmia heti vuokrasopimuksen allekirjoittamisen jälkeen, jotta pääset napsauttamaan valot päälle muuttopäivänä.

Valtaosaan SATOkotien vuokrasopimuksista kuuluu laajakaista. Meille muuttaessa sinun ei siis välttämättä tarvitse huolehtia uuden nettisopimuksen tekemisestä – kunhan tarkistat sato.fi:stä ohjeet ja hankit tarvittavan laitteen kotisi nettiyhteyden muodostamiseksi. Näin pääset nauttimaan ja suoratoistopalveluiden annista myös ensikodissasi.

SATOn vuokra-asunnoissa on ilmainen netti ›

3. Ilmoita muutostasi tarvittaville tahoille

Kun vaihdat osoitetta, on tärkeää muistaa ilmoittaa muutostasi myös viranomaisille. Niin postisi löytää perille ja tietosi ovat ajan tasalla olennaisissa rekistereissä.

Tee muuttoilmoitus Digi- ja väestötietovirastoon. Sieltä tieto menee yhdellä kertaa mm. maistraatille ja Postille. Muista kertoa tulostasi myös kotitalosi huoltoyhtiölle, niin saat oman nimesi postiluukkuusi.

Lue lisää ensimmäisen vuokra-asunnon etsimisestä ja vuokraamisesta ›

Kuvassa nuori ihminen kädessään tabletti. Tabletin ruudulla geneerinen muistilista, jossa muuttoon liittyviä asioita.
Varsinaiseen muuttopäivään on hyvä varustautua simppelillä muistilistalla. Internet on sopivia sovelluksia täynnä ja vanha kunnon kynä-paperi-yhdistelmä ajaa sekin asiansa. Ajoissa funtsittu lista vähentää muuttostressiä mukavasti.

4. Huolehdi vielä kotivakuutus kuntoon

Kotivakuutus on kenties tärkein ensimmäisen kotisi sopimus. Se antaa turvaa yllättävien tilanteiden varalle. Useimmat vuokranantajat myös pitävät voimassa olevaa kotivakuutusta vuokrasopimuksen solmimisen ehtona. Myös SATO edellyttää, että vuokralaisella pitää olla laaja kotivakuutus.

Näin vakuutat vuokra-asuntosi ›

5. Nauti huoletta omasta kodistasi

Viimeinen vinkkimme on: iloitse uudesta kodistasi! Ensimmäisellä kodillasi tulee todennäköisesti olemaan aina erityinen paikka sydämessäsi. Pian näet, mitä oma tupa, oma lupa todella tarkoittaa – ylläpitovastuuta, siivousta, mutta myös keskeytyksettömiä sarjamaratoneja, kokkailua kavereiden kanssa sekä omaan tahtiin vietettyjä aamuja. Sinun näköistäsi elämää. Nauti siitä oman kodin seinien suojassa.

Onnea uuteen kotiin!

Lue seuraavaksi: Näin säästät sähköä vuokra-asunnossa ›

Koti lisätty hakemukseesi!

Siirry hakemukseenPalaa hakutuloksiin