Kimppakämppä

Julkaistu

8.6.2016

Kirjoittaja

Veera Luostarinen

Kuvat

SATO

Kimppakämpät ovat kasvattaneet suosiotaan asumismuotona viime vuosina. Eikä kysymys ole enää pelkästään opiskelijoiden jutusta.
Kimppakämppä

Kimppakämpät ovat kasvattaneet suosiotaan asumismuotona viime vuosina, eikä kysymys ole enää pelkästään opiskelijoiden jutusta. Yhteisöllisesti asuvat myös muut edullisempaa asumista arvostavat ja asukkaiden ikähaarukkakin voi olla epätyypillinen.

Kimppa-asumista kokeilleet tietävät, että paljon riippuu siitä millaisen porukan saa kasaan. Kavereiden kanssa pärjää, tai ainakin luulee pärjäävänsä. Haastavinta on kämppis, jonka vuorokausirytmi ja elintavat kulkevat aivan eri tahtia kuin itsellä. Sen minkä kimppa-asuja menettää yksityisyydessä, voittaa hän hinnassa ja asuinsijainnissa – iso kimppakämppä kun on mahdollista vuokrata jopa keskusta-alueelta.

Sen minkä kimppa-asuja menettää yksityisyydessä, voittaa hän vuokrassa ja asuinsijainnissa.

Parhaiten kimppakämpäksi sopivat sellaiset vuokra-asunnot, joissa on erillinen keittiö. Tällainen tilanne on usein vanhemmissa taloissa ja esimerkiksi 60- ja 70-luvun taloissa huoneet ovat lisäksi melko tilavia. Tilaratkaisuissa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että jokaisella on tarvittaessa mahdollisuus omaan rauhaan.

SATOn vuokra-asunnosta kimppakämppä

Paras tilanne on asunnossa, jossa kaikki huoneet ovat suljettavien ovien takana. Olohuoneessa on nykyisin kuitenkin harvemmin enää ovea, joten tilan voi jakaa esimerkiksi verholla, sermillä tai korkealla tilanjakajakalusteella. Olohuonetta ei välttämättä saa rajattua yhtä tiiviisti yksityiseksi tilaksi kuin makuuhuonetta, mutta etuna olohuoneen asukkaalle on huoneen suuri koko. Lisäksi kannattaa yhdessä sopia miten toimitaan, jos käynti parvekkeelle on toisen asukkaan huoneen kautta.

Kimppakämpässä oma huone saa olla juuri sellainen kuin itse haluaa. Sen sijaan ainakin keittiö, kylpyhuone ja WC ovat yhteisessä käytössä, joiden lisäksi joskus on myös yhteinen oleskelutila. Yhteinen oleskelutila voi olla kimppäkämpässä keittiössä.

SATOn vuokra-asunnosta kimppakämppä

Miettikää yhdessä miten haluatte kalustaa yhteiset tilat niin, että niistäkin tulee kodikkaita ja viihtyisiä. Keittiössä, kylpyhuoneessa ja vessassa arkea helpottaa, kun sovitaan missä kenenkin tavarat on. Esimerkiksi keittiön kuivakaappiin voi merkitä omat hyllyt lisäämällä nimet tarrakirjaimin hyllyn etuosaan.

Vuokrasopimus hoituu kimppakämppäläisten kesken niin, että päävuokralainen, tai päävuokralaiset, tekevät alivuokrasopimuksen muiden asukkaiden kanssa.

Me SATOssa suhtaudumme kimppa-asumiseen positiivisesti, kunhan otat etukäteen huomioon, että vuokrasopimus tehdään maksimissaan kahdelle päävuokralaiselle huoneistoa kohden.

Vuokrasopimus hoituu kimppakämppäläisten kesken niin, että päävuokralainen, tai päävuokralaiset, tekevät alivuokrasopimuksen muiden asukkaiden kanssa, jos asukkaita on enemmän kuin kaksi. Tiedot alivuokralaisista ja alivuokrasopimuksista lähetetään SATOlle, mutta vastuu asunnosta ja vuokran maksusta on päävuokralaisilla. Lisätietoja kimppa-asumisesta voit kysyä asiakaspalvelustamme, p. 020 334 443.

Ennen kimppakämppäilyä kannattaa tutustua mm. Kelan yleistä asumistukea koskeviin ohjeisiin »

SATO Löydä koti | Yli kolmen huoneen vuokra-asunnot

Löysitkö ihanan kodin, mutta sinne pitäisi saada vielä yksi makuuhuone?
Näin teet isoon olkkariin soman alkovin »​​​​​