Joukon vinkki: Paperikori vanhoista lehdistä ja kirjoista

Kevätsiivous kirjahyllyssä, vaarin vanhat Valitut palat uusiokäyttöön. Jouko neuvoo, miten teet paperista itsellesi sopivan kokoisen säilytyskorin helposti rullailemalla. Korin voit jättää joko paperinkirjavaksi tai viimeistellä akryylimaalilla.

Paperikorin valmistamiseen tarvitset:

  1. sanomalehtiä, aikakauslehtiä, vanhojen kirjojen sivuja
  2. pitkän sukkapuikon tai muun ohuen tikun
  3. liimaa (esim. Erikeeper)
  4. pahvia
  5. sakset
  6. pyykkipoikia
Paperikori tarvikkeet

1. Kierrätä käärimällä

Pyöritä paperista rullia tikun avulla. Laita puikko lehden kulmaan ja rullaa paperi sen ympärille. Laita lopuksi rullan reunaan liimatippa, jotta se ei purkaudu. Litistä rullat. Rullista rakentuvat korin seinämät, joten tarvitset niitä paljon.

Jos kirjojen sivut ovat kovin pieniä, liimaa kaksi arkkia reunoistaan kiinni toisiinsa ennen rullailua, niin saat rullalle tuplapituutta.

Tee se itse paperikori

2. Hyödynnä pahvilaatikkopahvi pohjaksi

Leikkaa pahvista kaksi samankokoista ympyrää korin pohjaksi. Tavallinen pahvilaatikkopahvi käy mainiosti.

Liimaa pariton määrä (esimerkiksi yhdeksän) paperirullaa säteittäin toisen pahviympyrän päälle.

Mitä lähempänä toisiaan rullat ovat, sitä tiheämpi korista tulee.

Liimaa toinen ympyrä ensimmäisen päälle siten, että rullat jäävät niiden väliin. Voit käyttää esimerkiksi pyykkipoikia tai laittaa pienen painon ympyröiden päälle, jotta kiinnitys pysyy kuivumisen ajan.

Anna kuivua.

Tee se itse paperikori

3. Puno rullista kori

Kun pohja on kuivunut, nosta rullasäteet ylös ja aloita punonta. Käännä uuden rullan pää liimatun rullasäteen ympäri ja liimaa se siihen kiinni. Puno sitten rullaa säteiden välistä vuorotellen sisä- ja ulkopuolelta.

Pidä huolta, että rullat painautuvat ensin tiukasti pohjaa vasten ja korin edetessä aina edellisen kerroksen punontaa vasten. Kun rulla loppuu, pujota uusi osittain vanhan sisään.

Jatka punomista, kunnes korkeus on sopiva. Käännä viimeisen rullan pää säteittäisen rullan ympäri ja liimaa se kiinni.

Tee se itse paperikori

4. Viimeistele 

Leikkaa jokaisen säteittäisen rullan pää parin–kolmen senttimetrin mittaiseksi. Käännä ja liimaa korin ulkopuolelle jäävien rullien päät sisälle.

Pidä rullat pyykkipojilla paikallaan kuivumisen ajan. Käännä korin sisäpuolella olevat rullat ulos ja piilota ne viimeisen punonnan alle.

Lopuksi voit maalata korin akryyliväreillä tai jättää ihan sellaisekseen.