
Arjen niksi: Näin järjestät kotisi ammattijärjestäjän ohjeilla
Se tunne, kun ystävä alkaa pohdiskelemaan joulusiivouksen aloittamista ja robotti-imurin ostamista ja itse mietit, minne kotisi kasoihin on kadonnut kesällä hankittu kajakki. Kokosimme vinkit sinulle, jonka pitää ensin järjestellä koti ennen kuin voit siivota sen.
1. Kaikelle on paikkansa
Tavarat pysyvät järjestyksessä, kun ne säilytetään mahdollisimman luontevilla paikoilla. Ulkovarusteiden ja laukkujen paikka on eteisessä, lelujen lastenhuoneessa.
Seuraile hetki, mihin itse jätät tai mihin perheenjäsenesi jättävät tavaroita ja mieti, olisiko juuri se kohta itse asiassa juuri se luonteva paikka niille.
2. Säilytä vuodenaikojen mukaan
Montako takkia on järkevää säilyttää käden ulottuvilla koko vuoden? Lojuvatko talvikengät eteisessä kesälläkin? Hyödynnä vuokra-asuntosi varastotila ja pidä esillä vain ajankohtaisen sesongin vaatteet ja asusteet.
3. Lajittele vaatteet käyttötarkoituksen mukaan
Lajittele vaatteet pusseihin, joihin merkkaat tussilla tai teipillä käyttötarkoituksen. Mitä käytetään parhaillaan? Mitä vaatteita et ehkä enää käytä? Millä vaatteella on aito tunnearvo ja mistä voit luopua? Mitkä joutavat kierrätykseen tai roskiin, ja millä voisi olla jälleenmyyntiarvoa?
4. Etene järkevässä järjestyksessä ja palastele urakka
Toimiva kodin järjestelyprojekti etenee asteittain. Aloita yhdestä huoneesta, lepäile, jatka seuraavaan. Napostele välipala ja tuijottele kasoja niiden ulkopuolelta. Anna raivaamiselle aikaa ja aseta saavutettavia välitavoitteita.
Uusia säilytysjärjestelmiä ei kannata ostaa ennen kuin olet ottanut selvää, mitä kaikkea säilytettävää kodissasi loppujen lopuksi on.
5. Kierrätä järjellä
Jos käyt kirppiksellä tai netissä myymässä tavaroita ja vaatteita, eivätkä ne mene kaupaksi kerran tai kahden kokeilulla, niitä ei enää kannata kantaa takaisin kotiin tai säilytellä nurkissa "pahan päivän varalle". Lahjoita ne päättäväisesti vaatekeräykseen tai kierrätä parhaalla mahdollisella tavalla.
6. Valitse oikea siivouskaveri
Valitse järjestelykumppaniksi henkilö, joka eri kauhistele kaaosta eikä suhtaudu tavaroihin tunteella.
Tsemppaava ja reipas apulainen antaa lisävirtaa urakkaan.
7. Epätäydellisen täydellinen koti
Siivouksen tavoitteena ei välttämättä ole askeettinen tai kliininen koti. Tärkeintä on, että järjestelet huoneesi ja koko kotisi ihanaksi ja toimivaksi juuri sinulle. Kasoissakin on eroja - jokin kasa toimii sellaisenaan, toisesta kannattaa luopua oitis.
Järjestely tarjoaa rauhan miettiä, mitä kodilta haluaa.
8. Huolehdi tavara pois kotoa
Huolehdi lajiteltu tavara saman tien ulos asunnosta, ettei se jää pyörimään nurkkiin laatikoissa ja pusseissa. Etenkin jos kodissasi asustaa hamstraamiseen taipuvaisia ihmisiä, poistettaviksi tarkoitetut tavarat saattavat vaivihkaa päätyä pusseista takaisin hyllyille ja lattioille.
9. Ole lempeä itsellesi
Kun koti on sekaisin, unohda ankarat ja soimaavat ajatukset itseä kohtaan. Keskity siihen, miten asiat saadaan järjestykseen, ja luota lopputuloksen tuomaan voimaantumisen tunteeseen.
Tsemppiä järjestelyyn!
Tämä juttu on julkaistu syksyllä 2016 ja päivitetty syksyllä 2020. Alkuperäiset vinkit saimme ammattijärjestäjä Sandy Talarmolta.