Huh hellettä! Vinkit kodin viilentämiseksi

Aurinko on ihana juttu, mutta helteellä siitä tulee vikkelästi vaiva. Kokosimme vinkit kesäisen vuokra-asunnon viilentämiseen. 

Harvassa ovat ne suomalaiset asunnot, joissa on koneellinen viilennys. Suurimmassa osassa SATOnkin vuokra-asunnoista pärjäillään joko painovoimaisella tai koneellisella ilmanvaihdolla, joka näillä helteillä ei tunnu aina riittävältä. Meillä on kuitenkin muutama kikka, joilla kotia voi saada viileämmän tuntuiseksi.

Verhot ja kaihtimet, myös parvekkeelle

Sälekaihtimet ja verhot kannattaa pitää visusti kiinni koko helteisen päivän. Jos olet ostamassa uusia verhoja, suosi vaaleita värejä. Kunnon pimennysverhot tosin suojaavat hyvin paahteelta, vaikka olisivat tummatkin. Jos kodissasi on ihana lasitettu parveke, hanki sillekin omat kaihtimensa - viileä parveke kesäkuumalla ilahduttaa sinua ja lemmikkejäsi.

Tuuletin ja tuulettaminen

Paras aika tuulettaa koti on yöllä tai aikaisin aamulla. Jos asuntoosi saa läpivedon, sillä saa mukavan viileän tunteen iholle, vaikka se ei varsinaisesti kotia viilentäisikään.

Riennä tuulettamaan erityisesti viileämmän yön jälkeen ja tuulisena aamuna.

Jos sinulta löytyy tuuletin, aseta se avoimen ikkunan eteen niin ikään yöllä tai aikaisin aamulla. Voit laittaa sen myös oven tuntumaan kuljettamaan kuumaa ilmaa poispäin huoneesta. Suoraan nukkuvien kasvoihin tuuletinta ei kannata laittaa puhaltelemaan - seurauksena voi olla aamusella melkoisen kuiva kurkku.

Tuulettimen tehokkuuden tuntua voit lisätä, kun laitat pakkaseen puolentoista litran vesipullon jäätymään. Illalla nukkumaan mennessäsi ota pullo pakkasesta ja laita pyyhkeen päälle tuulettimen ilmanottokohdan lähelle. Varmista, että pyyhe tai pullo eivät osu tuulettimen sähköjohtoon ja laita tuuletin pyörimään.

SATOkodissa on liian kuuma - mitä tehdä?

Jos SATOkodissasi on tukalan kuuma, eikä mikään keino tunnu auttavan, laita asiakaspalveluumme viestiä OmaSATOn kautta. Huoltoyhtiö ja talomestarit voivat tutkia, löytyisikö ongelmaan ratkaisua. Jos kotitalossasi ei ole koneellista viilennystä, saattavat keinot olla kuitenkin vähissä.

Erityisen tärkeää on olla meihin yhteydessä, jos SATOkotisi lämpötila nousee toistuvasti yli 32 asteen.

Koti-ilman kosteus tasapainoon

Ilman kosteudella on merkitystä. Mitä kosteampi vuokrakotisi ilma on, sen tukalampi olo helteellä. Vältä siis pitkiä lämpimiä suihkuja ja kylpyjä sekä huoneistosaunan käyttöä, ja pidä kylpyhuoneen ovi kiinni. Kylppärin oven pitäminen suljettuna muinakin aikoina vähentää kodin kosteustaakkaa.

70-vuotias nainen suihkuttelee vesipullolla huonekasveja punainen paita päällään.

Vaikka huonekasvien ilmaa puhdistavan vaikutuksen myytti on murrettu (tarvitsisit vähintään kymmenen kukkaa neliömetrille, jotta ilma puhdistuisi paremmin kuin normaalissa ilmanvaihdossa), kasvit tasapainottavat ilman kosteutta. Kosteutta sitovia huonekasveja ovat mm. muratit, bambut, maijat, tillandsiat ja orkideat. Jos et ole kovin allerginen, myös saniainen on helteellä hyvä huonekaveri.

Viilentävät materiaalit liinavaatteissa ja leningeissä

Kuumuutta vastaan voi taistella tekstiilien avulla. Pellava, puuvilla ja puuvillaperkaali ovat luonnonmateriaaleja, jotka viilentävät ja pitävät lämmön tasaisena. Luonnonmateriaaleja kannattaakin käyttää petivaatteissa, kuten peitoissa ja lakanoissa.

Esimerkiksi puuvillaperkaali on tiheästi kudottu ja kankaana jämäkkää, minkä vuoksi se ei ole jatkuvasti kiinni ihossa. Pellava puolestaan hengittää, imee kosteutta ja siirtää lämpöä pois, ja on siksi loistava valinta hikoiluun taipuvaiselle nukkujalle.

Sujahda illalla viileään sänkyyn - laita lakana ja tyynyliina hetkeksi pakasteeseen juuri ennen nukkumaanmenoa.

Kuumana päivänä on hyvä välttää synteettisistä tekokuiduista tehtyjä vaatteita. Polyesteri, polyamidi ja akryyli eivät hengitä samalla tavalla kuin luonnonkuidut, joten ne hiostavat päällä. Muuntokuitu viskoosi sen sijaan saattaa varsinkin leudossa tuulessa tuntua ihanan viileältä mekon tai paitapuseron materiaalina.

Huomio lemmikkeihin

Kesähelteet vaivaavat usein etenkin koiraa, joka ilahtuu strategisesti varjoisaan nurkkaan asetetusta pedistä tai lemmikkikaupasta hankitusta viilentävästä makuualustasta. Vaikka kissat venyvät auringossa helposti tuntutolkulla, on niidenkin kanssa hyvä olla tarkkana. Pidä lemmikin vesikuppi aina täynnä ja vaihda vesi raikkaaseen riittävän usein. Vesiautomaattikin on erinomainen ratkaisu.

Spanieli nimeltä Napsu ihmettelee maisemia sohvan selkänojaan nojaten

Tarkkaile myös jyrsijöiden oloa ja pidä vesipullot puhtaina ja täynnä. Fisuharrastajan kannattaa varmistaa, että akvaarion vesi ei lämpene liikaa. Koko veden vaihtaminen viileään ei ole suositeltavaa, sillä kalat eivät tykkää lämmön nopeasta vaihtelusta, mutta tuulettimilla saat pidettyä veden hieman huoneenlämpöä viileämpänä.

Voit helpottaa koiran, kissan ja jyrsijänkin oloa viileän pyyhkeen avulla: kastele pyyhe kylmällä vedellä, puristele liika vesi pois ja laita se karvaisen kaverin selkään tai niskaan.

Vesi vanhin voitehista

Omaakin kroppaa saa viilennettyä vedellä: Kastele pieni froteepyyhe lämpimällä vedellä ja sivele ihoasi sillä tai kastele pelkästään ranteesi sisäpuolet jääkylmällä vedellä tai jääpalapussilla.

Klassikkovinkki: Sähkölaitteet pois päältä

Moni sähkölaite on onneksi nykyään nuukempi energiankäytössä, eikä hohkaa niin kuumana kuin ennen vanhaan. Sulje kuitenkin käyttämätön kompuutteri ja pistä telkkari kiinni hellepäivänä, ja jos leipomisinto yllättää, suosi nopeasti paistuvia herkkuja, sillä uuni lämmittää pullan lisäksi myös kotisi.

Kuva valoisasta yksiöstä ja teksti: Ole kotisi ensimmäinen asukat

 

Koti lisätty hakemukseesi!

Siirry hakemukseenPalaa hakutuloksiin