Joukon vinkki: Paperikori vanhoista lehdistä

Julkaistu

14.4.2016

Kirjoittaja

Jouko Korkeasaari

Kierrätysmateriaaleista tehty paperikori syntyy helposti rullailemalla.
Tee se itse: paperikori
Kierrätä vanhat kirjanlehdet ja sanomalehden sivut käteväksi säilytyskoriksi. Korin voi jättää joko paperin kirjavaksi tai viimeistellä akryylimaalilla.
Paperikori tarvikkeet
1) Näitä tarvitset: sanomalehtiä, aikakauslehtiä, kirjan tai vastaavan sivuja, pitkän sukkapuikon (tai muun ohuen tikun), liimaa (esim. Erikeeper), pahvia, sakset, pyykkipoikia.

 

Tee se itse paperikori
2) Pyöritä sanomalehdistä rullia tikun avulla. Laita puikko lehden kulmaan ja rullaa paperi sen ympärille. Laita lopuksi rullan reunaan liimatippa, jotta se ei purkaudu. Litistä rullat. Rullista rakentuvat korin seinämät, joten tarvitset niitä paljon.

 

Tee se itse paperikori
3) Leikkaa pahvista kaksi samankokoista ympyrää korin pohjaksi. Tavallinen pahvilaatikkopahvi käy mainiosti. Liimaa pariton määrä (esimerkiksi yhdeksän) paperirullaa säteittäin toisen pahviympyrän päälle. Mitä lähempänä toisiaan rullat ovat, sitä tiheämpi korista tulee. Liimaa toinen ympyrä ensimmäisen päälle siten, että rullat jäävät niiden väliin. Voit käyttää esimerkiksi pyykkipoikia tai laittaa pienen painon ympyröiden päälle, jotta kiinnitys pysyy kuivumisen ajan. Anna kuivua.

 

Tee se itse paperikori
4) Kun pohja on kuivunut, nosta rullasäteet ylös ja aloita punonta. Käännä uuden rullan pää liimatun rullasäteen ympäri ja liimaa se siihen kiinni. Puno sitten rullaa säteiden välistä vuorotellen sisä- ja ulkopuolelta. Pidä huolta, että rullat painautuvat ensin tiukasti pohjaa vasten ja korin edetessä aina edellisen kerroksen punontaa vasten. Kun rulla loppuu, pujota uusi osittain vanhan sisään. Jatka punomista, kunnes korkeus on sopiva. Käännä viimeisen rullan pää säteittäisen rullan ympäri ja liimaa se kiinni.

Viimeistely: Leikkaa jokaisen säteittäisen rullan pää parin–kolmen senttimetrin mittaiseksi. Käännä ja liimaa korin ulkopuolelle jäävien rullien päät sisälle. Pidä rullat pyykkipojilla paikallaan kuivumisen ajan. Käännä korin sisäpuolella olevat rullat ulos ja piilota ne viimeisen punonnan alle. Voit maalata korin akryyliväreillä.

Kirjasta voi tehdä myös pöytälampun! Vai haluaisitko tehdä Joukon neuvoilla paperivalaisimen tai perhostaulun?