Kimppakämppä - minkälainen pohjaratkaisu sopii parhaiten?

Oletko muuttamassa ystävän kanssa yhteen? Minkälainen vuokra-asunto sopisi kimppakämpäksi? Mitä asioita on hyvä huomioida esimerkiksi kodin pohjaratkaisussa ja sisustuksessa? Kokosimme vastaukset.

Kimppakämpät ovat kasvattaneet suosiotaan asumismuotona viime vuosikymmenenä, eikä kysymys ole enää pelkästään opiskelijoiden jutusta. Yhteisöllisesti asuvat ihan kaiken ikäiset edullisempaa asumista arvostavat. 

SATOn vuokra-asunnosta kimppakämppä

Kimppa-asumista kokeilleet tietävät, että paljon riippuu siitä millaisen porukan saa kasaan. Kavereiden kanssa pärjää, tai ainakin luulee pärjäävänsä. Haastavin on todennäköisesti kämppis, jonka vuorokausirytmi ja elintavat kulkevat aivan eri tahtia kuin itsellä, mutta silloinkin asioista pääsee kyllä sopuun, jos kaikki asukkaat ovat motivoituneita.

Sen minkä kimppa-asuja menettää yksityisyydessä, voittaa hän hinnassa ja sijainnissa – iso kimppakämppä kun on mahdollista vuokrata keskustastakin.

Paras pohjaratkaisu kimppakämpäksi

Parhaiten kimppakämpäksi sopivat sellaiset vuokra-asunnot, joissa on erillinen keittiö. Tällainen tilanne on usein vanhemmissa taloissa ja esimerkiksi 60- ja 70-luvun kodeissa huoneet ovat lisäksi melko tilavia. Tilaratkaisuissa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että jokaisella on tarvittaessa mahdollisuus omaan rauhaan.

Kimppakämppä

Paras löytö on tietenkin vuokra-asunto, jossa kaikissa huoneissa on oma ovi, ja kaikkiin pääsee eteisestä. Olohuoneessa on nykyisin kuitenkin harvemmin ovea, joten tilan voi jakaa esimerkiksi paksulla verholla, sermillä tai korkealla tilanjakajakalusteella. Olohuonetta ei välttämättä saa rajattua yhtä tiiviisti yksityiseksi tilaksi kuin makuuhuonetta, mutta etuna olohuoneen asukkaalle on huoneen suuri koko.

Yhteistä tilaa?

Kimppakämpässä oma huone saa olla juuri sellainen kuin itse haluaa. Sen sijaan ainakin keittiö, kylpyhuone ja WC ovat yhteisessä käytössä, joiden lisäksi joskus on myös yhteinen oleskelutila.

Yhteinen oleskelutila voi olla kimppäkämpässä keittiössäkin, jos siellä on sopiva paikka vaikkapa isolle pöydälle.

SATOn vuokra-asunnosta kimppakämppä

Fundeeratkaa yhdessä miten haluatte kalustaa yhteiset tilat niin, että niistäkin tulee kodikkaita ja viihtyisiä. Keittiössä, kylppärissä ja vessassa arkea helpottaa, kun sovitaan missä kenenkin tavarat on. Esimerkiksi keittiön kuivakaappiin voi merkitä omat hyllyt lisäämällä nimet tarrakirjaimin hyllyn etuosaan.

Toisen kunnioittaminen niin tilan kuin tavaroidenkin suhteen on yhteiselon kannalta kimppakämpän oleellisin aineeton juttu.

Jos kimppakämppäkaverit ovat kovia harrastamaan, miettikää löytyisikö harrastuksille yhteistä tilaa. Esimerkiksi musisointivälineet voivat hyvin olla olohuoneessa, jos koko poppoo on poppiin kallellaan. Samoin vaikkapa lautapelinurkkaus tai askartelupöytä sopivat hyvin yhteisiin tiloihin.

Jos parvekkeelle pääsee yhden asukkaan makuuhuoneen kautta, kannattaa sen käytöstä sopia tarkkaan. Parvekkeellisen huoneen asukas voi vaikkapa maksaa hieman isomman osuuden vuokrasta ja saada sillä parvekkeen käyttöoikeuden kokonaan itselleen, jos muiden asukkaiden kulkeminen oman huoneen läpi epäilyttää.

Kimppakämpän vuokrasopimus

Me SATOssa suhtaudumme kimppa-asumiseen positiivisesti, kunhan otat etukäteen huomioon, että vuokrasopimus tehdään maksimissaan kahdelle päävuokralaiselle kotia kohden.

Vuokrasopimus hoituu kimppakämppäläisten kesken niin, että päävuokralainen, tai päävuokralaiset, tekevät alivuokrasopimuksen muiden asukkaiden kanssa. Päävuokralaisen pitää ilmoittaa asunnon muut asukkaat SATOlle esimerkiksi OmaSATOn kautta, ja vastuu asunnosta ja vuokran maksusta on päävuokralaisilla.

Tutustu vielä ennen kimppakämppäilyä Kelan ohjeisiin: 
Kelan yleistä asumistukea koskevat ohjeet ›

Tämä juttu on julkaistu alunperin kesällä 2016 ja päivitetty kesällä 2023.